Ансамбъл "Българе" представя "Последната нощ на Апостола" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:25 / 26.11.2014
2293
Национален фолклорен ансамбъл "Българе" и Димитър Селенски представят "Последната нощ на Апостола". Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът "Последната нощ на Апостола" ще направи своята премиера пред пловдивската публика днес от 19 часа. 

На сцената на Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив "Българе" и Димитър Селенски ще покажат една различна гледна точка за поводите за размисъл, свързани с Васил Левски и делото му. 

"Причината да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му" - споделя Христо Димитров. 

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата - на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията - на Христо Димитров. Постановката е с продължителност час и половина. 

Усилията на творческия екип, създал спектакъла "Последната нощ на Апостола", са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на създаване на традиции за национална памет.

Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. 

Момент, свързан с най-великия българин - Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. 

Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория, твърди актьорът Димитър Селенски. 

Премиерата на спектакъла "Последната нощ на Апостола" се състоя на паметната дата 19 февруари т.г. пред столичната публика. На 3 март той бе игран в Севлиево, после на сцените в Плевен, Стара Загора, Созопол и Русе, както и на първия събор "Войводска среща" в Жеравна. 

Пловдив ще е осмият град, където ще бъде представен. Изключително завладяващ в емоционално отношение, благодарение на актьорските превъплъщения на Димитър Селенски, спектакълът се откроява със своята насъщна потребност и със сигурност ще бъде подобаващо оценен от българите, за които е важно съхранението на националната ни памет. 

Той е поредното тематично послание на НФА "Българе", чиито спектакли "Това е България", "България през вековете" и "Албена" вече десетилетие присъстват като ярки знаци в обърканото ни време, повече от всякога нуждаещо се от силни духовни компаси.

Представлението в Пловдив е специално посветено на 60-годишнината на Димитър Селенски, когото зрителите ще видят в шест различни образа на съвременници на Васил Левски. Колоритният актьор с 37-годишно присъствие на професионалната сцена е известен в Пловдив и със собствената си Арт Студия "Лабас", създадена през 2008 година. 

Знакови са образите на поп Кръстьо Никифоров във "Великденско вино" и на Димитър в "Небето на Димитър", които той пресъздава в постановките на "Лабас" /Светилника/.

Билетите на цена 10, 12 и 15 лева вече са в продажба на касата на Билетния център пред община Пловдив.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
МВР министърът: Какво има да се коментира? Не виждате ли останкит...
Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки
Британски студент, убил моторист, прояви претенции в Пловдив
Вижте как осъмна лобното място на Кристиан и Теодора на бул. "Рус...
Любимци на публиката идват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).