ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Адвокатът на полицая Качаков поиска уволненият шеф на "Вътрешна сигурност" да даде показания за натиск по делото
Автор: Цвети Тончева 17:32 / 17.06.2021Коментари (1)14700
Атанас Качаков
Адвокатът на полицая Атанас Качаков, от Трето Трето РУ в Пловдив днес поиска по делото да бъде разпитан уволненият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Според адвокат Иван Донков, в интервю по БНТ на 27 май тази година Стефан Банков изнася данни по образуваното дело срещу полицаите от Трето РУ на МВР в Пловдив.

Тези преки данни на "Вътрешна сигурност“ дискредитират доказателствения материал по образуваното дело. "Стефан Банков твърди в това интервю, че върху него е имало натиск от страна на министъра на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков във връзка с акцията срещу полицаи, които министърът нарече "престъпници с пагони“", посочи адвокат Банков.

При тази операция бяха арестувани шефът на Трето РПУ в града и още шестима служители. Според Банков Рашков бил ядосан, защото "Вътрешна сигурност“ не успяла да стигне "до върха“, т.е. до шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев, който се оказа в болница и не бе уволнен.

По думите на адвоката на Качаков още след интервюто прокуратурата е трябвало да се самосезира и да разпита Банков, но не го  е направила.

Пред апелативните съдии адвокат Донков посочи още, че соченият за отвлечен Фарух е единственият свидетел и от него произтичат всички доказателства по делото срещу полицаите. Самият той е осъждан престъпник, изваден в точния момент от ареста. Без него няма доказателства. Според Донков, на такъв човек не може да се дава кредит на доверие. Най-вероятно му е обещано, че ще му бъде прекратено досъдебното производство и когато вече бъде употребен докрай ще се произнесат по неговото обвинение.

Самият Фарук дава всеки път непоследователни показания, като сменя версиите многократно, като медицинските експертизи не доказват следи от насилие и не констатират травми по гениталите. "Ако имаше осукване на гениталите му, както той твърди, нямаше да може да се разхожда два часа след това по улиците“, каза адвокатът на Качаков. "Очевидно е, че показанията на Манаф са манипулирани“, каза още адвокат Донков.

Той поиска от съда една по-лека мярка за подсъдимия полицай Качаков, каквато  е“домашен арест“, за да може да бъде близо той до семейството си. Според адвоката, с една гривна  Качаков няма да може да се движи служебно и няма да попречи на разследването по делото.Самият Атанас Качаков, който днес бе пред съда с видео конферентна връзка, посочи, че се придържа към казаното от адвоката му и също поиска да бъде по-близо до семейството си ,за да се грижи за тях. Тези дни е станало ясно, че малкото му дете не е добре.“ Ако съм си в къщи, ще мога да го гледам аз, докато жена ми ходи на работа“, каза той.

На въпрос на съдията дали се смята за виновен в престъплението ,за което е обвинен, Качаков отговори: "Абсолютно не. Заявявам, че не съм извършил отвличането и каквото и да е престъпление“. По думите му това можело да се провери и докаже от докладните, които е изготвял в тези дни, тъй като е бил на работа, както и то другите колеги, с които е бил.

Прокуратурата настоя мярката му за неотклонение да не се променя и да остане "Задържане под стража“.

Съдийският състав на Апелативния съд обаче остави без уважение искането на обвиняемия Качаков за промяна на мярката му за неотклонение от "задържане под стража“ в по-лека.

Съдът прие, че към настоящия процесуален момент обвинителната теза има необходимата доказателствена обезпеченост. Позова се на събрани по делото гласни и писмени доказателствени материали, които анализира. Преди това отхвърли искането за проучване на личното мнение на бившия директор на Дирекция "Вътрешна сигурност“ в МВР за годността на доказателствата по делото. Счете, че от изявленията на защитниците на жалбоподателя, които правят това искане, не следва, че директорът на Вътрешна сигурност е дал конкретни сведения за манипулиране на конкретна част от доказателствената основа на делото. Посочи, че би било редно да бъде разпитан във връзка със своите споделени пред журналист подозрения, като отбеляза, че това следва да се извърши от органите на разследването. Подчерта, че разпитът трябва да се осъществи извън производството по чл. 65 НПК, което няма процесуалното предназначение на досъдебното производство – всеобхватна проверка на една или друга версия относно предмета на разследване. Обърна внимание, че ако допусне претендирания разпит, следва по-нататък и да провери получената информация, което означава да започне своеобразно разследване ("процес в процеса“). Така съдебните следствени действия биха се изпълнявали успоредно с действията на органите на досъдебното производство, а въпросът за мярката за неотклонение на обвиняемия би бил висящ до приключване на успоредното разследване.

Пловдивският апелативен съд се спря и на следващата предпоставка за продължаване действието на атакуваната мярка за неотклонение, като прие, че опасността от извършване на престъпление е действителна и реална. В тази връзка наблегна на завишената тежест на организираното отвличане по смисъла на чл. 142, ал. 3 НК и на демонстрираната от обвиняемия решителност и бруталност при преследване на особено укорима престъпна цел.

Възприе доводите на първата инстанция за липса на доказателства за извършване на второто инкриминирано деяние – за приготовление за придобиване на 500 кг коноп и не основа решението си на това обвинение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Преди делото пред съдебната палата се проведе протест, организиран от близки и приятели на обвинените полицаи от Трето РУ на МВР в Пловдив.



Още по темата: общо новини по темата: 128
15.03.2024 »
12.02.2024 »
08.01.2024 »
30.12.2023 »
27.12.2023 »
26.12.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Абе тоя го изкараха едва ли не най добрия полицай като ги слушаш как говорят, а в деня като го задържали , като видял полицията , тръгнал да бяга , защо ли ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: