ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Богомил Грозев обясни защо върху част от мозайките в Голямата базилика се появи плесен
Автор: Диана Бикова 17:35 / 17.03.2021Коментари (5)8902
© Plovdiv24.bg
Няма проблем с мозайките в Епископската базилика. Това заяви в интервю за Plovdiv24.bg Богомил Грозев - директор на ОИ "Старинен Пловдив".

Екипът на медията ни беше поканен в уникалния обект, чието откриване предстои съвсем скоро, за да се увери в състоянието на мозайките. Най-вероятно заради високите подпочвени води през зимните месеци в северната част на обекта се измерва изключително висока влажност, която понякога достига 98%. 

Мозайките са положени върху естествен терен, влажен е и затова на малки места се появява плесен, която се обработва, обясни Грозев. Важно е да се знае, че мозайките се поддържат ежедневно и то от хора от екипа на "Старинен Пловдив", подчерта той. В екипа на ръководителя на проекта доц. Елена Кантарева-Дечева има двама художник-реставратори, които са специалисти по антични мозайки и са вписани като такива в регистъра на Министерство на културата.

В момента тече процедура за прехвърляне на управлението на обекта. Докато е в "безтегловност" някой трябва да се грижи ежедневно за него и "Старинен Пловдив" влага не толкова средства, а по-скоро човешки ресурс. 

"Това е изключителен обект, от национално значение, изключително важен в световен мащаб. Не е зеленясал. Вие сте тук, виждате го" - заяви Богомил Грозев

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Публикуваме и становището на доц. Елена Кантарева-Дечева, заместник директор ОИ "Старинен Пловдив": 

Мозайките на първия етаж на посетителския център са експонирани in situ върху оригиналната си основа, която въпреки изпълнените дренажи около сградата се влияе силно от нивото на подпочвената влага. Високата влажност през зимния сезон е предпоставка за непрекъснатата поява на соли, плесени, алги и други биологични нападения и вегетация по повърхността на мозайките. Сградата на посетителския център е осигурена с вентилационна и климатична система, която не е спирала да работи.

Закупени са хигро-термометри, с които ежедневно се отчитат влажността и температурата на мозайките във всяка част от базиликата. Обективните наблюдения показват, че през зимните месеци влажността на мозаечната повърхност в северния кораб на базиликата варира между 98 и 100%, чиято стойност значително надвишава нормите. Именно затова там е и най-засегнатият от биологичното нападение участък. Останалата част от мозайките и археологията е в много добро състояние.

От месец септември 2020 г. ОИ "Старинен Пловдив" е назначил на щат двама художник-реставратори със специализация по реставрация на мозайки, вписани в регистъра по чл. 165 от ЗКН, участвали в екипа реставрирал мозайките на базиликата от 2015 до 2020 г., които ежедневно работят върху тяхната поддръжка. Институтът, въпреки липсата на целеви средства за поддръжката на базиликата е осигурил мобилни вентилатори, които да подпомагат климатичната инсталация, а от началото на 2021 г. се грижи ежеседмично и за цялостното почистване, хигиенизиране и дезинфекция на сградата.

Държа да подчертая, че дори и при наличието на оптимални условия – температура и влажност, поддръжката на мозайка in situ е един постоянен и непрекъснат процес, изискващ ежедневна внимателна грижа и намеса от обучени специалисти. В този смисъл, поддръжката на над 2000 кв.м. мозайка е непосилна за двама души и изисква доста по-голям екип, който се очаква да бъде допълнен след отпускане на целевите бройки за базиликата.

С уважение,

доц. Елена Кантарева-Дечева

Заместник директор

ОИ "Старинен Пловдив"



Още по темата: общо новини по темата: 220
02.03.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
уж е умно момче уж е бил журналист а се държи като политик.Нали знаеш че журналистите се подготвят.Те първо пишат-политикът казва нее не е вярно това и те му пльосват снимките или видеото и го излагат като лъжец.Ами кажи ще проверя ще взема мерки не казвай не е вярно.
+3
 
 
А бе върти, суче (да не кажа лъже) ама в крайна сметка има ли нещо, което не трбява да има - еми да, случва се. И това, че ще бъде омаловажено и от парашутиста, и от доцентката, не го прави нещо нормално. В никой нормален музей на археологията няма да види човек подобно нещо (поне в нормалните държави де). Който е ходил в подземния етаж на Лувъра, където могат да бъдат видяни останки от някогашната крепост например може да каже дали е видял и намек или възможност някъде да се появи нещо такова. И там говорим за метри под земята. Та нима на метри от Сена няма подпочвени води, или са по-малко от колкото надземно в Пловдив далеч от реката? А дали е можело да се направи нещо, за да нямат достъп подпочвените води до мозайките? Ясно е защо и двамата скачат на амбразурата (сигурно Америка за България са почнали да питат за това ли са дали толкова пари и с право ако са го направили), но някак вече тези замазвания на положението са просто нелепи. Все пак не сме 1975-та, вече обикаляме свободно по белия свят и знаем кое е нормално и кое може да се види само тук.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (900) 16%
Спас Гърневски (806) 14%
Д-р Иван Чомаков (550) 10%
Славчо Атанасов (1479) 26%
Иван Тотев (1513) 26%
Здравко Димитров (492) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: