ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Акад. Антон Дончев: За Славчо Атанасов само добри думи – подписвам се под това
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:24 / 22.10.2019Коментари (28)8520
©
- Наричат Пловдив културната столица на България, има ли основание това определение? Какво трябва да бъде лицето на града в такъв случай? Как да оценим измеренията на това признание, какво означава то?

- България е залив в океана на световната култура, а нивото на водата в заливите трябва да е най-много равно на нивото на океана. И културата на Пловдив би трябвало да е почти равна на морето България. Доколкото нивото на българската култура е по-ниско от най-доброто ниво на световната култура, която ние наричаме "западна“, тая западна култура нахлува в нашия залив. Но – да не забравяме – Пловдив е не само залив, той е устие на могъща културна река, която се опитва да вдигне нивото на цялото българско културно море. Творците, които творят в Пловдив – художници, писатели, музиканти, театрални деятели, те са заслужили правото да се наричат "пловдивчани“. Това право на самочувствие – и на гордост – трябва да бъде всекимигновено защитавано, защото Пловдив е Филипополис, града на Филип Македонски, бащата на Александър Велики. Бащата създаде македонската фаланга и македонската конница, които стигнаха до Индия.

- Имате ли наблюдение върху проявите от "Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“? Успява ли нашият град да представи достойно България пред културна Европа?

- Успях да се вълнувам от успехите на Пловдив 2019, естествено от отражението им в българските източници на информация. Отчасти и от отгласа им в чужбина. Уверен съм, че каквото и да беше направено, присъдата щеше да бъде: "Не е достатъчно!“.

- Бихте ли споделили върху какво работите в момента?

- Върнах се към творчество, на което съм посветил половината си живот – киното и телевизията. Голяма американска филмова компания иска да реализира телевизионен сериал по романа ми "Странният рицар на свещената книга“. Този роман е написан върху сценария ми "Еретиците“. Сега се връщам към сценария.

По друг проект работя с италианците. Това е стар, много стар сценарий, който никога не превърнах в роман. Работя и върху документален филм с китайците.

- Наивно ли е да се вярва на политиците и на кой или какъв политик бихте гласували доверие?

- Политиците са хора като нас. Ние вярваме ли си? Много години се опитвах да си отговоря на въпроса: Как е възможно един народ – българският – наистина организиран в държава – България – да се задържи 1500 години на историческата сцена, когато несравними по сила и брой народи са изчезнали? Къде са хазарите?

Отговорих си – защото хората, които са ръководили българите, са търсили равновесието между духовното и материалното. Нито един водач – слава богу – не се е изправил като Мойсей пред евреите да им каже: "Вие продадохте славата си за златно теле, което пасе трева“. А ние, днешните българи, можем да изречем тези думи: Дори телето не излезе златно.

Днес материалното владее нашия живот. Пловдивчани, ако искате да сте столичани на културата в България, станете Галилейци. Както Галилей е разбрал, че не Слънцето обикаля около Земята, а Земята се върти около Слънцето, потвърдете, че Духовното определя и ръководи Материалното. Кажете, като политиците на Австралия: "Духовното не само ни разкрива света, то ни казва как да го променим. Духовното създава света.“

- Казвали сте, цитирам: "Славчо Атанасов е изключително привързан към културата, показвал е една огромна любов към книгата и към културата. Мога да кажа за него само добри думи. На общи наши участия в културни мероприятия, когато беше кмет на Пловдив, съм го чувал да говори по такъв начин, сякаш е член на Съюза на писателите.“ С днешна дата мислите ли по същия начин?

- Подписвам се под тези свои думи.

- Славчо Атанасов отново е кандидат за кмет на Пловдив. Какви съвети бихте му дали? В каква посока трябва да насочи развитието на Пловдив? Кое, според Вас е най-важното, определящото за града под тепетата? Към какво да се придържа като кмет, за какво да се хване здраво, за да не изтърве "правия път“? Какво бихте пожелали на Славчо?

- Да се дават съвети на военачалник, когато участва в битка, не е само неразумно. То е глупаво. Той познава хората, които води, познава и хората, с които спори. Познава терена, върху който и за който воюва. Пожелавам на Славчо Атанасов да запази възрожденския възторг, с който ръководеше срещите на младите хора в Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В България има 4 кърлежа с червени задници,които са на възраст за която е време да отидат при колегите си Петрушев и Вучков. Става въпрос за този гъзолизник на БСП,Ламбо,акд.Марков и ПантеФ. Когато тези академични боклуци,доносници и гнусни червени боклуци си заминат ще е една идея по спокойно на академичния свят на България! Казвам го без свян и без притеснения за минуси и плюсове за плюнки и скубане на коси от разни платени червени к**ви.Време им е да гушват букета!
0
 
 
Никога не е късно да покажеш червения си г*з.Тая червена маймуна е същата ,като Ламбо :) Чини ми се че до края на годината има още време да ридаем с четни китки :)
+3
 
 
А никой ли не помни как зкпчто славчо стана кмет с десните гласове,само за да им/ни плюе в лицата после и да вкара комунягите във власта!!!! Антон Дончев е ясен! Вечните хрантутници!
-1
 
 
...хора не бъдете толкова злобни към всички...и от комунягите има свестни хора,но е жалко разбира се че интелигентен човек като акдм.Дончев подкрепя това мекера Словчо,човек към,който безброй пъти за повдигани обвинения за различни неща.....
-4
 
 
Само да подсетя късопаметните "мръвкари",че вожда им до началото на "демокрацията" е бил върл комунист,завършил полицейската школа в Симеоново,достъп до която имаха само приближени до БКП, а по време на "демокрацията" съучредител на СИК,която пак мръвкарите твърдят,че бандитските групировки били създадени от БКП????
+5
 
 
Антон Дончев е съучредител на комитет "Съзидание", състоящ се от приближени до БКП до 10 ноември 1989 г., а понастоящем - до БСП и президента Георги Първанов, писатели, издатели и спортни дейци.В редица съвременни източници се сочи, че творбата му "Време разделно" е поръчан от комунистическия режим като част от пропагандната кампания в подкрепа на насилствените преименувания на български турци и помаци през 60-те години на века, което се повтаря по-късно с филмирането на романа през 80-те години в подкрепа на т.нар "възродителен процес".
+5
 
 
Никога не е късно да станеш за резил.....а вие другарю кога станахте академик?Да отворя очите малко на тези който не знаят кой е другаря академик и да си направят извода какви тъмночервени комунисти подкрепят другаря атанасов! акд.Антон Дончев е съучредител на комитет "Съзидание", състоящ се от приближени до БКП до 10 ноември 1989 г., а понастоящем - до БСП и президента Георги Първанов, писатели, издатели и спортни дейци.
на 22.10.2019 г.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: