ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Александър Държиков: Колкото повече права за опозицията, толкова по-добре
Автор: Диана Бикова 08:49 / 17.01.2020Коментари (0)6482
© Plovdiv24.bg
Александър Държиков е роден на 17 април 1958 г. По образование е магистър инженер по транспорта, специалност Технология и управление на транспорта, от Русенски университет "Ангел Кънчев“ - Русе. Дълги години е работил в транспортния сектор. В периода 2011-2015 г. е заместник-кмет "Обществен ред и транспорт“ в община Пловдив. От 2015 до 2017 г. е главен инспектор в ИА "Автомобилна администрация“ - Пловдив, но в средата на 2017 г. отново се връща в градската администрация като заместник-кмет "Култура и туризъм“. От ноември 2019 г. е председател на Общински съвет – Пловдив.

Въпреки че е председател на ОбС – Пловдив от няколко месеца и не е бил общински съветник в предишния мандат, на Александър Държиков се падна честта да отчете дейността му. В предишния мандат предложенията, които са внесени за решение в ОбС, в 95% са направени от администрацията, коментира в интервю за Plovdiv24.bg Държиков. Той припомни, че в мандат 2007-2011 г. доста голяма част от решенията, съответно предложенията, са внасяни от общинските съветници. Дори групата на ГЕРБ, която в този период е в опозиция, направи много предложения, каза той.

"Сега виждам резултата от лично мои предложения, които са направени и приети. С удоволствие минавам покрай детската площадка в училище "Васил Левски“, която и досега безупречно работи и там провеждат занятия“ - припомни Държиков.

Председателят на ОбС смята, че общинските съветници трябва да бъдат по-активни и не трябва да неглижират участието си в постоянните комисии, тъй като, според него, основната работа за ефективност на Общинския съвет е именно работата в постоянните комисии.

Александър Държиков вижда ентусиазъм у общинските съветници от настоящия мандат и се надява с течение на времето той да не угасне.

"Аз не съм административен началник на общинските съветници и не им правя атестации за работа в края на месеца. Аз съм един от тях, първи сред равните. Смятам, че трябва да насърчавам работата на общинските съветници в посоката, която е правилна. А правилната посока, аз за мен съм убеден, е реалната работа на общинските съветници във връзка с пловдивчани. За това искам да наблегна и да работят, защото съм се убедил, че участието на гражданите в местното самоуправление вече е задължително.

Т.е. атестат на едно добро управление това е как управляващите, в случая и общинския съвет, успяват да поддържат връзката с гражданите. Гражданите на една община отдавна не само наблюдатели на процесите, които стават в общината. Те искат да знаят, да предлагат, да участват във взимането на решенията и, който не се съобрази с това, просто дълго не управлява“ - казва в интервюто Държиков.

Той е на мнение, че гражданите в един район трябва да познават общинските си съветници от този район, да ги търсят, да знаят къде да ги намерят. Най-важното, според председателя, е на гражданина да се даде възможност да знае какво се внася в ОбС, какво се внася в постоянните комисии, какво е мнението на общинските съветници.

"Гражданите искат да са информирани, за да могат да преценят дали върви в правилната посока работата на администрацията, дали има необходимата връзка между Общинския съвет и администрацията“ - каза той.

"Всеки общински съветник, всеки ръководител в администрацията трябва да работи така, все едно че всеки ден е предхождащ изборите“ - убеден е Държиков.

Председателят смята, че гражданите трябва да чувстват, че участват във взимането на решенията в този град, което води до придобиване на чувство за отговорност и така се формира по-висок етап на гражданско общество.

Александър Държиков коментира и наличието на "лява“ и "дясна“ опозиция в пловдивския общински съвет. "За мен истинската опозиция са БСП, защото тяхната политика, техните възгледи може да очертаем като леви. Много често, когато те са аргументирани и попадат в управленските решения, те биват и приети“ - коментира той. "Дясната“ опозиция той определи като "безпринципна опозиция, опозиция на всяка цена, антиГЕРБ опозиция“.

"Убеден съм, че колкото повече права се дават на опозицията, толкова е по-добре. Това също е прозрачност“ - отговори Държиков на въпрос защо мнозинството в ОбС гласува няколко комисии да се ръководят от представители на "дясната“ опозиция, а от "лявата“ бяха посочени за контрольори на здравни заведения. "Ще продължа да гласувам все повече от хора от тези, които критикуват, от опозицията, да влизат на всякакви постове в управленията“ - каза той.

Никоя партия в групата на управляващите и конкретно – в групата на ГЕРБ, няма да си позволи да не приеме някакво конструктивно решение, което е в интерес на гражданите, защото ще се компрометира, каза председателят на ОбС. "Декларирам, а и няма причина да го правя, да се задържат изкуствено предложения, които са на опозицията. Това по-скоро носи негатив“ - допълни той и посочи като пример предложение на групата на "Демократична България“ за промяна на правилника за работа на Общинския съвет, което е било качено на сайта на общината още на следващия ден за обществено обсъждане. Самият правилник трябва да бъде готов до края на месец март, като акцентът ще е колкото се може повече откритост и прозрачност на работата на Общинския съвет.

Около 80-90% от общинските съветници са от партии, които са от център-дясно. Това, по думите на председателя, е мнозинството в Общинския съвет, което варира между 30 и 37 човека, които гласуват по своите политически убеждения, следвайки политиката и на дясноцентристкото управление на града.

Запитан дали очаква напрежение между двата лагера, условно казано, в групата на ГЕРБ, Държиков отговори: "ГЕРБ е партия, която има голям опит в местното самоуправление и вече четвърти мандат групата на ГЕРБ е с най-голямо представителство в местния парламент. Това означава, че като група, като партия и като политика те вече знаят какво искат гражданите от тях, знаят какво трябва да е поведението, знаят кои са важните за града предложения и важните въпроси, които трябва да се решават.“. Според него, няма нищо лошо от дадена група да има различно мнение, което е демократично, в противен случай партията се превръща в чисто роботна партия.

"Политиката и сплотеността на едно управление, в случая – групата на ГЕРБ от 17 съветника, си проличава, когато се взимат важни за развитието на града въпроси. Мисля че там нямаме повод да задаваме въпроси“ - заяви Александър Държиков. "Ръководството на партията в града, и кмета, включително и аз, сме учредители на партия ГЕРБ и доста дълго живеем в политическото пространство и мисля, че по-доброто е добрата комуникация между нас, защото когато се получи тази сплав между опит, амбиции и знания, можене и възможност се получава развитие на Пловдив и в крайна сметка печелят всички пловдивчани“ - убеден е председателят.

Запитан дали е възможно прегрупиране на състава на ОбС Пловдив, изхождайки от факта, че още преди структурирането му една от групите се разпадна, Държиков отговори, че в политиката всичко е възможно. За да се случи това обаче трябва да има конкретни условия и конкретни причини, за което в момента няма дори зародиш.

Цялото интервю гледайте във видеото!



Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1478) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: