ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
42 ученици от 4 училища по изкуствата мерят сили в 8-ия Национален конкурс по актьорско майсторство в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 25.03.2022Коментари (0)1634
В НГСЕИ в Пловдив днес започна 8-то издание на Националния ученически конкурс по актьорско майсторство, в който талантливи ученици от средните училища по изкуствата от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г., участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Учениците се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза в рамките на два дни. Конкурсът се провежда в 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. "Петко Д.Петков" № 8.  Тази година в него участват 42 ученици от 4 училища – Национално училище по изкуства "Панайот Пипков" - Плевен, НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас, НУМСИ "Христина Морфова" – Стара Загора и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. Председател е проф. д-р Велимир Велев – преподавател в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов", членове са доц.д-р Мирослава Гоговска от НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" и актьорът и режисьор Цвети Пеняшки. На конкурса присъства и представителят на Министерство на културата Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование". Стипендиите са общо 9 , разпределени  в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

 "Щастлив съм, че за 8-ми път откриваме Националния ученически конкурс по актьорско майсторство, точно тук - в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Това е второто издание с увеличен брой стипендии за учениците от училищата по изкуствата, специалност "Актьорско майсторство". Благодаря на Министерство на културата! Благодаря на журито за това, че професионалисти от такова ниво откликнаха на поканата. Това е изключително важно за децата! Благодаря на фирма "Роза Импекс", които са традиционен спомоществовател на културни събития в града и особено на Драматичен театър,  че подкрепиха и младите таланти, бъдещи кандидат – актьори. Благодаря на Пламен Панов – заместник-кмет по култура, благодаря на община Пловдив за подкрепата, която оказва на нашата гимназия", каза по време на откриването директорът  на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов.

"За трети път в нашия мандат имам честта да дам началото на конкурса. Това не е просто един традиционен конкурс за Пловдив, започнал преди 8 години. Той се превърна в част от миналото, настоящето и бъдещето на града ни. Надявам се, че спечелилите стипендии и тези, които не успеят, ще усещат този конкурс като трамплин за бъдещето си. Вярвам, че точно вие ще ни радвате след години с таланта си в театъра, киното и телевизията. И особено съм щастлив, че след 2 години на пандемични ограничения, днес залата е пълна. Усеща се реалната вибрация на младите хора в залата. Вълнуващо е много! Нека журито да бъде строго, но справедливо. Пожелавам на добър час!" С тези думи  заместник – кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов откри конкурса.

От името на журито, проф. д-р Велимир Велев отправи послание към младите хора:

"Много ценя това училище. То е уникално по рода си и това, че вече 8 години поддържа този конкурс, който се превърна в своеобразен театрален фестивал, е много важен стимул. Това е вид "сверяване на часовниците" с останалите. И  определено е много ценно за НАТФИЗ! В днешния свят е особено важно да поддържаме един дух на непреходни ценности и идеали. Важно е, извън материалното, да носим този дух и атмосфера. И да го пазим".

Конкурсната програма протича в два дни. В събота, в 12 часа, ще бъдат обявени победителите и ще бъдат връчени стипендиите, а директорът на НГСЕИ Николай Томов ще закрие официално 8-ия национален конкурс.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: