ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
5-те най-грозни гледки в Пловдив
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 22:10 / 05.06.2023Коментари (44)22089
©
Пловдив попада в челото във всевъзможни класации за най-красив град в България, най-доброто място за живеене и пр. Също така Пловдив вече попада и в всякакви туристически статии за най-предпочитаните световни дестинации.

През последните години Пловдив се промени и се превърна в наистина приветливо място.

Красив и пъстър. Древен и вечен. Пловдив си е Пловдив. Най-старият жив европейски град.

Пловдив е град, който ти оставя неповторими усещане, след като посетиш. Но има и доста грозни неща, на които не им отива да стоят в град като Пловдив. Ако се погледне малко по-философски на нещата дихотомията красиво и грозно е като доброто и зло. Те не могат да съществуват едно без друго.

Ето ги най-спорните места в Пловдив. Може да ги наречете грозни, неприятни, ужасни, отвратителни, гнусни и пр. Както ви идва отвътре. 

Партийният дом

Високата сграда стърчи в центъра и разваля красивата гледка към Родопите и отвлича вниманието от "Тримонциум". Добре е, че има моменти, когато Пловдив е домакин на някакво събитие (пример - Европейското първенство по волейбол за жени) или пък, когато е обявен за "Най-добра европейска дестинация“ през 2022 г. В такива случаи най-ясно си проличава нуждата от тази сграда - опъват се огромни рекламни пана, за да се "замаже" малко малко не особено приятната фасада на сградата. Сградата е изчерпана във всяко едно отнешение.

През годините въпросът дали да бъде съборен Партийният дом е дискутиран многократно. Пловдивски архитекти, които все още живеят в 60-те години, защитават като опълченци сградата на БКП, така че скоро това едва ли ще се случи. 

На фона на всички реконструкции, които се направиха в центъра на Пловдив, тази сграда има огромна нужда от освежаване. В сегашния си вид просто не се вписва с архитектурана града в центъра.

Фондация "Дом за Пловдивската опера" предлага парцелът под сградата на бившия партиен дом да бъде даден за построяване на сграда - Дом на пловдивската опера. 

Централна поща

Продължаваме около 100 метра по-нагоре по площад "Централен", за да отидем до масивната Централна поща. Още едно архитектурно социзвращение в центъра на Пловдив. Сега щом човек влезе вътре има чувството, че се върнал в 70-те, отвсякъде мирише на застиналост и ретроградност. 

Това, което може да е каже за Партийния дом, може да се каже за Централна поща - крещяща нужда от ободряване, за да стане по-привлекатeлна на външен вид. В най-добрия случай сградата, която като цяло е ненужна, трябва да се реконструира и да й се измисли нови функции.

Река Марица

Особено през летните месеци река Марица в Пловдив се превръща в подходящо място да се снима новата част на "Джурасик Парк". Заради огромната растителност на места не се вижда, че има изобщо река.

Красив град като Пловдив не заслужава да има толкова занемарено място. Спешно Марица трябва да бъде почистена, хем да стане приятна за окото, хем да се разсеят опасенията от опасенията от евентуално наводнение.

Последното основно почистване на растителността е било през 2010-2011 г. Според специалисти такова трябва да се предприема след 6, 7, максимум 8 години, след което следва период само на поддържане. 

Река Марица в градска среда не трябва да изглежда по този начин. 

Пешеходният мост

Едно място в Пловдив, което, ако се реконструира, би изглеждало много по-приятно. "Влакчето" в момента е нищо повече от поредния ненужен търговски център. Пространството на пешеходния мост трябва да се социализира - да има места за отдих с поглед към Марица (с уговорката, че реката бъде почистена), зони за културни събития и пр. В сегашния си вид пешеходният мост не е никак привлекателен.

За съжаление грозното съоръжение, което дразни с вида си, е дадено на концесия и тя едва ли ще бъде променена чак до 2035 година, с годишна вноска от само 10 000 лева. Концесионерът е "Търговски център – Марица" ЕООД с едноличен собственик на капитала Българска банка за развитие (ББР).

Паметникът на върха на Бунарджика

Правени са доста опити опита за премахване на паметника, но засега винаги опитите си остават безуспешни. На гранитния пиедестал е гравиран надписът "Слава на непобедимата съветска армия освободителка". Паметникът на Альоша отдавна е изживял времето си и е спрял да изпълнява символичната роля, за която е създаден.

Альоша е един символ на съветската окупация, продължила 45 години. Мястото му е в музея. Това е естественият ход на историята. Смяната на паметниците е свързана и с приоритетите на едно общество. Останките на един един режим, който e обявен за престъпен, не могат да доминират общественото пространство на една свободна страна.

И другото, което е, че в подножието на хълма е паметникът на Васил Левски, който стои като градинско джудже, в сянката на Альоша. Едва ли има истински българин, който да желае националните му герои да са в сянка на чужди окупационни войни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Svinsko
премахни филтъра

+4
 
 
Въпрос на мнение и гледна точка ! 1 - Партийния дом иска малко промяна и е топ... 2-Пощата е класика , също може малко да се пипне , такава огромна сграда никой държавник не е строил след 90-та година , няма и да построи ... 3-коритотото на реката повечето хора го харесват така (лично мнение) , всеки има право... 4-моста е грозен , но много хора си вадят хляба на него , така наречената "социализация" на моста ще стане поредната площадка цяло лято за утайки и алкаши , ще се "социализира"качествено ... Альоша е икона на град Пловдив от много, много години и се снима във всички брошури на Пловдив от деситилетия, цяла Европа го знае тоя паметник , за хубаво или лошо... Та всичко е лично мнение, не може едновременно да се решава , трябва гражданите да кажат , своето мнение, града е наш , а не на кметството...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: