ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
АМТИИ награди уважавани творци с "Меден чан"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:06 / 10.02.2021Коментари (0)1368
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"С академичната награда "Меден чан (голям)“ удостояваме проф. Недялчо Тодоров и проф. Стоян Караиванов“, обяви за медиите проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/. Тя пояснява, че награждават уважаваните от музикалната общественост на България творци във връзка с юбилеи – днес, 10 февруари, празнува 80-ия си рожден ден и 50 години творческа дейност проф. Стоян Караиванов, а проф. Недялчо Тодоров навърши 80 години и 50 години творческа дейност на 27 октомври 2020 г. Комисия, назначена от ректора на АМТИИ в състав: проф. д-р Галина Лардева-Минкова – зам. ректор и деканите проф. д-р Даниела Дженева и доц. д-р Людмил Петков, прие преди дни обсъденото на ректорски съвет и внесено от заместник-ректора проф. д-р Костадин Бураджиев предложение за награждаване на двамата изтъкнати музикални деятели.

"Връчваме "Меден чан (голям)“ на проф. Недялчо Тодоров -  цигулар и педагог, и на проф. Стоян Караиванов - валдхорнист и педагог, за цялостния им принос в изграждането и утвърждаването на името на Академията ни в национален и международен план. За нас те са емблема и ярък пример на почтеност, нравственост, всеотдайност и професионализъм, съвременни будители, възрожденци по душа“, казва проф. Шекерджиева-Новак. Със силни думи тя подчертава и големите им заслуги към българската култура и образование като изпълнители и преподаватели: "Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да пресъздаваш написаното с ноти, да го разгадаваш, да му вдъхваш неповторим дух! Това е ролята на изпълнителя! И още по-трудното - с любов да създаваш творци, да вграждаш в тях мечтите си, да превърнеш това в традиция, да я предадеш на поколенията, да продължат делото ти. Това е ролята на преподавателя!“

Проф. Шекерджиева-Новак и нейните колеги пожелават на двамата юбиляри да  съхранят и обогатят постигнатото, да продължават с присъщата щедрост на духа да раздават мъдрост и познание! Да бъдат здрави и да се радват на обичта, признанието и  успехите на своите възпитаници!

КОИ СА ПРОФ. НЕДЯЛЧО ТОДОРОВ И ПРОФ. СТОЯН КАРАИВАНОВ

Проф. Недялчо Тодоров е роден в Пловдив на 27 октомври 1940 г. Учи в Музикалното училище, когато негов директор и учител по солфеж е забележителният Асен Диамандиев, който открива и набелязва надарения ученик. Тодоров завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров") София, със специалност цигулка в класа на проф. Владимир Аврамов, а след това специализира в Москва при проф. Олег Криса. Проф. Диамандиев, който следи развитието на надарения цигулар го привлича на работа като учител в Пловдивското музикално училище и преподавател в новоучредения филиал на Българска държавна консерватория в Пловдив /сега АМТИИ/. По негово предложение Недялчо Тодоров е избран за заместник-ректор, а след това и за ректор на Академията. От 1974 е доцент, а от 1987 и професор в Академията, в която преподава повече от 40 години.

Паралелно с педагогическата си дейност работи като директор на Пловдивската филхармония, а след това в различни периоди – в Министерството на културата (директор на дирекция "Образование", 1983-1991), Националната агенция за оценяване  и акредитация, Висшата атестационна комисия и др. Концертира като солист, камерен изпълнител и концертмайстор на Пловдивската филхармония (1976-1979), а също и на други оркестри. Основава Пловдивски струнен квартет, в който свири първа цигулка (1978-1996).

Маестро Недялчо Тодоров е носител на високи отличия, между които: Орден "Св. св. Кирил и Методий" І степен, "Златна лира"  и "Кристална лира" за върхови постижения в музикалното изкуство на СБМТД, орден "Заслужил за Полската култура", Почетен знак на Пловдив и др.

Проф. Стоян Караиванов е роден на 10.02.1941 г. Завършил е Българската държавна консерватория в София. Педагог от световна величина, създател е на Пловдивската валдхорнова школа и с изключителни заслуги към българската музикална култура. Неговите възпитаници се нареждат сред най-добрите български инструменталисти и имат извоювани многобройни награди от различни наши и международни конкурси. Част от тях работят в престижни музикални институции и оркестри по цял свят - от Европа до Америка и от ЮАР до Южна Корея.

Проф. Стоян Караиванов е бил Декан на факултет "Музикална педагогика" на АМТИИ и председател на първия извънстоличен Научен съвет по "Музикознание и музикално изкуство".

Проф. Стоян Караиванов има повече от 40 публикувани заглавия на учебни и художествени пособия, които в действителност представляват основната част от националната ни художествена и изпълнителска литература за валдхорна. За своята творческа и преподавателска дейност и за върхови постижения в музикалното изкуство е награждаван многократно с наши и международни отличия. Неслучайно президентът на Френската асоциация на валдхорнистите проф. Даниел Бург през 2001 г. атестира работата му със следните думи: "Един голям майстор на валдхорновото изкуство с превъзходна педагогическа репутация и многобройни ученици, които оформя като забележителни професионалисти“. А проф. Асен Диамандиев в книгата си "Моите спомени….“ пише, че "С дейността си и постиженията на своите възпитаници той утвърди Пловдив в център на националното ни валдхорново изкуство.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: