ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
70 000 лв. заплата, "Бентли" и ВИП апартамент в Пловдив за шефа на EVN
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 18.02.2013Коментари (100)93051
© Plovdiv24.bg
Докато народът масово се чуди как да плати непосилните сметки за ток, шепа чужденци - висши мениджъри на трите енергоразпределителни дружества "ЧЕЗ България", ЕВН и "Енерго-Про" трупат милиони от баснословните печалби.

Оказа се, че някои от лакомите иностранни гешефтари прибират не само солидни заплати, но и част от печалбите, които компаниите им трупат на гърба на бедните българи.

Най-високоплатен е началникът на чешкото енергийно дружество "ЧЕЗ - България" Томаш Плескач. Председателят на Надзорния съвет на енергоразпределителното дружество прибира всеки месец зашеметяващите 59 000 евро, тоест почти 120 бона.

Освен това чужденецът всяка година прибира огромни суми под формата на премии, живее в просторен апартамент в центъра на София, който се плаща от фирмата, и ползва безплатно до 6 самолетни билета месечно.

В края на всяка седмица Томаш Плескач се прибира в Прага при семейството си - тоест дори не харчи в България огромната си заплата. Лъскав "Мерцедес" S класа вози началника на чешкото дружество, като бензинът естествено се плаща от фирмата.

Отскоро Плескач е охраняван от двама бодигардове заради високото напрежение в обществото вследствие на безбожно надписаните сметки за ток.

Плескач не е единственият ръководител от ЧЕЗ с огромна заплата - всеки един от членовете на Надзорния и Управителния съвет на дружеството прибира по 15 000 лева месечно, като в тази сметка не влизат системните бонуси за добри финансови резултати (разбирай - завишени сметки за потребителите).

Висшите началници на ЧЕЗ, облагодетелстващи се от непосилните за потребителите сметки, са: Мартин Пацовски (заместник-председател на Надзорния съвет), Иржи Кудрнач (член на Надзорния съвет), Димитър Стефанов (член на Надзорния съвет), Томаш Дзик (член на Надзорния съвет) и членовете на Управителния съвет Петър Докладал, Петър Баран, Злата Грьонингерова и Владимир Марек.

Висшите мениджъри на друг енергиен окупатор - австрийското дружество ЕВН, също лапат баснословни петцифрени заплати. Председателят на Управителния съвет на монополиста Йорг Золфелнер прибира заплата от 70 000 лева и шофира луксозно "Бентли Континентал" за близо 250 000 лева.

Австриецът обитава ВИП апартамент в хотел "Санкт Петербург" на Георги Гергов в Пловдив и всеки петък лети с чартър за Австрия заедно с колегите си от Надзорния съвет Шефан Шишковиц и Георги Райтер.

Заради триото австрийската компания планира да закупи частен самолет - своеобразна признателност за фантастичните финансови резултати. В България заложената печалба за 2013-а на "ЕВН България" е 25%. За сравнение - в Европа средната печалба на ЕРП-тата не надвишава 4-5%. Иначе средната заплата на служителите на ЕВН надхвърля 1500 лева.

Мълви се, че в управата на енергоразпределителното дружество неофициално фигурира и братовчедът на политика от БСП Кирил Добрев - Кирил Кирилов, който е наричан Киро Тока. Казват, че родственикът на Добрев бил поставен на хранилка, тъй като братовчед му помогнал на австрийците да приватизират енергото в Пловдив. На хранилка при ЕВН бил и роднина на бившия енергиен министър Милко Ковачев.

Заплатите за висшите мениджъри на третата енергийна ламя - "Енерго-Про", също са баснословни. Финансовият директор на разпределителното дружество получава 100 000 лева месечна заплата, толкова слага в джоба си всеки месец и управителят на дружеството.

Висшият мениджмънт на енергийния окупатор се шири в къщи в баровските квартали на Варна, освен това фирмата е взела под наем и 2 къщи в столичния квартал "Бояна", където често отсядат началниците на дружеството, когато са по служебни въпроси в столицата.

За миналата година българите са платили общо 7 милиарда лева сметки за ток, което подсказва колко голяма баница поглъщат шепа чуждестранни тарикати. Дали обаче скоро няма да им преседне залъкът?

Източник: vsekiden.com



Още по темата: общо новини по темата: 271
26.06.2020 »
03.03.2020 »
18.01.2020 »
10.04.2019 »
28.02.2019 »
02.07.2018 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Georgi Petrov
премахни филтъра

+1
 
 
Чудя се на мен кога ли ще ми купят частен самолет за да си ходя по-често до България? Аз жвея в Прага между другото. Явно не носим на компанията такива печалби, каквито носят тези господа. Българи продължавайте да си плащате тока на тези компании и те ще продължават да ви крадат. Политиците няма да ги изгонят, те са пионки и не могат да го направят. Но вие можете. Освен протестите, трябва да спрете и да си плащате. Ако сте 50 човека ще ви изключат тока, ако сте 500 000 те сами ще си тръгнат от България, защото няма да има печалба вече. И тогава г-н Томаш Плескач ще му се наложи да се върне тук в Прага, да краде от собствените си сънародници.....ако му позволят. Само с протести няма да им прекратите печалбата, ще го направите когато спрете да си плащате.
+1
 
 
Истината е, че и с тези "разходи" България има най-евтиния ток в Европа. Представете си ако го няма АЕЦ.... Според мен проблема е, че сме изключително бедни, защото и да се изчистят от всички изкуствено повишаващи цената фактори, цената на тока би паднала с 15-20 процента максимум, което пак е непосилно за българина :((((((
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: