ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Забраниха продажбата на ментолови цигари в целия ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:49 / 26.05.2020Коментари (0)2870
©
Вече е в сила забраната за продажба на ментолови цигари  в целия Европейски съюз. Мярката е част от политиката за ограничаване на пушенето, приета през 2014 г.

Основната цел  на забраната на ментоловите цигари е да се намали процентът на пушачите сред младите хора. Именно те са групата, която най-много посяга към тях. Забраната беше приета през 2014 година с шестгодишен гратисен период. Сега битката за по- здравословен живот е спечелена, но отпорът от страна на тютюневата индустрия беше сериозен. "Все пак справедливостта и обществения интерес надделяха над корпоративния на тютюневите компании. Честно казано оказаха такъв мащабен натиск над всички институции в ес и на правителствата на страните членки", коментира бившият евродепутат Антония Първанова.

 Дебатът за въвеждането на ограниченията за тютюнопушенето разделят евродепутатите. А големите производители на цигари впрягат всички средства забраните да не минат. Лобитото им е сериозно. 

Лобистите постигат частнични  победи  по отношение на леките цигари. Но успяват да се  наложат по отношение на бездимните цигари и ограничителните текстове за тях отпадат.  Здравните експерти са категорични, че въпреки , че се водят за по- леки цигари, всъщност ментоловият  вкус крие по-голям риск за развиване на сериозни белодробни заболявания.  "Ментолът се явява маска зад която тютюнът прониква по-лесно в дихателните пътища. Защото ментолът има успокояващ ефект , охлаждащ ефект, и в същото време разширяващ ефект. Попадайки в дихателните пътища, особено младите хора, имат риск три пъти по-висок риск за бронхиална астма,  ранна възраст да направят Хронична обструктивна болест, да отключат и сърдечни заболявания", коментира пулмологът София Ангелова.

Друг вреден ефект от наличието на ментол в цигарите е повишената риск от зависимост. "Скрит зад ментола тютюнът води до и до зависимост. В статистика се посочва, че около 44% процента от децата между 12-17 годишна възраст използват ментолови цигари. Това означава че вероятността да развият зависимост е много голяма", допълни тя.

Според браншовата организация на тютюнопроизводителите у нас, европейската политиката на ограничения в сектора, създава предпоставки за развитие на контрабандата. А забраната за продажбата на ментоловите цигари нямало да се отрази сериозно на икономиката ни. "Смятам че всяка една рестрикция към регламентираните тютюневите изделия, цигари, бездимни тютюневи изделия, всяко едно такова  Би развързало ръцете на контрабандното нерагламентирано разпространение на тютюн , контрабандни цигари. Делът на ментолови тютюневи изделия, е много незначителен, в порядъка между 5-10 процента. Докато в страни като Полша и Украйна там ще се отрази нововъведение, защото там надхвърля над 30 %", каза Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

А ако рестриктиваната политика продължи, би довела до унищожаване на бранша в Европа, твърди Цветан Филев.

В същото време бившият евродепутат Антония Първанова, която проведе сериозна битка за това постижение на европейско ниво смята, че рестриктивната политика трябва да обхване и бездимните цигари.Най-яростенят защитник на електронни цигари се оказва  Великобритания. "Следващата цел трябва да бъдат електронните цигари. Да бъдат спрени, те създават заблуда че са по-малко вредни. Те създават същата зависимост. Това са продукти, които са подвеждащи и увеличават употребата на изделия съдържащи никотин", категорична е тя.

Подобна мярка влезе в сила от началото на годината в Съединените щати.  Строгото ограничение вече е въведено и в страни като Индия, Южна Корея и Бразилия. За сега в Европа няма ограничения за електронните цигари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: