ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Археолози проучват нов и непознат обект за пловдивчани
Автор: Цвети Тончева 15:27 / 08.07.2021Коментари (0)10038
Екип от археолози проучва нов и непознат обект за пловдивчани – Голямата могила, съобщи за Plovdiv24.bg ръководителят на екипа археологът Любомир Мерджанов. Обектът наистина е непознат за обществото, тъй като попада в зона, в която рядко се случва да има археологически проучвания", каза Мерджанов. “Тази могила е известна като Голямата могила и е част от един доста голям некропол, който е съществувал в квартала, от жп линиите към Асеновград, в западна посока и продължава чак до "Събота пазара" в "Кючук Париж", поясни археологът.

Любомир Мерджанов разказа още, че този некропол е регистриран в началото на миналия век от Борис Дякович и Димитър Цончев, които набират най-много информация за него. В средата на миналия век, във връзка с урбанизацията на квартала, основната част на тези могили са разрушени безконтролно и само една малка част са обект на археологически проучвания. Тази могила е последната. За нея се знае от доста време, но тъй като в последно време е била обект на набези, във връзка с отнемането на пръст от периферията и за битови нужди, археолозите са решили да действат.

“Северната страна на могилата е била превърната в незаконно сметище, хората са се качвали на върха с джипове и са се спускали от другата страна, нещо като офроуд разходка с джипове. Затова решихме, че е дошъл моментът да проучим могилата, за да не я загубим за науката", добави Мерджанов.

Така именно те попадат на иманярския тунел. Подобни тунели не са рядкост, твърди археологът. Има места, където са били открити по няколко такива, а този е само един. “Тунелът се движи от изток на запад, в права линия към центъра на могилата. Дали по него се е стигнало до гробно съоръжение, няма как да знаем към момента. Но смятаме, че е прокопан през 90-те години, когато имаше масирани набези към могилите", поясни Мерджанов. В момента вече иманярският тунел е засипан. 

Ако бъдат открити някакви материали вътре, във връзка с хората, които са го прокопали, ще можем да датираме по-точно", каза още археологът.

На обекта се работи от около две седмици. До момента археолозите са регистрирали вторични намеси на могилния насип. На върха на могилата има открити четири гроба, като в единия от тях са положени двама индивида. Открити са останки и от средновековна сграда, в лошо състояние, но в основите и се откриват завидно количество стенописи, украса в пурпурно синьо, елементи от букви, като със сигурност може да се предположи, че става въпрос за малка средновековна църква.

Материалите от нея са от 12-13 век – керамика, монети, закопчалки за книги. Независимо от силната разрушеност на структурата, може да се предположи със сигурност че това е било църква, твърди Мерджанов. Няма данни за това кои точно личности са положени в гробовете, тъй като те са били празни и откъм дарове. Археолозите обаче се надяват, че в центъра на могилата ще има богато централно погребение, какъвто е ритуалът през римския период, тъй като некрополът, от който тя е част, е от този период.

“Предполагаме, че вътре ще има гробно съоръжение от малък тип, изградено от тухли, или гробна яма с трупоизгаряне, времето ще покаже. Със сигурност можем да кажем обаче, че става въпрос за гроб на първенец в обществото, а не за обикновен човек", каза Мерджанов. По думите му, натрупването на могилен насип е свързано с финансови средства, които някой трябва да плати. Така, че когато могилата е голяма се предполага, че починалият е разполагал с финансови средства. Археологът обясни още, че натрупването на могилните насипи е било изпълнявано винаги на ръка.

Археологическият екип на Голямата могила е съставен от 6 човека и около 10 работници, когато се наложи. Обектът е финансиран от община Пловдив със 130 000 лева за разкопки.

“Надявам се, че в бъдеще ще има ситуация, когато ще се наложи да използване повече хора, тогава със сигурност ще се касае за голямо погребение", каза Мерджанов.

Археологът Любомир Мерджанов е ученик на изтъкнатия археолог и директор на Регионален археологически музей – Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.



Още по темата: общо новини по темата: 5
15.09.2023 »
18.07.2022 »
05.08.2021 »
10.07.2021 »
05.07.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1543) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (914) 10%
Славчо Атанасов (2475) 26%
Иван Тотев (2444) 26%
Здравко Димитров (830) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: