ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Център за социални иновации - Пловдив проведе хибридна международна конференция с партньорите си от Полша
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:17 / 23.06.2021Коментари (0)1323
Днес в Пловдив се състоя последното, трето от поредицата, информационни събития до приключването на проект "Създаване на център за социални иновации в Община Пловдив“, Договор за БФП BG05M9OP001-4.002-0020-C01, по ОП "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Събитието бе във формат - Международна конференция на тема "Добри практики и предизвикателства в работата с неактивни младежи между 15-29 год.".

Проведе се в Дома на културата "Борис Христов“ в Пловдив с участието на представители на екипа на проекта, експерти и служители на Община Пловдив и НПО. Осъществена бе ZOOM връзка с партньорите от Полша БД Център" ООД. Събитието бе стриймвано във фейсбук страницата на Cultute in Plovdiv на ДК "Борис Христов“.

Центърът за социални иновации е част от проект BG05M9OP001-4.003-0020-С01 "Създаване на Център за социални иновации в Община Пловдив“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез ЕСФ. Общата стойност на проекта е 199 408 лв.

Центърът съществува вече 10 месеца и основната му идея е по един неформален начин да въведе добрите практики от ЕС и с иновативен подход да подаде ръка на тези неактивни младежи. ЦСИ към Община Пловдив е първи по рода си в България и има за цел намаляване на безработицата и връщането на младите в обществения живот. Работи с хора между 15-29 годишна възраст (групата NEET’s), като важно условие е те да не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение.

Негова водеща цел е да обедини всички услуги на Община Пловдив на едно гише и по този начин да улесни младите хора в контакта им с фирми, организации и фондации, които търсят служители, работници и/или стажанти. Услугите са индивидуализирани и безплатни, отчитайки персоналния профил на лицето (вкл. социалния контекст и рискови фактори), конкретните потребности и нагласи на лицето за включване в обучение и/или заетост, осигуряване на инструментариум в отговор на причините за категоризация на лицето в групата "NEETs.

Център за социални иновации се намира в "Дом на учителя“ в Стария град. Разполага с две зали с капацитет до 50 човека, с възможност за организиране на различни мероприятия, семинари, обучения. Центърът за социални иновации предлага следните услуги: Свободни работни места; Стажантски програми; Доброволчески инициативи; Мотивационни обучения.

В Международната конференция бяха представени три презентации. Първата със заглавие "Проект "Създаване на център за социални иновации в Община Пловдив“ представи Тезджан Дурмуш ръководител на проекта, реализиран в партньорство с БД Център, Полша.

Основната цел - устойчивото интегриране на пазара на труда на младежи от 15 до 29 години, които не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение на територията на Община Пловдив се реализира в дейности, разделени в 4 основни групи.

Дейност 1 - Повишаване на капацитета на партньорите и заинтересовани страни по отношение разработването, прилагането, мониторинга и оценката на добри практики и иновативни подходи (социални иновации).

Дейност 2 - Създаване на социална иновация (ново решение) и нейното пилотно прилагане.

Дейност 3- Оценка на постигнатите резултати от гледна точка на приложимостта на неговите иновативни елементи.

Дейност 4 - Разпространение на постигнатите чрез създаване на двуезична интернет страница за разпространение на постигнатите резултатите; провеждан на две информационни събития: една кръгла маса и един ден на отворени врати; Създаване на Facebook страница, изработване и разпространение на "Наръчник за добри практики в работата на Центъра за социални иновации“ на български език и на английски език.

Втората презентация бе представена от Алекс Леви, който разказа за работата на Центъра за социални иновации. Центърът е стартирал работа на 25.03.2019, датата на приключване е 30.06.2021. по BG05M9OP001-4.003 Транснационални партньорства, с източник на финансиране ЕСФ Развитие на човешките ресурси, обща стойност на проекта 199 408.00 BGN.

Беше отчето, че в най-голям риск от попадане в категорията NEETs в Пловдив са младежите от ромската и турската общност, което представлява риск от 73%, поради социални фактори като бедност. Четири и два пъти по-голям риск, отколкото при етническите българи. Причини за попадане в NEETs са семейна среда, социална среда, образование, квалификация, опит и мотивация. Единното гише за работа с потребители отчете 86 NEETs консултирани от ЦСИ. 17 NEETs - реактивирани.

В ЦСИ работят експерти в няколко направления. Създаден е потребителски акаунт в най-голямата платформа за търсене на работа в България, който помага да се кандидатства директно за работа в големи компании в и около Пловдив от името и с разрешението на потребителите. Създаден е действащ уебсайт и са разпространени рекламни материали. ЦСИ разширява своята мрежа в НПО сектора, включително НПО-та, работещи в етническите квартали и социални и здравни медиатори.

Създадена е обща база за комуникация и споделяне на добри практики с някои от водещите НПО-та в България, сред които са Младежки червен кръст, Тръст за социална алтернатива, Пловдив 2019, ТПП – Пловдив и други. Работи се с новите партньори в областта на доброволческите дейности, в посока увеличаване на знанията, уменията и капацитета на младежите и експертите и споделяне на добри практики. Пандемията от COVID-19 измества част от дейности към напълно виртуална реалност и създава определени пречки за пряка работа с младежите.

Третата презентация бе представена от Агата Вож – представител на трансгратичния партньор по проекта от Полша – организацията БД Център" ООД и координатор на проекта за създаване на социален хъб. Полските партньори представиха техния опит, проблемите, с които са се сблъскали и какви добри практики са успели да приложат в работата си.

Проектът е започнал на 01.01.2019 и ще продължи до 31.07.2021 г. Той е съфинансиран от ЕСФ, работи по програма и с Център за европейски проекти във Варшава. Главната цел е да тества, подобри и трансферира добри практики за работа с младежи до 30 г. в малки полски градове. Работи в консорциум с други организации. До момента са изпълнили задача № 5, предстои задача № 6. В първата фаза се е работило за създаване на нови решения за работа с млади хора.

Създадена е онлайн платформа за курсове, различни онлайн обучения, полезни за младите хора с цел заетост. Следващата фаза съвпада с началото на пандемията. Създадена е група от 50 човека онлайн – за имплементиране на новите решения. Проведени са различни работилници, семинари за кариерно ориентиране и предприемачество.

Следващата фаза е тестване, заедно с различни експерти и трудови медиатори, които са били поканени с цел получаване на обратна връзка. във фази 3 и 4 са имали цел да повишат качеството на услугите в 1 и 2. Във фаза 5 целта е представянето и популяризирането на вече създаденото иновативно решение за младежко включване.

Проведени са 16 работилници и семинари за над 80 служители, които работят с младежи, за да покажат иновативното решение за работа с младите хора. По-голяма част от дейностите са били онлайн, отново заради пандемията. Проблемите при младите хора са свързани с ниска мотивация, липса на опит.

Целта е самите институции да се научат да бъдат активни в това как да включват младите хора в трудовия процес. Една от добрите практики е да се отдаде нужното внимание на всеки младеж, да се търси обратна връзка. В други организации е лимитирано време до 2 часа за 1 младеж за индивидуална консултации как да си намери работа. При тях не е лимитирано. Колкото е необходимо, толкова време от страна на експертите. Хъбът има отделна стая в съществуващи институция.

Създадена е стабилна мрежа в много работещи институции и така не е необходима отделна сграда. Друг положителен резултата с инвестиция в бъдещето е и широка партньорска мрежа за обединяване на информацията за различните услуги и обмяна на информация за подходи, търсене на работа и осигуряване на подходящ стаж.

Международната конференция "Добри практики и предизвикателства в работата с неактивни младежи между 15-29 год." завърши с взаимни благодарности за партньорството между двете страни – Център за социални иновации Пловдив и ХЪб БД Център" ООД Полша. Страните споделиха и своята убеденост, че добрите практики, които бяха обменени по време на партньорството са допринесли за нови знания и опит и със сигурност ще генерират нови идеи и през новия програмен период.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (901) 16%
Спас Гърневски (806) 14%
Д-р Иван Чомаков (550) 10%
Славчо Атанасов (1481) 26%
Иван Тотев (1517) 26%
Здравко Димитров (492) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: