ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Археологическият музей отвори, Панагюрското съкровище е на всички българи, винаги ще остане в пловдивските регистри
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:04 / 12.10.2010Коментари (26)10918
Кметът Славчо Атанасов, заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и доц. Костадин Кисьов прерязаха лентата на напълно реконструирания Археологически музей, с което той бе отворен за посетители след затварянето му през 1996 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това е първият ремонт на един от най-старите и богати музеи в страната от 1930 г. насам, когато държавата предоставя сградата на бившето данъчно агентство на музея.

Решението за реконструкцията е взето при предишния мандат на Общинския съвет и при кмета Иван Чомаков, вложени са близо 3 млн. лв. общински средства, а експозицията е направена със собствени приходи на музея.

"Като разгледате музея, ще разберете защо Пловдив е сред петте най-древни градове на земята и античната столица на България", отбеляза кметът при откриването.

3250 експонати ще видят посетителите в изложбените зали. Безценно е не само Панагюрското златно съкровище, но и Дуванлийските находки. Сред експонатите е и сребърен ритон, оценен на над 1,5 млн. долара.

В словото си кметът отново настоя Панагюрското съкровище да се върне в своя дом за постоянно и да излиза оттам само за изложби в страната и чужбина. "Това не е политика, а пловдивска кауза", подчерта кметът. За тази кауза се били борили всички пловдивски кметове от 1974 г. насам, когато съкровището било иззето от Пловдив в София - покойният Иван Панев, Тодор Петков, Николай Сомлев, Гарабед Томасян, Спас Гърневски и Иван Чомаков. Нямало как и той - Славчо Атанасов, да не продължи тази кауза. "Битката продължава", зарече се кметът пред журналисти.

"Нека спрем с никому ненужните спекулации, които разединяват българите. Панагюрското златно съкровище принадлежи на всички, то е национално богатство. Да спрем да противопоставяме едни българи на други - панагюрци на пловдивци, пловдивци на хората от София, между които има и пловдивчани. Нека да спрем с конфронтациите и да започнем да мислим отговорно", призова зам.-министър Чобанов. Той увери, че оригиналът ще бъде навсякъде, където е необходимо, защото е визитка на България пред света. В знак на особено уважение Панагюрското златно съкровище завинаги ще остане вписано в регистрите на пловдивския музей, който винаги ще получава приходи от участието му в изложби.

"То ще посещава Пловдив, ще си идва, ще пътува, ще ходи и в Панагюрище, защото много се спекулира и с чувствата на хoрата там. Панагюрци се почустваха обидени, че се води един спор, в който те не участват. А ето, точно тук зад нас е снимката на панагюрците братя Дейкови, които откриха съкровището и добросъвестно го предадоха, за да бъде днес то на всички нас", отбеляза Чобанов и посочи към фотографията на откривателите, която е част от експозицията в Златната зала.

Откриването на Археологическия музей не почетоха нито официално поканеният Бойко Борисов, който бил ангажиран с откриването на Пернишкия университет,  нито министърът на културата Вежди Рашидов, дори областният управител Иван Тотев се оказа в отпуска. Събраха се редица познати лица от пловдивския политически и бизнес елит, но имаше и много неизвестни граждани, които се вълнуваха, че след толкова години отново прекрачват прага на своя музей. Най-развълнуван, може би дори повече и от кмета, беше директорът доц. Костадин Кисьов, чийто глас трепереше при встъпителните му думи и който обра овациите на своите колеги от Националния исторически и Националния археологически музей, дошли специално, за да го поздравят, и получи специален благодарствен адрес от градоначалника.

Музеят ще почива само в понеделник. Поради кризата, общината се е отметнала от първоначалната си идея входът за пловдивчани да е цяла година безплатен и без разлика кой откъде е билетите за деца, ученици и пенсионери ще са по 1 лв., а за всички останали - 5 лв.


Откриха Археологическия музей


Още по темата: общо новини по темата: 31
20.03.2011 »
29.12.2010 »
16.11.2010 »
16.11.2010 »
18.10.2010 »
18.10.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на valian1
премахни филтъра

+1
 
 
Хайде стига с тия мераци за безплатен вход.Ами то 5лв си е направо без пари.Всеки,който желае може да отдели 5лв.Нека някой да напише колко се плаща в Европа за посещение в музей.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: