ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бивш шеф на ДАНС: За директора на НАП Пловдив има данни за извършени престъпления
Автор: Васил Динев 11:39 / 16.11.2017Коментари (8)15302
©
Николай Брънчев
Съдебни решения сочат, че за шефа на НАП-Пловдив Николай Брънчев има данни, че е извършил престъпления. Това каза пред "Фрог нюз" бившият директор на ДАНС-Пловдив Асен Стефанов. Потърсихме го във връзка с публикуваните от медията документи, свързани с разработка "Хиени", в която Брънчев е бил разследван за сериозни закононарушения. От публикуваните за първи път документи на родното ФБР се разбра още, че Брънчев е бил предупреден за "Хиени" от местния прокурор Георги Пенев. Ето какво разкри Асен Стефанов:

- Г-н Стефанов, "Фрог нюз" публикува материали на ДАНС, от които става ясно, че пловдивският прокурор Георги Пенев е изнесъл информация от разработка "Хиени" на шефа на данъчната служба в Пловдив Николай Брънчев. От документите научихме, че самият Брънчев е бил обект на тази разработка. Оказва се, че ДАНС му е отказал достъп до класифицирана информация. По наши данни това се е случило, когато вие сте били директор на ДАНС-Пловдив. Какво си спомняте по този случай?

- Действително ДАНС отказа на Брънчев достъп до класифицирана информация през януари 2013 г.

- Защо?


- Лицето беше оценено като ненадеждно поради установени данни за укриване на информация и даване на невярна информация за целите на проучването. Установено е и несъответствие между стандарта му на живот и доходите му. Тези данни ясно се виждат от решение № 6026 / 07.10.2013 г. на АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - СОФИЯ-град по дело 2960 / 2013 г.

- При това положение предприеха ли се някакви мерки към шефа на данъчното?

- През 2014 г. Пловдивския районен съд осъжда Брънчев на 1000 лв глоба за престъпление по Чл. 313 от НК - подаване на декларация с невярно съдържание. Такава глоба се налага за деяние по ал.2 на чл.313 - "когато деянието по алинея първа е извършено с цел да се избегне заплащане на дължими данъци". Брънчев е освободен от наказателна отговорност - до 3 години лишаване от свобода - вероятно заради чистото му до тогава съдебно минало. Важно е да се отбележи, че основанията за присъдата на Пловдивския районен съд се потвърждават в детайли от ревизионен акт на НАП от 2016г.

- Какви са най-съществените констатации на данъчните за Брънчев?

- Според тях за периода от 2003 г. до 2006 г. Брънчев има 91 429,41 лв.приходи, а е извършил разходи, в т.ч. за покупка на недвижим имот и дялове от УД "Е. ФОНД МЕНИДЖМЪНТ" в общ размер на 156 795,15 лв. Разликата от над 65 хил.лв. е с неизвестен произход, сумата не е декларирна и върху нея не са платени данъци. Освен това в разходната част на паричния поток за 2007 г. са отразени платените средства за покупка на дялове от УД "Е. ФОНД МЕНИДЖМЪНТ", които за същия период са в общ размер на близо 111 127 лв. Сумите са били платени в брой, а за придобиването им е попълнена декларация, видно от която средствата са били лични. След съпоставка на разходи и доходи за 2007 г. е констатиран недостиг на средства в размер на 92 227 лв.

- Има ли други смущаващи разкрития на данъчните за техния шеф?


- Да, има. През 2011 г. Брънчев е придобил недвижими имоти. Доказва се, че реално платената сума за единия от тях е три пъти и половина по-висока от посочената от Брънчев. След съпоставка на разходи и доходи за 2011 г. е констатиран недостиг на средства в размер на 26 722 лв. За 2012 недостигът е 28 077 лв. Така за данъчни периоди от 01.01.2007 г. до 31.12.2012 г. на Брънчев е определено данъчно задължение по закона за данъците върху доходите на физическите лица в общ размер на 27 614 лв. и начислени лихви в размер на близо 20 664 лв.

- Николай Брънчев не обжалва ли тези констатации?


- Всичко, което казвам, може да се види в решенията на Апелативен съд -София град, пред който Брънчев реално е обжалвал ревизионния акт.

- И какво стана?


- Беше потвърден от Апелативен съд - София град и ВАС. Съдът потвърди, че са "установени данни за укрити приходи по смисъла на чл. 122, ал. 1 на ДОПК" и че "направените разходи от лицето и от свързаните с него лица по § 1, т. 3, буква "а" от ДР на ДОПК явно и съществено превишават размера на декларираните получени средства".

- Какъв извод може да се направи от всичко това?

- Оъдителната присъда на Районен съд - Пловдив и констатациите в потвърдения от ВАС и влязъл в сила ревизионен акт съдържат данни, а и доказателства, за укриване на приходи с цел избягване плащане на данъчни задължения в особено големи размери от страна на Брънчев - престъпления по чл. 255 ал.3 от НК.

- Какво е наказанието, което се предвижда в този случай?


- Лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

- Влагането на пари с престъпен произход не е ли само по себе си пране на пари?

- Финансовите операции и сделките с имущество, извършени с недекларирани парични средства с неплатени върху тях данъци може да се определи като пране на пари по смисъла на чл.253, ал.3, т.2 от НК и се наказват с лишаване от свобода от една до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

- Отговарят ли на истината медийните публикации, в които се твърди, че Брънчев е участвал в схема за източване на пари?


- Брънчев има безспорна и основна роля в т.нар. "афера "Младо вино", при която от държавния бюджет бяха източени близо 9 млн. лв. в полза на трети лица. По това време той беше директор на ТД на НАП-Пловдив и то разписваше за възстановяването на тези суми.

- Къде е сега Брънчев, при положение, че срещу него са констатирани толкова притеснителни неща?


- За пети път съдът го върна на същия пост.

- "Фрог" публикава и документ на ДАНС, според който прокурор Георги Пенев е предупредил Брънчев, че срещу него се води разработка "Хиени". Споняте ли си за това?

- Няма да коментирам. Вероятно забелязахте, че се позовявам единствено и само на явни източници на информация.

- Защо след подобна информация за Брънчев, той продължава да оглавява данъчната служба в Пловдив?


- Това е въпрос, на който някой друг трябва да отговори.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Nikolay Krastev 2
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: