ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
100 абитуриенти за 100 години СОУ "Пейо Яворов"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 20.05.2010Коментари (1)8456
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "П. Кр. Яворов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В годината, когато СОУ "Пейо Яворов" отбелязва 100 години от създаването си, изпрати и 100 абитуриенти от випуск 2010. Това стана в залата на кино Гео Милев, където час преди началото развълнувани дванайсетокласници се събираха на предпоследната си среща като съученици.

Тържествената церемония започна с посрещане за знамената на България, Европейския съюз и знамето на училището. След това на сцената излезе преподавателят по биология, който има и театрални заложби, Танчо Агушев и в монолог представи 6-те етапа от човешкия живот, като наблегна на този, когато човек е бил ученик. Накрая той завърши с реторичния въпрос, обръщайки се към зрелостниците- "А сега накъде?"- и в един глас 100 абитуриенти му отговориха- Напред!

Напред от първите редове на публиката, към сцената пое и директорът на училището Сашка Кръстева, която поздрави всички, които са завършили средното си образование. Тя не пропусна да благодари и на класните ръководители и учителите, които са преподавали на Випуск 2010. Кръстева отчете, че за първи път завършва и паралелка математика с информационни технологии. Накрая директорът пожела на бившите вече дванайсетокласници винаги да бъдат дълбоко свързани с училището, където са прекарали най-хубавите си години.

В СОУ "Пейо Яворов" има традиция на всяко такова изпращане да бъдат сменени и знаменосците и техните асистентки. След смяна на "караула", дойде и най-очакваният момент - раздаване на наградите на най-заслужилите зрелостници. Първоначално бяха наградени най-успелите и проспериращи спортисти - футболисти, волейболисти и баскетболисти, както и учениците, проявили активност в различни извънкласни дейности. Наградата и статуетка на Педагогическия съвет на училището получи Милена Калчева от 12 а клас. Тя й беше присъдена заради това, че през цялото обучение не е отсъствала от часове. В дневника, в графата Извинени-Неизвинени, срещу името й има две нули. Така тя се оказва най-примерната и дисциплинирана абитуриентка не само за Яворов, а може би за целия град Пловдив.

Елена Гешева пък бе удостоена с награда "Яворов", която й бе подарена, заради отличния успех, с който завършва елитното училище. Абитуриентката, която има две сестри, също възпитанички и отличнички на СОУ "Пейо Яворов", възнамерява да продължи образованието си в чужбина. В края на тържеството, на сцената се събраха всички 100 абитуриенти. В този момент класните ръководители имаха задачата, с по няколко думи да изпратят възпитаниците си. Най-вълнуващо се оказа посланието на Здравка Гайдаджиева, класна на 12 в, която пожела учениците и да бъдат слънцето, а тя езерото, което винаги ще очаква слънцето да се огледа в бистрите води на езерото. Накрая умниците на "Яворов" бяха поздравени от Влади Ампов-Графа, като най-щастливи от неговата поява бяха симпатичните абитуриентки.

Спектакълът "Лабиринт от спомени" беше заключителната част от празненствата, с които беше отбелязана 100-годишнината от основаването и откриването на училището. Тържествата за юбилея на училището започнаха през месец март и бяха организирано от клуб "Яворови почитали". Ръководителят на клуба и преподавател по философия - Елиана Пашкулова, и екипът й бяха организирали редица мероприятия за честването на юбилея. В Актовата зала на вековното пловдивско училище беше организирана богатата програма от литературни четения, семинари, срещи и дискусии. Дните между 22 и 26 март бяха определени за "Седмица на Яворов". Тя бе съпроводена с изложба и спортен турнир за купата на Яворов, а хуманитарните паралелки разиграха диалози по писмата на Яворов с Лора и Мина. В часовете по западен език тийнейджърите направиха преводи на Яворови стихове. Учениците от горен курс запознаваха по-малките с факти за патрона на училището. В края на март бе проведено и традиционното факелно шествие по Главната улица, което завърши с поклонение пред паметника на поета в Стария град.

По повод юбилея училищното ръководство, начело с директора Сашка Кръстева бяха организирали и екскурзионни лъчи „По стъпките на поета" до Чирпан, Банско, Македония и Париж. През последната седмица представители от училището-учители и ученици посетиха едноименната гимназия в Чирпан. Там посетиха и къщата-музей на Пейо Яворов. Визитата върнаха и средношколци от чирпанската гимназия, начело с директора Иванка Ненкова. Така се постави начало на съвместна дейност за в бъдеще между двете училища, които имат един и същ патрон. Заключителните прояви за отбелязване на 100 години от основаването и откриване на СОУ "Пейо Яворов" бяха на 29-30 април. Тогава пред сградата на община Пловдив имаше празничен хепънинг с много музика, танци, мажоретки, актьорски изяви и още куп изненади за всички. Беше организиран и "Коктейл на випуските", където бивши ученици си дадоха среща, на която на дълго и широко разговаряха, на къде са поели след завършването си в СОУ "Пейо Яворов".



Още по темата: общо новини по темата: 3
29.04.2010 »
29.03.2010 »
22.03.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво!Малко са училищата с такава традиция.Нека се запази и да бъдещите випуски!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1457) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: