ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бившият кмет на Стрелча, осъден за изнасилване на 16-годишна, излиза предсрочно още този месец?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:46 / 02.01.2018Коментари (5)8114
© Plovdiv24.bg
Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев не се радва, че Пловдивският окръжен съд преди дни е намалил наказанието му от 6 на 4 г. затвор. Евстаниев бе осъден за изнасилването на 16-годишната ученичка Ирена Белухова преди 2 г. Той ще обжалва решението във ВКС в законовия 15-дневен срок, защото е невинен и иска да бъде оправдан. Това заяви пред "24 часа" адвокатката му Ташкена Колчева. Ако намалената присъда обаче влезе в сила, Евстатиев може да поиска предсрочно освобождаване, каза още тя .

"След като научи, че присъдата му е изменена, Евстатиев не показа чувства. След дългия престой в ареста е смазан физически и психически и няма нормални човешки реакции", добави защитничката.

Адвокат Колчева узнала за решението на 28 декември, но не е получила все още официално мотивите. Делото в окръжния съд в Пловдив, образувано по жалба на Евстатиев, се е провело на 25 ноември при закрити врата. Трима магистрати са участвали в състава. Те са променили присъдата от първата инстанция единствено в частта ѝ за наказанието, намалявайки го с 2 г.

Обезщетението, което трябва да плати на ученичката, остава 12 000 лв. "Ние не обжалвахме първоначалната присъда на Евстатиев, тъй като никога не сме настоявали тя да е висока и жестока, а чрез нея да се покаже, че половият акт е бил против волята на момичето", посочи адвокат Иван Грошев.

Той представляваше жертвата и на двете инстанции в Пловдив, на които не бяха допуснати медии, за да не стават публично достояние подробности от интимния живот на непълнолетната жертва.

По думите му в окръжния съд бившият кмет не поискал да бъде оправдан, а да му намалят присъдата.

Извинил се на Ирена и родителите ѝ

"Така реално призна вината си. Не съм запознат с мотивите за по-ниското наказание, но вероятно разкаянието му е изиграло роля. Това е първата стъпка към поправяне", коментира адвокат Грошев. Според него и присъда от 4 г. лишаване от свобода доказва, че Евстатиев е виновен. На същото мнение било и семейството на жертвата.

"Родителите искат по-бързо всичко да приключи, за да може дъщеря им да забрави. Досега при всяко съдебно заседание Ирена трепереше, а ръцете ѝ се потяха", обяснява защитникът. Момичето било на 16 г., когато е изнасилено от Евстатиев. На 15 януари 2016 г. по обед деветокласничката се връщала от училище, когато се видяла с бившия градоначалник пред хотел в Стрелча, където той живеел. Евстатиев я поканил в стаята си да говорят за намерението ѝ да кандидатства в юридическия факултет в Пловдив. Самият той е доктор по право. Ученичката му имала пълно доверие, тъй като двамата се познавали добре. Ирена помагала в щаба му за местните избори през 2015-а. Майка ѝ Христина пък била секретарка в община Стрелча, когато Евстатиев кметувал.

В хотелската стая бившият управник започнал да черпи гостенката си с водка. Изпили една бутилка и наченали втора. Момичето погълнало около 250 г и изпаднало в неадекватно състояние, а Евстатиев се възползвал и я насилил.

През това време полуделите от тревога родители на Ирена я търсели навсякъде, подали сигнал и в полицията. Около 18 ч същия ден Евстатиев я качил на джипа си и я оставил пред вратата на дома ѝ. Заръчал ѝ на никого да не казва, че е била с него.

Родителите на Ирена били шокирани, когато я видели - била разчорлена, с раздърпани дрехи, по които имало повръщано. Под техен натиск дъщеря им признала за случилото се и освидетелствана от съдебен лекар, а Евстатиев бил арестуван. Още по време на досъдебното производство той твърдял, че сексът с ученичката бил доброволен от нейна страна. Срещу него бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване и опиване на непълнолетна.

Сексуалното посегателство над момичето взриви Стрелча и стана повод за протести на местните. Процесът не стартира в Панагюрище, тъй като там съдиите са участвали при разглеждане на мерките му за неотклонение. В Пазарджик пък магистратите си дадоха отвод с аргумента, че всички се познават с бившия градоначалник. По тази причина делото бе прехвърлено в пловдивския районен съд, който на 2 май 2017 г. постанови 6 г. затвор за Евстатиев.

"Доволен съм от присъдата. Тя е справедлива. Срамът ни обаче остава. Преживяхме кошмарни месеци", заяви тогава Георги Белухов, бащата на Ирена. Дълго време дъщеря му е посещавала психолог, за да се съвземе от травмата.

Мотивите за решението на районния съд се забавиха с три месеца, което даде повод на адвокат Ташкена Колчева да обяви, че ще заведе иск срещу държавата в Европейския съд в Страсбург за нарушаване на човешките права на клиента ѝ. Според нея има и друго основание - Евстатиев престоял в ареста година и шест месеца без присъда. През това време се разболял психически, отслабнал близо 40 кг.

"Ако влезе в сила наказанието от 4 г. лишаване от свобода, на 17 януари 2018 г. той ще е излежал вече половината от него и ще има право да поиска условно предсрочно освобождаване", посочи адвокат Колчева.

Колегата ѝ Иван Грошев обаче е категоричен, че не може да има подобно механично приспадане. По думите му, за да бъде предсрочно пуснат на свобода осъден, с него трябва да е извършвана превъзпитателна работа. Такава не е провеждана с Евстатиев, тъй като той няма влязла в сила присъда.

Все още не е ясно дали окръжната прокуратура в Пловдив ще протестира намаленото наказание на бившия кмет.

"Ако държавното обвинение не го направи, дори и частното да обжалва, ефектът ще е пренебрежимо малък", смята защитникът на Ирена Белухова.



Още по темата: общо новини по темата: 89
06.02.2019 »
30.08.2018 »
16.08.2018 »
15.08.2018 »
20.02.2018 »
29.12.2017 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сърби ги после кмета (бившия) виновен. Аааа ми то не може така. Пък и парички за глезотийки да имат еееми няма как. Ше има ебън.
+1
 
 
Попаднах на няколко поста в интернет-пространството, обобщени в следния смисъл: "Чичо (дядо, бате) Ванчо, чаками та с нетърпение! Ние сме оченички на 13(15-17) години и исками да учими за вишу убразувание, чаками ти да ни пумогниш а ний ша ти пумогним по друк начин".
+1
 
 
Ей на това положение е държавата няма закони и да го пуснат пак ще направи някаква глупост но тогава трябва да го осъдят затвор без право на обжалване
-1
 
 
КОГА? КЪДЕ?БОЖЕ!!! ИСКАМ ДА ГО ПИТАМ НЕЩО!🤔рџ?‡рџ‘¬рџ‘ЁвЂЌвќ¤вЂЌрџ‘Ёрџ•іЩЕ МУ СТАНЕ,АКО НЕ Е СТАНАЛА!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: