ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Асен Асенов: Негативните реакции за плажа на Марица са под 1%
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 07.08.2015Коментари (21)7400
Продължават различните и разнопосочни мнения по отношение на плажа в коритото на река Марица. По тази причина репортер на сайта разговаря с Асен Асенов, директор на платформа "Едно". Попитахме Асенов каква всъщност е идеята за тази намеса, колко е струвала тя на "Едно", какви са очакванията на фондацията:

- Какъв е бюджетът на идеята за създаването на плаж в река Марица?

- Плажът на река Марица е временна намеса в градската среда, която се роди на малко късен етап, когато бюджетът за архитектурния фестивал (One Architecture Week) беше разпределен за основните дейности, които има той. Ние всъщност бяхме изправени пред два варианта - или да откажем проекта поради липса на финансиране, или да търсим алтернативи за финансиране. 

Започнахме да преговаряме с различни компании и сме много щастливи, че бизнесът в Пловдив се отзова, и то много активно, защото има дарения както за пясъка, така и за безплатния интернет, за чадърите, басейните, за кафенето.

Все пак обаче идеята имаше преки разходи, които нямаше как да избегнем. Такива са наемането на спасители, на медицински лица, на хора, които да помогнат за почистването, наемането на техника за озвучаване, разрешителни, прекарване на ток, на вода, плащане на ток. Тези разходи ние успяхме да свалим на около 23 хил. лева. Успяхме да ги финансираме с помощта на бизнеса - 11 хил. лева, а останалата част до 23 хил. лева разчитаме да финансираме чрез приходите, които ще направи барът.

Ние сме НПО, фондация и нямаме за цел да печелим с този проект, но ще се опитаме да направим проекта така, че да нямаме загуби, защото няма откъде да запълним тази загуба.

- Появиха дори твърдения, че Общината плаща за плажа. Така ли е?

- Категорично пари от Общината няма за проекта. Всичко е от бизнеса и от очакваните печалби.

- Ползването на басейн, шезлонг или чадър плаща ли се?

- Плажът е безплатен, чадърите и шезлонгите са безплатни и на мен поне не ми е известно другаде в града да има такова място.

Басейните изискват поддръжка и ние дълго умувахме как хем да няма вход за басейните, хем да ограничим ползването до степен така, че да могат да се поддържат чисти. Заради това се спряхме на варианта ползването на басейна да става след покупка на бара, което не мисля, че е нещо непосилно. Целта на продажбите от бара е да покрият разходите, които вече сме направили.

- Предстоят ли нови инициативи на плажа?

- От другата седмица сутрин ще има йога клас, ще има дискусии, музика, всяка неделя до края на септември ще е посветена на спорта. В момента успяхме да организираме игрище за плажен волейбол, преговаряме с различни компании, за да осигурим маси за тенис на маса и други възможности за спорт. Всичко това отново ще е абсолютно безплатно.

- Разкажете ни каква всъщност е идеята на проекта плаж на Марица.

- Идеята на проекта е не просто да покажем изложби за това какво се случва по света, не просто да поканим архитекти, които са правили подобни проекти по света, защото това ще стигне до много тесен кръг хора. Изложби по време на One Architecture Week ще има на открито, но е друго, когато човек може да види и да пипне нещо с ръцете си.

Така че проектът плаж в Марица в сегашната си част имаше за цел да провокира дискусия от една страна за бъдещето на реката, от друга страна, да привлече хората от града и гостите на града да започнат да ползват реката. 

Защото това е най-големият градски парк по същество и знаем как подобни реки са интегрирани по света и много ни се иска и реката тук да бъде използвана.

Това е една от най-големите реки в страната. Освен това развитието на реката и приобщаването й е част и от платформата на Пловдив за Европейска столица на културата.

Идеята беше да направим нашия скромен принос, без претенция. Това нещо е направено с подръчни средства и с усилията на много хора и доброволци. Заварихме коритото на реката и подстъпа към нея в окаяна състояние, стълбите бяха превърнати в обществена тоалетна, която аз лично съм чистил няколко пъти и сме мили няколко пъти, за да се махне миризмата от там.

Оттам насетне си представяме, че този проект ще предизвика устойчиви проекти и намеса. Това е временна намеса. Искаме да предложим на общинската администрация да мисли за басейн в самата река, какъвто има в Берлин, независимо, че нивото на реката не е регулирано. 

Има варианти този басейн да е с понтонни конструкции, така че да се движи заедно с нивото на реката и това не би било непосилно за втория по големина град в България. Подобни проекти има много по света. Нямаме амбиция да правим нещо повече от това, искаме да предизвикаме дискусия и да провокираме реализацията на устойчиви дългосрочни проекти. Подобен беше подходът ни и към проекта с кв. "Капана", който сега е един от най-успешните градски проекти за последните две години.

- Знаем, че има много негативни отзиви, но получавате ли и положителни такива?

- Негативните реакции са под 1%. Повечето са позитивните и това много ни радва, защото реката ежедневно в различните часове от деня се ползва от различни хора. Идват много възрастни дами, които си купуват кафе, четат вестник, водят внуците си на басейн. Вечер идва по-млада публика.

Най-трогателна беше една дама на видима възраст около 50 години в деня на откриването, която дойде с дъщеря си. Пита каква е идеята на проекта и беше изключително трогната от думите ми, чак се разплака.

Даже заради един такъв човек усилието си струваше. Хората, които в момента посещават плажа са много и се надявам техния брой да расте.

Поискахме от фондация "Едно" да ни представят и подробния си бюджет за проекта плаж в Марица, което и направиха. От таблицата се виждат разходите и колко са те, получените средства, дарения или бартер, очакваните приходи. Асен Асенов поясни, че разходите за изпълнители и музиканти са минимални и поемат само пътни разходи, настаняване, озвучаване.


Още по темата: общо новини по темата: 101
06.04.2017 »
25.12.2016 »
07.10.2016 »
29.09.2016 »
26.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на qwertyu
премахни филтъра

-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: