ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
BBC излъчи филм за Пловдив! Ето как видяха града ни англичаните!
Автор: Мария Морунова 13:47 / 09.09.2014Коментари (26)51051
© BBC
Както Plovdiv24.bg анонсира още преди месец, филмът за Пловдив на световноизвестната BBC вече е факт и той бе излъчен в предаването за пътуване The Travel Show. Неговото мото е "Най-интересните истории и най-вълнуващите дестинации от цял свят" и е директен наследник на дългогодишната програма за пътуване Fast Track. 

Предаването стартира в края на февруари тази година, излъчва се в 5 емисии седмично и се гледа от повече от 80 милиона зрители по цял свят.

Екипът на програмата бе тук по покана на Община Пловдив, а посещението бе резултат от участието на града на туристическото изложение в Лондон WTM през ноември 2013 г.

Редакторът на популярната по цял свят поредица Fast Track, Mаѝк Лондон, бе впечатлен от уникалността на Пловдив и фактът, че той е сред наѝ-старите градове в света. Водеща на шоуто е чаровната Криста Ларууд, която е представяла програми за пътувания в над 50 държави в продължение на 15 години, много от които за ВВС, Travel Show и Lonely Planet. 

Зад камерата на предаването е Том Хюитън, който е снимал в много различни места по света и има опит в работата по програми за пътувания, приключения и образование.

Журналистите от BBC World News се фокусираха върху текущите археологически проучвaния в античния и съвременен център на Пловдив, начините, по които се планира те да бъдат експонирани, както и пряката им взаимовръзка с туризма в града. 

Те заснеха работния процес, интервюираха археолозите за очакванията им за бъдещи открития и за мотивите да се направят подобни мащабни инвестиции.

Екипът на The Travel Show проявява интерес и към международния архитектурен конкурс, който е иницииран от Община Пловдив за реконструкция на централния площад.

Важен

акцент във филма са и античните обекти, които освен туристически забележителности, са превърнати в съвременни културни сцени. Именно поради тази причина в предаването бе поставен фокус и върху Международния фолклорен фестивал, който се проведе през август на сцената на Античния театър в града.

Този огромен интерес на чуждестранните журналисти е естествено следствие от нарастващата популярност на Пловдив в областта на културно-историческото наследство и скорошните археологически разкрития. Тези дейности са и част от от позиционирането на Пловдив като един от най-силните кандидати за "Европейска столица на културата 2019". 

Екипът на BBC представи на 80-милионната си публика сърцето на Пловдив - богатото му антично наследство, което може да се съревновава със световноизвестни културни дестинации.

Вижте го и вие в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Обидно слаб и тенденциозен филм. Безпардонност и невежество.
+1
 
 
BBC отдавна ни смятат за ако не турска провинция, то поне за ориенталска държава. Може би защото знаят, че през нас минава Ориент експрес. Но какво да очакваме от нация, която няма смесителни батерии за топла и студена вода на мивките си. Нация, каято се къпе във вана, а не на проточна вода, нация която си мие чиниите след ядене на пълна с вода, запушена с тапа, мивка. BBC и в по-ранни предавания за нашата родина тенденциозно е показвала страната и бита на народа ни в изключително мизерни кадри, непременно визирайки циганските ни махали, подбирайки мургави наши представители за подправка, подобно на английско говорящата мургавка Красимирка, напълно вписващата се в тази картинка. Обърнете внимание, че добре заснето бе само това, което е реставрирано с Европейски пари, като Античния стадион (с пари от Норвегия). Заснетото в Античния театър, който е гордостта на града ни, бе епизодично, а фолклорния фестивал бе показан от неподходящ ъгъл, никак не разкриващ мащаба на архитектурния шедьовър, тъмно при публиката, тъмно и при танцовия състав. Единствено ни остава надеждата, че така представен, градът ни би могъл да се радва на поне част от туристическия интерес, какъвто има град като Истанбул или поне на път за него, туристическия поток да мине и през Пловдив. Защото Ориент експресът само спира на нашата гара. За музиката нямам думи, макар написаното по-горе да дава обяснение и за това. Защото не мисля пък, че много по-подходящо за фон щеше да е "поне едно българско хоро". Неутрална лека музика с античен "оттенък" щеше да дойде на място.
+1
 
 
Филма добре, но музиката!!!!.....Ей, много ги мързи...да се поинтересуват каква е българската или поне тракийската музика... А е достатъчно само да си пуснат Троя Troy (2004)!!! Listen to the Troy's Original Motion Picture Soundtrack - That's BULGARIAN music!!! What BBC had used for a music theme here is Turkish music which frankly is a big insult to our history and culture. But what can we do?..... There's a Hallmark movie about the Golden Fleece called Jason and the Argonauts (2000) in which ORPHEUS - A Thracian - IS of African origin..to put it in a politically correct form..
+2
 
 
Градът ни е хубав, но не му отива ориенталската музика, не си личеше , че е български град или англичаните вече са ни сложили в турска територия....
+3
 
 
Трябва да направят забележка на сценариста и озвучителя за турските маанета . Кмете недей спа , а подай някакъв сигнал до ББС .
+3
 
 
Johnny Angel не искам да те разочаровам, ама Азис по лична карта и по родно място си е баш българин. А за ориенталската музика - може би преди да се сърдим на BBC трябва първо да се вгледаме в себе си. Да не ви напомням, че в най-посещаваните заведения в България ориенталското звучене е доста силно застъпено.
+1
 
 
Града не е български, града е на създателя му Филип Македонски (славянин от римската империя), не македонец както ще кажат много млади македонци с промити мозъци. ФИЛИПОПОЛИС, по Турско- Пловдив и от там до днес. Столица на българското население и гръцкото останало след появата на княжество България. Както й да е история, редно е да се знае! А за тия алкохолици англичаните, дето си мислят че Азис е българин. Само мога да кажа да се допитат до хората преди да правят безсмислени филми, за мен този и други подобни филми са чиста пропаганда за ограничаване на туризма в България!
+6
 
 
Каква е тази турска музика бе? Това да не им е истанбул.
+8
 
 
Мда, филма почва добре, постно, защото в Пловдив има какво да се заснеме на пръв поглед , после идва онза"риплива "музика, дето някой нарочно е монтирал там. Ако ще ми показват "истинска история" да не пробутват евтини фалшивикати. Някой по-нагоре писа, че англичаните много добре знаят какво е българска музика. Та ако някой знае как да напише отзив директно във ВВс, да го направи или да даде информация как да стане. Тука може да живеят от години българи, евреи, турци, арменци, но града е български....
+7
 
 
Филмът е с определена насоченост към ориенталски маниер. Това определено е манипулация. Няма смисъл от красотите, които се показват, след идеята е да не се наблегне на българския фолклор и бит!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: