ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив незаконни! Ралев и Чунчуков, спите ли?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:22 / 17.02.2018Коментари (29)19990
©
90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са незаконни, обявиха пред БНТ кметовете на районите "Източен" и "Северен". Не е ясно обаче колко точно са постройките, затова в квартал "Столипиново" започва тяхното описване. Заради пренаселената територия на ромските махали незаконното строителство вече завзема тротоарите, а електрическите стълбове се вграждат в къщите, случай за който вече ви разказахме. Около 40 000 са жителите на най-големия ромски квартал "Столипиново" в район "Източен".

Още 10 000 са хората, които населяват "Шекер махала" и "Арман махала" в "Северен". Голяма част от живеещите там нямат регистрация. През последните две години от кметството в "Северен" са премахнали 51 незаконни търговски и жилищни постройки. В "Източен" през 2017 година са съборени 4 жилищни сгради, а от началото на тази година още две къщи и 30 търговски обекта. Жителите на незаконните къщи обаче масово обжалват заповедите за премахване и започват дела, които се точат с години и това спира дейността на двете кметства. Последната тенденция в строителството в двата района е вграждането на електрически стълбове и улични лампи в незаконните имоти, които завземат тротоарите и улиците.

За архитектурната мисъл в "Столипиново" и "Арман махала" липсата на място за застрояване не е пречка. Незаконните имоти растат на височина, а уличното осветление и електрическите стълбове по тротоарите се приютяват в разширените домове. След случая, в който Марин от "Арман махала" , за да не бъде глобен, сам реши да освободи завзетата улична лампа, се оказа, че новаторството да си осиновиш стълб, се разпространява и в "Столипиново".

Николай Чунчуков, кмет на район "Източен": "Имахме случаи на един уличен стълб, който беше ограден изцяло от къща на улица "Възход", след предприетите от нас действия и издаването на констативен протокол тази част от къщата беше премахната, която ограждаше стълба. Още три подобни случая са констатирани, сред тях вградена в жилище лампа на улица "Ландос". Придобилият осветителното тяло собственик на къщата се скри, а част от съседите, които декларираха, че домовете им са законни, също недоволстваха".

Петко: "Не е нормално, аз ви казвам, че не е нормално, не съм казал, че е нормално. Ей вижте, затвориха ми пътя, къщата, ей тая малката, това законно ли е, колко метра трябва да бъде там, трябва да се сбием с тях, три метра трябва разстояние да има".

Заради нарушенията започват проверки на територията на "Столипиново", като ще бъдат предприети законовите мерки, за да бъдат освободени стълбовете. В "Арман махала" усилията на Марин и роднините му да освободят завзетия стълб продължават.

Ральо Ралев, кмет на район "Северен": "Започнал е премахването, но ако той спре, а и не само той, който и да е, ние ще продължим. Заповедта е срещу цялата къща.
Марин Михайлов: Мъчно ми е, ми как, много пара харчихме, ама искат да го бутнеме".

На метри от къщата на Марин, на съседната улица откриваме електрически стълб, вграден в друг незаконен имот. Според съседите, собственикът на къщата сам щял да я събори.

Георги: "Сам щял да бута, оня ден чух от него тука, говореше, сам щял да си го бутне. Това изобщо не е нормално, нищо не е нормално, ей тука всичките тези тротоари трябва да се освобождават".

90% от жителите обжалват заповедите на районните администрации за събаряне на къщите и търговските обекти. Затова сега от кметствата чакат решенията на съда, за да продължат премахването на постройките.

Фанка: "Притеснени сме, точно е така, защо, защо ще бутат хората? Ние всичките тука не е законна, ние всички сме така, откъде това законен вкъщи, покажи ми една да излиза".

Голяма част от хората, които обжалват заповедите, имат и други жилища, казват от двете кметства. На тези, които няма къде да отидат, трябва да се осигурят временни домове. Според представителите на общинските администрации обаче почти всички отказват временни социални жилища.

Преброяването на къщите, което ще се извърши в квартал "Столипиново", ще отнеме поне година, обявиха от кметството в "Източен". Ще бъдат описани и терените, върху които са строени жилищата. От кметството в "Северен" пък заявиха, че акциите срещу незаконното строителство дават резултат, тъй като жителите вече сами отстраняват постройките си.





Още по темата: общо новини по темата: 117
10.04.2023 »
27.12.2022 »
06.12.2022 »
20.07.2022 »
18.06.2022 »
18.05.2022 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Деспа Маркова 1
премахни филтъра

+2
 
 
Къде са институциите,които трябва да следят за незаконните строителства?Естествено подпират бюрата и си получават тлъстите заплати!Циганите не са научени на ред и дисциплина,защото при тях няма закони и забрани!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: