ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Антон Баев: Авторите, които каним, са очаровани от Пловдив и от нивото на фестивала
Автор: Цвети Тончева 21:52 / 07.05.2024Коментари (0)1711
©
Интервю с Антон Баев, писател, поет и журналист в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус", за Международен фестивал на поезията "Орфей“, който започва на 9 май в Пловдив. 

За поредна година почитателите на поезията ще могат да посетят фестивала на поезията в Пловдив. Кое по ред издание е това, Антоне? 

Тази година е седмо поредно издание. Ние винаги организираме този международен поетичен фестивал около 9 май, а тази година съвпада точно с деня 9 май, който е Ден на Европа и по божия благосклонност съвпада и със Светлата седмица, така че има някакви знаци тазгодишното издание. Бих казал, че и участниците са изключително силни поети от Европа. 

Да, ще стигнем и до тях, само да кажеш къде ще бъде откриването и кога? 

И двата фестивални дни са на 9 и 10 май, в Малката раннохристиянска базилика в Пловдив. И двете събития са от 18.00 часа с вход свободен. На място почитателите на поезията ще получат безплатно книжките на фестивала. Едната е солиден том многоезичен, с поезията на участниците, които са 12 тази година от 9 различни държави и томчето, което съдържа поезия на роден език и е в превод на английски и на български. А другото томче е с есетата, пак на участници от фестивала, което е посветено традиционно на темата “Митът за Орфей между мига и вечността". 

Казваш, има участници отвсякъде. А имена познати има ли сред тях, или по-скоро са дебюти? 

Не, всички участници са утвърдени поети, ако ми позволиш, аз бих ги и изредил по азбучен ред - Дария Жилич от Хърватия, Иванка Радманович от Сърбия, Йозджан Юнлю от Турция и Кадрие Джесур също от Турция, българската поетеса Мирела Иванова, Николина Андова от Северна Македония, Олимби Велай от Албания, Петър Краевски, пловдивски поет и сатирик, Радка Рубилина от Чехия, която в момента е и директор на Чешкия културен център в София, Соня Зубович от Хърватия, Франсиско Моралес Ломас, един изключителен испански поет от Андалусия и Юрай Куняк от Словакия.

Двете фестивални вечери по програма, която е и обявена,  протичат с представяне на гостите-участници с поетическо четене. В първата вечер ще бъде връчена и голямата награда  “Орфей" за изключителен принос към поезията, а тя, тази награда не се присъжда всяка година, тя не е регулярна както другите фестивални награди, а се дава само, когато имаме такъв участник, с такъв принос. 

Много ми е любопитно как успяваш да привлечеш тези имена, какво ги кара да участват в този световен фестивал в Пловдив тези автори?  

Първо, бих казал, че за тези 7 години, тази е седмата, в Пловдив фестивалът са посетили над 80 чуждестранни поети, включително и от далечни страни като Съединените щати, имали сме участници от Съединените щати, от Индия, и вече от Европа те са много. Как се прави това? Първо, тръгнахме преди 7 години, когато България беше председател на Съвета на Европа, първото българско председателство. Фестивалът тръгна по една културна програма свързана с това, така се роди идеята. И в последствие, ние го насочихме изцяло и разчитахме изцяло и тази година, за което искам да благодаря на Община Пловдив. Той е част от културния календар на Пловдив вече шеста година.

Как се привличат поетите? Преди всичко, и в началото, основно чрез лични мои контакти с поети, с които съм се засичал по различни световни фестивали на времето. Сега по-малко пътувам, не ми остава време от много други ангажименти. Но в последствие става още по-интересно, защото те са очаровани и от града и от нивото на фестивала, завързват се крайно близки приятелства. И те самите после препоръчват, според тях добри поети от съответните страни.

Ние имаме даже толкова заявки за участие, че половината от тях не можем да поканим годишно, защото все пак средствата са доста ограничени. Правим го някъде, то такъв е и форматът, повече от 12-13 поети на един фестивал. Ако са повече става някакво сборище и не могат да се чуят отделните гласове. 

Раздавате страшно много награди в различни категории, да ги кажем какви са те за хората, които не са посещавали фестивала? 

Първо да кажа, че това е фестивал, той може би  най-големият в България за поезия и е доста утвърден, както ви казах. На нас ни пишат поети, които искат да участват, без да са ни били потърсили предварително, но разбира се, има селекция. Регулярните награди са в няколко категории. Искам да подчертая, че това е може би единственият фестивал с евхаристийни награди, тоест дават се плакети, грамоти, дипломи, но нямат парично измерение.

Въпреки това, поетите се радват да участват в него. Още нещо ще спомена,  че ние по програма покриваме всичките им разходи на територията на Пловдив и транспорта от  летище София до Пловдив и обратно, но не покриваме самолетните им билети до територията на България, това остава за тяхна сметка или съответните страни по техни културни програми имат такава възможност да покрият тази разноски.

Така че ние сме доста икономични, но въпреки това интересът е голям. Но не е важен толкова интересът, колкото забележителните имена, които са участвали през годините във фестивала. Аз само мога да  си позволя да изброя досегашните носители на тази изключителна награда за поезия, която, както казах, не се присъжда всяка година, а когато имаме такъв забележителен автор. Досега нейни носители са били американският поет  Джордж Уолъс,  българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският поет Атаол Бехрамоглу и българският пловдивски поет Йордан Велчев миналата година.

Иначе останалите награди, които са регулярни и се дават всяка година, те са в няколко категории, първата, това е наградата “Орфей", която е за цялостно представяне по време на фестивала, тоест, за цялостното поетическо творчество, това са между 3 и 5 стихотворения, с които поетите участват, втората е “Лирата на Орфей", с която отличаваме най-доброто едно, най-доброто стихотворение на фестивала, третата награда е наградата “Евридика", която се присъжда за любовна лирика, следващата е “По следите на Орфей", която се дава за най-добро есе от писателския форум, който също е традиционен в дните на фестивала. Всички творби на участниците, освен в книжките, могат да се четат и онлайн, на мултиезичния сайт на фестивала orpheus-plovdiv.eu.

Там всъщност се пази целият архив на фестивала и могат да се четат всички творби на всички над близо 90 участника от първото издание, до сегашното, настоящето седмо издание. 

Какви са ти впечатленията, има ли интерес у пловдивчани и гостите на града към този фестивал? 

Има, да. Има интерес, фестивалът се знае не само в Пловдив, разбира се. Но определено ние разчитаме на млада публика, студентска и особено ученическа, така от хуманитарните гимназии, от езиковите гимназии, деца, които пишат, интересуват се от превод, защото това е уникална възможност не само  да си вземат книжките и да сравняват оригинални текстове с техните превод, но и да се запознаят с утвърдени европейски и световни поети и писатели и да общуват по време на фестивала с тях, особено в панела “Писателският форум", който е на 10 май от  17.00 ч., който е част по-рано, преди церемонията по награждаването, също в Малката раннохристиянска базилика, да ги питат за творчеството, за изкуството на превода каквото искат могат да споделят включително и кратки техни творби, ако имат превод на английски, разбира се. 

Това е чудесно. Какво още можем да кажем? 

Официалните гости това ще бъдат вероятно кметът за откриването, но със сигурност заместник-кметът по култура г-н Пламен Панов, който ще връчи тази година и голямата награда “Орфей" за значителен принос към поезията. Ще запазим името в тайна до 9 май. Гост ще бъде и съпругата на генералния консул на Турция г-жа Кюнгюрю, която е и председател на българо-турския литературен клуб в Пловдив, много съпричастна към двуезичното издание “Небет тепе", издание за литература и изкуство, Радка Рубилина, която е директор на Чешкия културен център в София, освен че е поетеса много добра, тя прави и изключително за българо-чешките културни контакти от както застъпи преди година на този пост. Всяка година излизат две томчета книги - едното е с поезията на участниците във фестивала, което е всички творби и всички автори, представени с кратка биография, на роден език, и в превод на български и на английски, както и второ томче, което пък е с есетата за фестивала, които са на тема “Митът за Орфей между мига и вечността". 

Книжните сборници, които са от фестивала, всеки може да си купи, нали така? 

Не, не, те са безплатни, имаме достатъчно бройки да напълним Малката базилика, капацитетът й е 90 души. Отпечатали сме достатъчно бройки , те се дават безплатно по време на фестивала на приятелите и почитателите на поезията. От 18.00 ч. са двете церемонии на 9 и 10 май, като на 10 май, час по-рано в 17.00 ч. е този писателски форум, който е една свободна дискусия между участниците на фестивала с приятели на литературата, поезията от Пловдив, с ученици, студенти, в свободен разговор. 

Много ти благодаря, Антоне, пожелавам успех!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ученици от Френската извикаха полиция, натъкнали се на жестока гледка!
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: