ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бурно жилищно строителство в Пловдив и голямо предлагане на нови жилища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:13 / 31.08.2020Коментари (68)25577
©
Купуват къщи край големите градове, за година кредитите за граждани между 100 хил. и 500 хил. лв. са се увеличили с 20%

По време на икономическата и здравна криза най-голям ръст има при кредитите за покупка на къщи и апартаменти. През второто тримесечие на годината броят на заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. е нараснал с 3,3% до над 35 хил., а отпуснатата чрез тях сума се е увеличила със 171 млн. лв. и вече надхвърля 5 млрд. лв., показват данните на БНБ. В рамките на година ръстът на тези заеми е с впечатляващите 20%. Броят им се увеличава с над 5800 за година, а отпуснатата чрез тях сума от банките - с 866 млн. лв.

Заемите в тези размери най-често се използват за покупката на имоти - за живеене или като инвестиция. Много хора като адвокати, нотариуси и лекари с частни кабинети взимат заеми като физически лица, които използват в бизнеса си. Но част от тези кредити също са за покупка на имоти, които стават на офиси или лекарски кабинети.

Именно това са заемите, които имат най-голяма движеща роля за кредитния пазар в страната, особено в периода на криза. Заеми в такива размери може да си позволят хора със стабилни доходи, които няма да имат проблеми с месечните вноски. Именно те купуват имоти, нови коли и харчат големи суми за ремонти, което води до ръст на икономиката.

В момента най-много се търсят къщи около големите градове, коментира Илиана Василева, зам.-председател на “Сдружение брокери на имоти". Например хора от София купуват къщи в Габрово, защото там Балкана е чист, а освен това Габрово е близо до големи градове и до пътни артерии.

Къщите, които са готови за употреба, най-често струват между 50 хил. и 100 хил. лв. в зависимост от отдалечеността до населено място, каза Илиана Василева. Къщите, които се нуждаят от реновиране обикновено струват до 30 хил. лв. Но хората, които купуват къщи, най-често не искат да се занимават с ремонти и затова най-много сделки има с къщи над 50 хил. лв.

В София хората търсят жилища предимно за личните си нужди. Затова избират апартаменти в квартали, които отговарят на личните им предпочитания - да са близо до свои роднини или до училището на детето. Площта на апартамента също се избира, така че да отговаря най-добре на личните им нужди. Най-търсено е новото строителство, каза Илиана Василева пред "Труд".

Цените на апартаментите в София зависят от квартала, от типа строителство и от състоянието на имота. Започват от 900 евро на кв. м и достигат до 1700-1800 евро на кв. м за нови, изцяло завършени и обзаведени апартаменти. Има търсене и цените на имотите са стабилни.

Наемите обаче леко са понижени. Август и септември са най-активни по отношение на наемите, защото през септември започва учебната година и в София посреща много студенти. През миналата година наемите за двустаен апартамент в столицата бяха около 700-750 лв., а сега са със 100-150 лв. по-ниски, каза Илиана Василева. Причината е, че много хора имат по-ограничен бюджет и собствениците, които са купили апартамент с инвестиционна цел, предпочитат да свалят леко цените, вместо цяла зима имотът да стои празен.

Жилищното строителство в Пловдив е бурно и предлагането на нови жилища е голямо, а цените варират от 490 евро до 750 евро на кв. м - в зависимост от района и от това колко луксозно е строителството. Особено атрактивни са новите комплекси около Гребната база и прилежащия парк “Отдих и култура".

Сред старите жилища в Пловдив най-активно е търсенето на малки апартаменти - гарсониери и боксониери. Разликата при тези жилища между 40-годишните панелки и новите кооперации не е голяма - старите боксониери вървят по около 30 хил. евро, а новите - по 32-33 хил. евро. В Пловдив проблемът с паркирането е огромен, затова и наличието или липсата на места за спиране влияе сериозно на цената на жилищата.

В Бургас млади семейства търсят големи тухлени жилища в центъра на града. Търсенето е предимно на тристайни и четиристайни апартаменти. Ако е за ремонт, такъв апартамент в морския град струва около 80 хил. евро: с две спални, хол, кухня и отделно трапезария към нея, два балкона и отделни баня и тоалетна. Задължителното изискване на купувачите, които са местни жители, е в близост до новото жилище да има училище.

В Пиринско най-голямо е търсенето на селски къщи. Клиенти са предимно англичани и столичани, които купуват втори дом на село. Има и компютърни специалисти, които предпочитат да работят извън големите градове. За тях благоевградските села са удобни, защото по магистралата от София се стига за по-малко от час. Цените на селските къщи около Благоевград са високи - от 50 хил. лв. нагоре.

Напоследък англичани търсят къщи и в петричкото село Марикостиново. То е предпочитано заради близостта с гръцката граница. А морето в Гърция е на един час път. Къщите в Марикостиново струват между 20 хил. и 35 хил. лв. заедно с дворчета.

Завърнали се от чужбина гурбетчии изкупуват къщи и в селата около Велико Търново. Цената на селските имоти там варира от 10 хил. до 100 хил. лв., в зависимост от състоянието на недвижимата собственост и големината на дворното място. В самия град Велико Търново тенденцията е към леко повишаване на цените, коментират брокери. Цените на жилищата ново строителство са около 500-600 евро на кв. м, а на вторичния пазар са от 500 евро до 800 евро на кв. м.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Нада Минева
премахни филтъра

0
 
 
Смешно ми става като ви чета ,радвайте се ,че града ви расте ,ане старее
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: