ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Братя близнаци разказват какъв е бил Пловдив по времето на Османската империя
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 11.03.2020Коментари (1)16395
© Дойче Веле
Румен и Росен Иванови
Талантът често пъти си проличава в ранни години. Румен и Росен Иванови започват да проявяват активен интерес към историята, още когато били на по дванайсет години. Близнаците израстват в пловдивското село Искра, в чието землище тогава имало археологически разкопки, в които те се  включили. 

През последните години двамата упорито проучват една тема, която е относително слабо изследвана - османския период в историята на Пловдив. Румен издава и няколко книги, свързани с него. Не са много свидетелствата, останали от петвековния период, в който Пловдив е бил в очертанията на Османската империя. Ето какво разказват двамата братя за историята на града от онзи период.

Бурно строителство

През 14-15 век са построени множество сгради, включително днешната Джумая джамия, която и днес се намира в центъра на града. Общо 52 джамии са били построени в османския период на Пловдив. Заедно с малките, които са били без минарета, и в които не се е провеждала петъчна молитва, общият им брой е бил навярно около сто. До наши дни са оцелели само четири - освен Джумая джамия и Имарет джамия има една, превърната в ресторант, и една полуизгоряла.

Една от книгите, издадени от Румен Иванов, съдържа разчитането и анализа на 52 епиграфски надписа от некропол, най-вече в двора на Имарет джамия, която е щяла да последва съдбата на останалите, ако не е била спасена от известния с научните си приноси археолог Богдан Филов, който от 1940 до 1943 година е министър-председател на България. А джамията е забележителна в различни отношения.

Имарет джамия

В двора ѝ все още се намира гробницата на Шахабедин паша - османски пълководец и везир, син на покорителя на Пловдив - Лала Шахин. По време на управлението му в Румелия са построени редица сгради, включително и ритуални комплекси, сред които е и Имарет джамия.

Двамата пловдивски историци твърдят пред "Дойче Веле", че некрополите са изключително ценен източник на информация за населението на града. По онова време на територията му е имало няколко големи гробища, като най-голямото от тях е било на мястото на днешната Цар Симеонова градина.

Гробището е било разрушено, за да отвори място за строежа на Първото българско изложение, организирано през 1892 година. Румен Иванов разказва нещо любопитно за това място, открито в по-късни документи.

Оказва се, че надгробните плочи от гробището са продадени и вложени в новото строителство. Мюфтията пише до кмета на Пловдив през 1896 писмо, в което настоява поне парите от плочите да бъдат върнати на мюфтийството, но по всичко личи, че молбата е останала без отговор.

И днес има едно турско гробище на територията на Централния гробищен парк, но то е занемарено от десетилетия, тъй като след освобождаването на Пловдив през януари 1878 над 90% от турското население на Пловдив се изселва.

Медресета и известни учени

Интересни данни има и за образованието в османския период. Най-ранните информации за сгради, предназначени за обучение, са от 80-те години на XV век. Медресетата са имали статут на висши училища. В тях са се преподавали науки като география, алгебра, геометрия, астрономия.

Били са безплатни, на издръжка на самия вакъф, но няма данни дали са били посещавани и от християни. Румен и Росен Иванови са открили интересни информации за един от преподавателите в тези медресета - Мулла Лютфи, ученик на известния турски учен Али Кошчу, основател на първата обсерватория в Истанбул. Мулла Лютфи пише няколко труда, свързани с математиката и Космоса. В медресето на Имарет джамия преподава и известният учен и поет Айни, който по-късно става управител на свещените земи на Свещения град Мека.

В цялото си поетично творчество той описва Филибе (Пловдив) и Тракия като земен рай с много зеленина, чист въздух и студени води. 27 поети са били ученици на медресето в Пловдив, един от тях става и световно известен – това е Али Челеби, който впоследствие преподава в Бурса, Истанбул и Одрин, разказва Румен Иванов. Негови творби са били преведени на испански, на френски, немски и на други езици през 18 век и така неговото име - Али Челеби Филибели - става известно в цял свят. За неговото творчество в България никой не е чувал, допълва историкът.

Румен и Росен Иванови са успели да открият данни за четири библиотеки от Османския период на Пловдив, но допускат, че те са били повече. Най-голямата се е намирала в Джумая джамия. И четирите известни библиотеки са били разрушени при освобождаването на Пловдив. Най-много данни има за библиотеката на някой си Осман ага - в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив се пази опис на съдържанието ѝ. Имала е 90 тома с ръкописи, сред тях изключително ценни творби на арабски учени, исторически книги, географски описания, трудове по алгебра от VIII до XI век.

Ромското население и етническите квартали

Любопитни данни открива Румен Иванов и за ромското население в Пловдив, което се заселва там през XV век. Оттогава поне е най-ранният документ за него. В Османската империя ромите са били регистрирани отделно от другото население, тъй като са били номади и са били са освободени от данъци. В списъка фигурират 16 жени и 18 мъже, заселени в Хаджихасан махала, която съществува и днес в центъра на Пловдив. От стария документ се вижда, че са имали християнска вяра, а по-късно те приемат исляма и променят и имената си.

В османския си период Пловдив е разделен на етнически квартали - след като го превземат, османците не събарят съществуващите махали, а строят около тях. Най-много са мюсюлманските квартали, следвани от българските. Има и гръцка махала, както и еврейска. Според Румен и Росен Иванови, няма данни за междуособици между различните етноси и религии, нито за съборени християнски църкви или пък за превръщането им в джамии - това се е случвало само като наказание - ако градът е оказвал съпротива, но случаят явно не е бил такъв.

Румен и Росен Иванови продължават да изследват този недостатъчно изяснен, но крайно интересен период от историята на Пловдив. Редовно участват в археологически разкопки, с което дават и допълнителен научен принос.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тъмни времена за Пловдив.Циганите остават а 90% от турците се изселват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: