ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Арх. Николов: Пловдив трябва да стане икономическият и културен тигър на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 10.12.2011Коментари (28)7264
© Plovdiv24.bg
- Доволни ли сте от работата си досега като председател на новоучредения Общински съвет (ОбС) в Пловдив?

- Да, нямам основание да бъда недоволен, още повече че този вид работа е нещо ново за мен. Без да проявявам излишно самочувствие, мисля, че на първите две сесии, които минаха, се справих успешно в чисто организационен план за нормалното им протичане.

- Кои са основните задачи, които трябва да свърши ОбС в близко време?

- ОбС по закон и правилник има задача, която е най-важната - участието в изготвянето на програмата за управление на града за този мандат. По правилник това трябва да стане в тримесечен срок от създаването на новия ОбС. Правилникът трябва да бъде и приет. Това е изключително важно действие. Това е базата за развитие на общината през следващите години. Има едно изключително неразработено за България направление - иновационни информационни технологии. Това представлява обединение на потенциала на висшите учебни заведения с тези на бизнеса, с тези на общината. Бизнесът инвестира в проучванията на институтите, общината осигурява инфраструктурата - в смисъл база, територия, обезпечаване на този процес.

- Искам да обърна вниманието ви на един друг проблем в качеството ви вече на архитект, каквато е вашата професия. За едно кратко време, още от първите дни на встъпване в длъжност на новото управление , вече е премахната статуята на бика пред общината, беше демонтиран фонтанът на Главната улица, беше премахнат и паметникът на Филип Македонски. Пловдивчани си казаха това ли са най-важните проблеми на града, че това е най-важното за града. Вие поддържате ли ги?

- Моето мнение на специалист, не на политик, е, че тези действия бяха предприети от кмета на общината. Вероятно той освен практическата страна на нещата влага и може би някакви други политически идеи, с които аз не съм запознат. Не е най-важното, разбира се, но пък, от друга страна, в конкретните случаи за бика пред общината не е имало... или поне по моя информация това е така, че е нямало разрешително за поставяне. Оттам нататък дали ще стои или няма да стои, е въпрос на преценка на ползвателя на територията, в случая общинските служители, кметът... те решават, че това нещо, след като не е сложено по установения ред и на него примерно лично не му харесва, може да го махне, което си е съвсем нормално. Случаят с Орфеевата тръба - фонтана на Главната улица - той пък е обратният случай - за него има всички необходими издадени строителни документи...


- Той е част от проекта за Главната улица.

- Проектът за Главната е минал през експертен съвет, има всички документи, така че неговото демонтиране не е законосъобразно, освен ако информацията, с която аз разполагам, моята информация е, че той е демонтиран за ремонт, т.е. не е безвъзвратно демонтиран, просто е временно отстранен за ремонт. Той, между другото, беше започнал да ръждясва.

- Самото пространство вече е заличено, там няма да може да има водна среда.

- Самото пространство в момента е временно покрито. Третият случай - за паметника на Филип Македонски, който през 2004 г. беше поставен след един разгорещен обществен дебат, когато страстите бяха 50 на 50, в крайна сметка монтиран с необходимите разрешения на определено място.

- Това беше по време на управлението на СДС всъщност. Мандатът на д-р Чомаков.

- Да кажем, че по времето на неговия мандат, защото по едно време СДС се разграничи от неговите действия. Какво се случва по-нататък - прави се нов проект, т.е. прави се проект за тотално преустройство на тази историческа и археологическа среда, в който проект паметникът не фигурира. Този проект е одобрен от съответните институции. Просто паметника го демонтират.

- Това е един елегантен начин, според мен, да бъде махнат оттам. Какво е вашето мнение?

- Това е един изключително елегантен начин да бъде махнат, така че винаги ще има "за" и "против" наличието или съществуването на тези произведения на изкуството. Никога няма да се получи стопроцентов консенсус. Бикът беше малко спорно произведение на изкуството от чисто естетически и художествени качества. Фонтанът лично на мен не ми пречеше по никакъв начин, още повече че беше минал през експертен съвет. По отношение на паметника на Филип Македонски съм леко раздвоен, защото когато течеше дискусията по неговото поставяне и ние, като пловдивско дружество на Съюза на архитектите, правихме проучване, проведохме заседание и общо взето подкрепихме монтирането на този паметник на това място.

- Защото аргументът против, че той е завоевател на Пловдив, не е факт, това не е вярно просто.

- Личното ми мнение е, че мястото му не е там. Аз с това искам да завършим темата. Считам, че навремето, когато взехме това решение за подкрепа на монтирането на това място, тогава направихме грешка - не сме достатъчно дълбоко проучили историческата предистория.

- Какво имате предвид?

- Става въпрос кой е завоевател, минавал ли е през Пловдив...?

- То не е имало Пловдив, когато той е идвал тук.

- Да, Пловдив не е имало, но е имало селище.

- Прави впечатление друго - че подобна дискусия имаше за паметника на Альоша, но той остана и като че ли остана малко встрани от дневния ред. А сега изведнъж се маха паметникът на Филип Македонски, това как ви звучи?

- Не е изведнъж, премахването на паметника на Филип Македонски е част от процес и се нарича изготвяне на проект и реализирането на проект за реконструкция, ревитализация и така нататък на римския стадион...

- Всъщност той няма да бъде върнат там, нали?

- Всъщност проектът не може да бъде върнат, затова съм сигурен, че няма да бъде върнат. Имахме събрание на Съюза на архитектите по друг повод, на което един колега изрази мнението си и каза - абе какъв е този паметник, който няма фундамент - един вид под него се минава и е нещо изкуствено и не е стабилно, и не е на мястото си.

- "Альоша" стъпил ли си е на мястото?

- "Альоша" е стъпил толкова здраво, че няма мърдане.

- Това сериозно ли го казвате?

- Сериозно го казвам. Това не е нещо, което за първи път ще го кажа. Имах възможност през изтичащата година да ходя няколко пъти в Русия и в държави от ОНД и интересно беше, че хората, обикновените хора, с които се срещахме, имат много сериозно отношение към този наш паметник.

- Съгласете се, че такава огромна статуя с автомат в ръка... в един европейски град, разбирам всички тези сентименти, но не звучи ли малко странно. Все пак аргументът против "Альоша" беше, че ако трябва да говорим за завоевател, именно това е символът на завоевателя.

- Това са тезите на г-н Гърневски, който ми е личен приятел.

- Не цитирам негови тези, просто казвам двете тези, които се сблъскаха.

- Зависи от гледната точка. Това си е нещо, което е плод на съответното време, такива са били тенденциите, такива са били настроенията. Така че аз лично съм категоричен, че паметникът "Альоша" трябва остане като лош символ на онова време.

Атанас Хранов, художник:
- Въпросът е важен и правилен, но аз бих го обърнал обратно - не защо се махат, а по-скоро защо се слагат. Трябва да е много по-ясно и регламентирано положението преди нещо да се сложи, за да е сигурно, че то ще остане, че ще бъде на мястото си, отколкото след това да се чудим как да го махаме. Много специфична градска среда и хората, когато правят нещо за нея, трябва много сериозно и отговорно да подходят към това нещо. Много ми е странно защо е махнат Филип Македонски и каква е точно причината да бъде махнат.

- Вашата позиция каква е - трябва ли да бъде върнат поне?

А.Х.: Според мен - да. Като паметник той си е съвсем на мястото, не мисля, че историческата причина, както изтъкват някои, че той е някакъв завоевател, е достатъчно основателна той да бъде махнат. Мястото, където се намира, е естествен център - там е римският стадион, това си е идеалното място за този паметник.

Александър Секулов, писател:
- Ако се гледа като акт да махнем конкретно тези паметници, това действие в края на краищата е на управата на града - тя взема решение да ги остави или да ги махне. Но за мен проблемът е дали това решение е принципно и дали това решение има дългосрочна цел. Тоест градът да се изчисти от излишни неща, които развалят неговия ландшафт. Ако това е първата стъпка, аз я приветствам, но нататък трябва да се махнат всякакви видове динозаври, които изскачат от старите къщи на Главната, трябва да се махнат случайни чешмички, фонтанчета, грозни чадъри, т.е. да имаме дългосрочен приоритет - да е чиста архитектурата. Трябва да се ограничат видовете и да се намалят видовете реклами, трябва да се задължат собствениците на заведения да слагат чадъри, които да не са толкова агресивни на фона на архитектурата. Трябва да има ясни приоритети. Ние казваме следното нещо - Пловдив трябва да е чист визуално като град.

- Г-н Николов, какво е вашето становище по тезите, които господата изтъкнаха?

- Няма как да не се съглася, защото след като някой смята, че трябва едно нещо да се махне, значи то не е било достатъчно убедително сложено там. Едно време имаше художествени съвети в градовете. Ходеше се в София на срещи на много високо ниво. Тези неща в доста голяма степен са отпаднали, включително в самата община няма такъв специализиран орган освен експертния съвет, който все пак е от хора специалисти технократи - те гледат законосъобразността, а не естетическата функция, те не са и длъжни.

- Да, но това трябва да заработи отново.

- За много неща в община Пловдив не само че времето е дошло, но това трябваше да се случи преди 3 мандата. В София има комисия, която се занимава конкретно с градския дизайн.

- Инициирате ли създаването на такава комисия?

- Да и това е част от тази подмяна, за която ви казвам, че в този тримесечен срок трябва да я създадем и тази комисия трябва да е не само за паметниците, а за всички елементи, които касаят градската среда, включително и рекламните пана, климатизациите по фасадите, които са паметници на културата, единно становище за тяхното боядисване, фасадно оформление и много други.

- Вашата позиция как трябва да изглежда Пловдив? Питам ви като председател на ОбС и като архитект.

- Като за база за неговия предстоящ възход, Пловдив най-напред трябва да си възвърне този аристократичен артистичен блясък, го наричам аз, който считам, че в Пловдив съществуваше преди известно време. Хората от София идваха да купонясват тук. Това нещо отмина и тепърва трябва да го възстановяваме. Говоря по отношение на културата и духовността, което най-трудно се възстановява. Иначе едно от най-потенциалните неща на Пловдив е река Марица. Пловдив трябва да стане новият център на икономически, финансов и културен растеж в Южна България. Пловдив трябва да стане икономическият и културен тигър на България.

Източник: ТВ Европа



Още по темата: общо новини по темата: 174
29.10.2013 »
24.04.2012 »
17.04.2012 »
20.02.2012 »
17.02.2012 »
14.02.2012 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Valentina Petrova 1
премахни филтъра

0
 
 
Икономически тигър? Да не преместят Кремиковци в Пловдив?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: