ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Абитуриенти от различните етноси в Пловдив с общо послание за мир и толерантност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:59 / 02.06.2021Коментари (0)1680
Първата младежка конференция на тема "Толерантност", организирана от възпитаниците и абитуриентите на Националната търговска гимназия (НТГ) в Пловдив и Фондация "Заедно“, се проведе в последния ден на Панаира на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела".

Срещата в аулата на НТГ бе в подкрепа на проекта на Лейла Ал Салах (12 клас) "Красота в различията".

По време на форума учениците на елитната гимназия и представители на три религии от различните етнически общности в града обсъдиха прояви на дискриминация и нетолерантност, на посегателства върху исторически и културни паметници в Пловдив.

Лейла Ал Салах, която е от сирийски произход и председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова представиха свои проекти в подкрепа на каузата за запазване на толерантността и взаимното уважение между хората с различно вероизповедание в най-стария жив град в Европа. 

Младежи от арменската общност отправиха послание на български, английски и арменски за един по-добър свят. За тях думите на бъдещето са: мир, разбирателство, толерантност, равни.

Представителите на общностите в Пловдив разказаха за лични преживявания и приятелства с хора от други религии и народности. В подкрепа на нашата "заедност" в този град, всеки един от нас показа, че е готов да загърби лични и семейни празници, в полза на осъществяването на съвместни събития, свързани с културата и традициите ни. Искаме да сме живия пример, че това е най-естественият начин да живеем тук. Това каза пред абитуриентите председателят на ОБС "Парекордзаган" в Пловдив и представител на общността във фондацията Хрипси Нурикян. 

В света е прието "руснаци“ да се наричат хора от 190 народности. Където и да отидем по света обаче, ние приемаме обичаите и традициите на местните жители и това е показателно за толерантността и готовността ни да уважаваме различията помежду си, сподели Мария Николова от руската общност и цитира думите на Питагор: "Понякога е по-лесно да кажеш на човек - Мразя те, ти си глупак! - отколкото да изречеш - "Прости ми, не съм прав!". 

Председателят на младежката организация на евреите "Шалом" Кристиян Ангелов провокира възпитаниците на Националната търговска гимназия да коментират най-често срещаните стереотипи, свързани с еврейския народ, а представителят на турската общност в Пловдив Ахмед Пехливан пожела на младежите от НТГ, след като завършат, да бъдат истински търговци - защото и в древността, и сега, за търговците нямат значение нито религията, нито народността на хората, с които работят.

Председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова ги посъветва да бъдат смели в мечтите си, да обиколят и опознаят света, за да имат най-голямото богатство - приятели от всички континенти.

Конференцията, в която участваха над 50 момичета и момчета от различни общности, завърши с обща снимка и дегустации на традиционните закуски на народите, представени в Петото издание на панаира "Етно кухня на колела".

Събитието се реализира с пълната подкрепа на ръководството на националната гимназия и се организира съвместно от Лейла Ал Салах и Кристиян Ангелов от младежката организация на фондацията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: