ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Браво! Ученик от Математическата изобрети робот на четири крака
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:05 / 07.06.2019Коментари (1)5319
©
Десетокласник от пловдивската Математическа гимназия изобрети робот на 4 крака. Йордан Цветков е кръстил разработката си ИРЕКС и твърди, че това лято ще направи негово подобрение, което ще бъде вече с академична насоченост. Роботът ИРЕКС бе представен в Пловдив от Йордан в рамките на форума "Аз променям моето училище".

В представянето на авторски проекти, инициативи и каузи, които са подкрепили, участваха ученици от 20 основни и средни училища, езикови и професионални гимназии в Пловдив.

"Моят робот е предвиден да замести обичайно използваните в училище лего комплекти, главно защото те са скъпи и не предлагат толкова голяма функционалност и не показват на учениците истинското програмиране. Неговата конструкция е така направена, че да бъде възможно най-лесна за сглобяване и едновременно с това замяната на компоненти  да е лесна", казва Йордан Цветков. По думите му роботът може да функционира и само на три крака, когато има нужда. Най-важната му характеристика обаче е цената му, която може да достигне до едва 60 лева, ако се ползват при сглобката му, заменими компоненти. За робота ученикът от Математическата гимназия в Пловдив дори вече има запитване от училище във Варна. Той обмисля да патентова чертежите на ИРЕКС, но не и в Патентното бюро, защото там процедурата щяла да бъде по-скъпа от самия робот.

Заедно с Йордан на форума бяха и ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии. Те представиха уникална био козметика, произведена от ученическата им фирма "Скай Бюти козметик", разказва Владимир Благоев от професионалната гимназия. "Произвеждаме кремове за лице, крака и балсам за устни.  Наш ръководител, който преди е работил в тази индустрия, ни даде идеята и на нас ни стана интересно. Използваме само естествени продукти, без парабени. Изпитваме продукцията си в нашите четири напълно обновени и модерни лаборатории", казва ученикът.

На форума в Пловдив бе и Иван Пенков от Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Той и съучениците му презентираха устройства, които сами са изработили. Едно от тях е честотомер, тоест – генератор, с който може да се даде честота и да бъде измерена. Други устройства правят различни светлинни ефекти, които могат да бъдат така "програмирани", че да направят истинско светлинно шоу, пише Монитор.

Димитър Чакъров от Математическата гимназия презентира представителното събитие за научни разработки на негови съученици "Експо МГ". "Събитието се проведе пилотно на 29 април т.г. Имахме 9 проекта, които бяха представени в рамките на 3 часа. Проектите са авторски разработки на мои съученици, като някои от тях са правени с научни ръководители. Моят проект е нишеста тематика в криптографията и в общи линии е по средата между математиката и информатиката", обяснява Димитър. Само преди три седмици той е спечелил специална награда за проекта си, който е представил на форум във Финикс, Аризона. В тазгодишното издание на най-големия форум за наука за ученици в средното образование в САЩ са участвали около 1800 ученици. "Специфичните схеми ни позволяват да работим с информация, докато тя е криптирана. Но само да кажа, че тези системи аз не съм ги направил. Аз ги анализирам, за да станат те по-добри", обяснява за проекта си той.

В програмата на събитието "Аз променям моето училище" бяха предвидени демонстрации на измерване захарното съдържание на плодови сокове и определяне нивото на радиация на околната среда. Гимназисти представиха изследване за енергията на бъдещето. Публиката разбра и какво са "Замръзнали картини", и как петокласници вече програмират първите си сайтове. Пловдивско училище, въвело 3D виртуална реалност, демонстрира по какъв начин се променят учебните часовете по отделни предмети.

Форумът няма състезателен или конкурсен характер. Не се извършва класиране, но всички ученици получиха плакети за участието си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: