ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
В Швейцария бият тревога срещу българите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 14.02.2020Коментари (0)5395
©
Почти всеки десети българин е безработен": в Швейцария бият тревога заради покачващия се брой на пристигащите българи и румънци. През май швейцарците ще гласуват на референдум за евентуално ограничаване на имиграцията.

Дали и швейцарците няма да последват британския пример и да обърнат гръб на ЕС, пита германският "Ди Велт", цитиран от Дойче веле. Вярно, алпийската република не е член на ЕС, но поддържа тесни икономически връзки с Общността, а границите на страната бяха отворени не само за стоки и услуги, но и за свободното придвижване на хора.

Сега на тази свобода може да бъде сложен край: на 17 май в Швейцария ще се проведе референдум, на който трябва да бъде решено дали страната да прекрати споразумението с ЕС за свободно придвижване на хора.

"Имиграцията трябва отново да се регулира единствено и само от швейцарците", апелира известният противник на ЕС Кристоф Блохер от дясноконсервативната Швейцарска народна партия. Апел, който почти изцяло се покрива с призивите на британския премиер Борис Джонсън, който също искаше да върне контрола над имиграцията в британски ръце.

Броят на българите и румънците е скочил с над 130%

В последно време дискусиите около приема на работна ръка от страни-членки на ЕС се разпалиха в Швейцария с нова сила. Причината: отпадането на ограничителните контингенти за прием на чужда работна ръка доведе до силен приток на българи и румънци, съобщава швейцарското издание "20 минути" в публикация под заглавие "Почти всеки десети българин в Швейцария е безработен".

През 2019 година броят на живеещите в Швейцария българи се е увеличил с 1770, а този на румънците - с 3176. Това означава, че миграцията от тези две страни е нараснала общо със 132,8% спрямо 2018 година.

Едновременно с това расте и безработицата сред българите и румънците, живеещи в Швейцария. По данни на министерството на икономиката безработицата сред българите е нараснала от 8,8% през 2015 на 14,2% в края на 2018 година.

"Опасенията ни се потвърдиха", казва в тази връзка депутатът от Швейцарската народна партия Франц Грютер. По думите му хиляди швейцарци остават без работа, докато в същото време фирмите викат на работа в Швейцария българи и румънци, които малко по-късно се оказват с почти двойно по-висок дял на безработните в сравнение с швейцарците.

Затова Грютер настоява швейцарските фирми да бъдат задължени да наемат на работа швейцарци - и само ако няма местни кандидати, да се предлага работа на българи и румънци. Грютер е член на инициативния комитет за референдума под надслов "Имиграция с мярка", който ще се проведе на 17 май.

"Швейцария печели от имиграцията"

Швейцария извлече много ползи от имиграцията на чуждестранна работна ръка, твърди на свой ред Роже Нордман от Социалдемократическата партия на Швейцария. При това мигрантите от България и Румъния имат право да се заселват в Швейцария, само ако имат работа и са нужни на местната икономика. "При съкращения във фирмите често пъти те са първите, които трябва да напуснат и съответно да понесат всички неблагоприятни последствия. Това обяснява и високия дял безработни сред тях", казва Нордман.

А Симон Вей, главен икономист на Швейцарското сдружение на работодателите, обяснява, че поради демографското развитие и нарастващия брой работни места в швейцарската икономика страната ще се нуждае от голям брой чуждестранни кадри.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: