ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Архитект: Стад. "Пловдив" може да приеме финал на Шампионската лига
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 20.05.2015Коментари (25)13884
Временната комисия в ОбС възлага на община Пловдив в срок от два месеца да бъде извършено техническо обследване на стадион "Пловдив"  и да бъде изготвено техническо задание за проектиране. 

В рамките на един месец кметът Тотев трябва да проведе и обществено обсъждане. Това стана ясно вчера на заседание на комисията в ОбС, в която участие взеха Слави Георгиев - вносител на предложението Общинският съвет да поиска от правителството целева субсидия от 20 млн. лв. за довършването на стадион "Пловдив, и техническият проектант на стадиона арх. Валентин Маринов. 

На заседанието присъства и народният представител от Патриотичния фронт и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов, който в среща с премиера преди пет месеца договори целевото субсидиране на довършването на стадиона.

Арх. Валентин Маринов представи план-сметка, която припокрива сумата от 20 млн. лв. В сметката фигурират всички нужни за изпълнение неща, плюс препоръките на експертизата от 2011 г. на стойност 19 997 000 лв.  

"Когато не искаш нещо да стане, търсиш начини да не стане. Всички тези неща, които сега комисията реши, в продължение на месеци бяха предлагани от арх. Маринов. Нищо не се направи, за да вземем 20-те милиона от държавата, обещани от премиера за довършване на стадиона“, заяви Славчо Атанасов.

"Искат да се прави обследване-експертиза при положение, че по мое време беше направено – експертиза в размер на 417 страници, изготвена от авторитети и специалисти в УАСГ.  Извадиха нелеп аргумент, че малко хора ходели на футболни мачове – за какво ни бил такъв голям стадион. Друг аргумент - нямало достатъчно паркоместа,. Абсурдно е, защото няма стадион в България, който да има по-добри условия за паркиране от този. 

Вземете стадионите на "Левски" или "Ботев" и "Локомотив", "Спартак" и "Марица" също. Вадят и друг нелеп  аргумент, че като се довършел стадионът, той щял да бъде в голяма тежест на общината като издръжка. Като построихме Колодрума, той няма ли да е на издръжка на общината?  

С една дума, решили са тези 20 млн. лв. Пловдив да не ги види в този мандат. Г-н Тотев обаче трябва да каже защо. Премиерът Борисов категорично потвърди, че ще отпусне парите при положение, че има решение на Общинския съвет", заяви Славчо Атанасов.  

"Аз съм доволен, тъй като още преди месеци предложих да се направи същото и моята оферта беше към кмета Тотев, зам.-кмета Кацарски и председателя на ОбС Илко Николов. Дори споделих, че съм готов да направя това, което днес комисията поиска, на цена с пъти по-малка от цената, възложена на португалската проектантска група за техническо задание за площад "Централен", заяви след срещата и техническият проектант на стадиона арх. Валентин Маринов. 

По думите му обаче това, което се случва, е жонглиране с топката на място. 

"Тези неща  трябваше да се направят веднага след най-важната експертиза – конструктивната експертиза, направена в мандата на Славчо Атанасов, когато се появиха предложения за събаряне на стадиона, защото бил обществено опасен. Тогавашната експертиза доказа, че стадионът е в отлично състояние и единственото от което се нуждае, е завършване.

Тогава, на базата на тази експертиза, трябваше да бъде направено техническо задание“, каза арх. Маринов и подчерта: 

"Пак повтарям, че този стадион може да стане дори от категория А на ФИФА и УЕФА и на него да се играе и финал на Шампионска лига. Жалкото е, че сега чувам в Комисията тепърва да се разисква дали да се прави такъв стадион, защото на Пловдив му трябвал стадион за 3-4 хиляди души, колкото били зрителите на мачовете на "Ботев" и "Локомотив".


Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023 »
20.11.2023 »
20.06.2023 »
20.09.2022 »
14.09.2022 »
20.01.2022 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 20.05.2015 г.
+3
 
 
Кирил Спасов ти нещо не си наред с мисловния си багаж ако го имаш,В Европа има само два стадиона с такава конструкция и здравина.Само бутането на ст.Пловдив ще е около 40 милиона лева,въобще наясно ли си какво е язовирна стена,по тази технология е строен и този стадион.
-2
 
 
Бута се втория етаж и се прави само първия за 20-25 хиляди зрители. Ако има пари се подменя и пистата ,но задъжително да остане с писта!!! За Шампионска лига това са пълни глупости!!! Иначе е ясно ,че нищо няма да се направи ,а ние тук си се караме за глупости!!!
+3
 
 
Митичния - Стадион Уембли със своите 90 000 седящи места е вторият по големина в Европа след стадион Ноу Камп в Барселона.Въпреки това през 2003 г. оригиналната структура е ИЗЦЯЛО РАЗРУШЕНА , а не козметично реиновирана и започва строеж на чисто НОВ стадион... В Пловдив, един морално и физически остарял стадион служи за извличане на политически дивиденти и очаквания за комисионни. Толкова ли трябва да сме загубени , че да наливаме и то не малко пари , в един грандомански и за времето си строеж , заради егото и мераците на един вече пенсиониран архитект и провалил се некадърен бивш кмет ? " Не хвали стока , а хвали пазар ! " е основното мото на бизнеса, докато в този случай няма НИКАКЪВ бизнес план, заявки или поне очаквания кой и как ще го ползва.За сертифициране от УЕФА не се и споменава , защото всички са наясно със ситуацията. Явно със наближаване на избори , стадиона става удобен повод, единствено разни неуспяли политици да раздухват полемиките около него манипулирайки носталгията на по-възрастните пловдивчани.
+2
 
 
Стадионът си е напълно здрав! Обследванията на компетентните специалисти са достатъчно подробни и категорични. Но тук някои се правят на по-големи специалисти. Не може ли без хейтърство бе, хора? Просто някои кръгове имат интерес да не се направи и следата води от София. Много от нас може да си отидат на оня свят след години, но стадионът ще си е все така здрав! Ще изразя и скандално мнение. Нашият стадион е по-здрав даже от новия на Уембли!
+4
 
 
Че популизма е водещ е вярно ...и жалко. Че можеше през годините да се довърши лесно също е вярно. Въпроса към момента е дали основните структурни носещи елементи са достатъчно здрави-вероятността да са здрави не е толкова малка,а всички останали подробности не са толкова важни или скъпи. Има технологии на модулни бетонни елементи за трибуни и т.н ,които са лесни за преправяне към съществуващите основи както и за изпълнение. Освен това бетона е евтин. Основите на осветлението са положени и с нови осветителни тела няма да е толкова скъпо. Има малък стадион за тренировка и паркинг с възможности за разширение между двата стадиона. За 20 милиона евро е по-възможно да стане ,но след цената от 8 милиона за една бетонна трибуна за 3000 с ламаринен покрив в Делиормана тази прогнозна цена е направо ниска. Стадиона е в уникален спортен комплекс и е по-удобен за хората от цялата страна от София. С две думи ако има желание ще се намери и приложение и решение,а и пари. Има много места по света където два отбора от еди град използват един стадион-просто е по-евтино отколкото да поддържат два отделни стадиона.Може да се ползва и за концерти ,и за младежки срещи,и за лека атлетика и за много други неща. Ясно е ,че държавата трябва да поеме щафетата ,но искат ли от София реална конкуренция на В.Левски или на нов стадион от който ще се крадне прилично е друг въпрос...Сещам се за много нагло откраднати пари -срещу тези поне ще има нещо за децата ни-някой ден може и да доживеем да видим Барса пак там
-4
 
 
Да, възможно е.... но този финал трябва да е от 1965г. - на каквато степен на развитие са и знанията този архитект. Той знае ли какви са изискванията за ширина на редовете на които се поставят седалките, знае ли какво осветление на Сименс трябва трябва да се постави какви са изискванията за сектора в който си разполагат журналисти и коментатори, официални лица и какво ли още не. Не 20, а 200 мил. няма да стигнат за да се разруши и отново построи. В този вариант който предлага архитекта стадиона ще служи само за концерти на Сл. Трифонов и Лили Иванова и откриване предизборната кампания на Сл. Атанасов.
-5
 
 
Бездарен и крещящ популизъм. На кого е нужно възкресяването на този соц.динозавър.Има ли въобще нужда Пловдив от такъв огромен футболен стадион за 55 000 зрителя ? Кой и как ще финансира поддржката която хич няма да е малка? Кой ще играе на него при положение , че и националният В.Левски , който е с 12 000 места ПО-МАЛЪК , рядко се ползва ?...... И в момента на стадион Пловдив се провеждат състезания.Пистата и терена са добри и се поддържат.Според мен старите трибуни трябва да се премахнат и на тяхно място да се построи нов нормален, модерен и не с такъв огромен капацитет ПОКРИТ стадион , насочен най-вече към леката атлетика. Паралелно с това да се търси начин и финансиране за довършване на Хр.Ботев и Лаута.
+6
 
 
Тъпа работа, като имаше дербита между ботев и локо стадионите се пръскаха по шевовете.
на 20.05.2015 г.
+1
 
 
Стадиона е здрав, бетона е на нивото на язовирна стена по якост ,20-25 милиона и е готов.Как колодрума от 12 стана 20 и се завърши за 60 милиона.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (885) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (542) 10%
Славчо Атанасов (1451) 26%
Иван Тотев (1487) 26%
Здравко Димитров (486) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: