ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Турция напредва в Северна Сирия, САЩ се изтегля, а кюрдите искат помощ от Русия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:38 / 13.10.2019Коментари (0)5672
©
Турски военни са поели контрола над ключовата магистрала М4 в Северна Сирия по време на операцията срещу кюрдските бунтовници. Това съобщи военното министерство на Анкара, цитирано от АФП. "След успешни акции в рамките на Операция "Извор на мира“ магистрала М4 е под контрола на турските военни, които са навлезли на 30-35 километра навътре в територията“, посочва ведомството на страницата си в Twitter.

По-рано стана ясно, че турските сили са си върнали и контрола над Тал Абиад, най-големият град, който са завземали от началото на офанзивата през изминалата седмица. Населеното място е в контролираните от кюрдите райони и в неделя сутринта се появи информация, че той е отвоюван от местните милиции. След падането на Тал Абиад, сега Рас ал Аин е градът, който се превръща в голяма цел за превземане по време на първоначалната фаза от операцията на Анкара, пише БГНЕС.

САЩ започват изтеглянето на хиляда военни от Северна Сирия

САЩ започват да изтеглят хиляда американски военни от Северна Сирия поради настъплението на Турция, която вероятно възнамерява да го разшири още повече на юг и запад. Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспър в интервю за CBS, текстът на което беше разпространен в неделя и цитиран от TACC.

"През изминалото денонощие научихме, че Турция вероятно възнамерява да разшири настъплението още повече на юг в сравнение с първоначално планираното, както и на запад," каза той. "Също така научихме, че Сирийските демократични сили(СДС) се стремят, така да се каже, да сключат споразумение със сирийците и руснаците за започване на контраофанзива срещу Турция на север", добави Еспър, цитиран от Агенция "Фокус".

"По този начин ние се оказваме в ситуация, в която американските сили вероятно ще бъдат затворени между две противникови армии и това е много уязвима позиция", подчерта той. "Поради тази причина разговарях с президента Доналд Тръмп снощи, след като обсъдих въпроса и с останалите, които се занимават с въпросите на националната сигурност в администрацията. Той (Тръмп) ни инструктира да започнем ранното изтегляне на войските от Северна Сирия," каза ръководителят на Пентагона. Според него става дума за около хиляда американски войници, останали в региона.

Еспър също беше попитан дали американските военни имат право да отвърнат на огъня в случай на нападение върху тях. Според министъра те имат "право на самозащита и при необходимост ще го използват". Министърът на отбраната на САЩ вярва, че Турция няма да се съгласи на примирие в Северна Сирия, а кюрдите ще сключат споразумение с Москва и Дамаск. "Те работят за споразумение. Не знам дали вече е финализирано, но сме сигурни, че те действат в тази посока", каза той.

"Опитваме се в последния момент да преговаряме с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, но очаквам президентът Ердоган да не се съгласи на примирие. Той няма да се съгласи да върне войските обратно на сирийско-турската граница, което ние искаме от него "Така че имаме всички основания да вярваме, че сирийските кюрди ще сключат споразумение със сирийците и Русия", каза Еспър.

Кюрдски генерал към САЩ:"Оставяте ни, за да бъдем изклани"

Командирът на Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските части, казал на висш американски дипломат: "Вие ни оставяте да бъдем изклани“, и поискал да разбере дали САЩ ще направят нещо, за да защитят сирийските кюрди, докато Турция продължава военната си операция, насочена срещу американските съюзници в Сирия – кюрдите.

"Вие се отказахте от нас. Оставяте ни да бъдем изклани", каза генерал Мазлум Кобани Абди пред заместник-специалния пратеник на Глобалната коалиция за победа среще Ислямска държава Уилям Роубък на среща в четвъртък, според вътрешна информация от американското правитество, която достигнала до Си Ен Ен.

"Вие не сте склонни да защитавате хората, но и не искате да дойде друга сила и да ни защити. Вие сте ни продали. Това е неморално", добавя кюрдският генерал.

Той настоява САЩ да помогнат или да спрат атаката на Турция, или да позволят на Сирийските демократични сили да постигнат споразумение с режима на Асад в Дамаск и неговите руски поддръжници, позволявайки на руските военни самолети да наложат забранена за полети зона над Североизточна Сирия, като по този начин отнемат възможността на Турция да извършва въздушни удари. САЩ не искат кюрдите да се обръщат към руснаците, казват служители на администрацията.

"Трябва да знам дали сте способни да защитите моя народ, да спрете тези бомби да падат върху нас или не. Трябва да знам, защото ако не сте, трябва да сключа сделка с Русия и режима сега и да поканя техните самолети да защитят този регион ", казва Мазлум, цитиран от БГНЕС.

Турция започна нахлуването в Сирия, с което отдавна заплашваше, след като президентът Доналд Тръмп нареди малък контингент от около 50 американски бойци да бъде изтеглен от граничната зона на фона на убеждението, че турската офанзива предстои. Преди това, като мярка за изграждане на доверие с Турция, САЩ убедиха кюрдите да демонтират отбранителните си укрепления по границата и да изтеглят бойците си обратно. САЩ заявиха, че Турция се е съгласила на споразумението, което имало за цел да предотврати едностранните военни действия в Турция.

Старши членове на администрацията на Тръмп подчертавали, че Турция ще нахлуе независимо от това дали американските войски останат и че САЩ не са напуснали сирийските кюрди, но правителството на САЩ все още не е предприело действия за спиране на турската офанзива.

Американският президент подписа изпълнителна заповед в петък, която дава на Министерството на финансите "много значителни нови власти за санкции" срещу Турция заради действията ѝ в Сирия, но САЩ нямат незабавни планове да ги използват, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

Генерал Мазлум казал на Роубък в четвъртък, че "от два дни се задържам от излизане пред пресата, където да кажа, че Америка ни изостави и че бих искал сега да излезете от нашите райони, за да мога да поканя самолети на руснаците и на режима да се грижат за въздушното пространство. Или спрете тази бомбардировка върху нашия народ сега, или се дръпнете встрани, за да можем да пуснем руснаците. "







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: