ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Турция дава 12 млн.лв. за суперджамия в Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:19 / 04.04.2012Коментари (40)3613
© Plovdiv24.bg
Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. и готов проект за изграждането на нова джамия за 1500 души в Кърджали. Дарението е предназначено за джамийското настоятелство в най-големия градски квартал Възрожденци, каза Ферад Саид, член на настоятелството.

Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България, но и най-скъпо струващият строеж в Източните Родопи след Водното огледало. Той ще заеме площ от 1400 кв. метра и ще има две високи минарета. Отреденото място е в крайния квартал Прилепци по пътя към стената на язовир Кърджали.

Две са местните фирми, които си оспорват поръчката за строителството на огромния молитвен дом. Едната изгради новото мюсюлманско училище в Момчилград, а средствата за него в размер на 5 млн. лв. също дойдоха от Турция. Другата фирма построи втория корпус на турския завод за каучукови изделия Теклас, лентата на който преряза премиерът Бойко Борисов през октомври м.г.

В района на пазара в Кърджали има джамия, но тя отдавна е тясна за всички богомолци. Преди около 7 г. беше отреден парцел за нов храм на десния бряг на река Арда в пряка близост с жилищните блокове, но протестна подписка стопира градежа.

През юли 2007 г. общинските съветници подкрепиха решението за строежа на джамия върху вече отчуждения терен по пътя за язовира. Земите бяха на тракийци и потомци на първите заселници от Беломорска Тракия. Те получиха в замяна други парцели. Така най-скъпата обществена сграда в района ще се извисява над Кърджали и ще се вижда от всяка точка.

Източник: в "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Айдееее..., политицитееее... Гювеч батка! 12 милиона официално... Ръфай българино, гълтай на големи парчета, че утре може да няма... Мама ви гладна..., и безмозъчна! И да не забравите да я озвучите..., поне 800 вата...
+2
 
 
Ужасно се депресирам от някои коментари и от плюсовете по тях. Ние, българите, можем да се гордеем с това, че сме търпим народ откъм различини вероизповедаващи. В София има джамия, синагога и църква, които са кажи- речи една до друга. Опитайте се да го проумеете, различните вери изповядват едно и също, да живеем в мир едни с други, да обичаме, а ние правим точно обратното.
+3
 
 
Кажете ми , след подобни новини как да харесвам 1989г. Ето до какво доведе демокрацията ! Но както обичам да казвам : няма страшно , и по-лошо ще става !!!...
Aнонимен
на 04.04.2012 г.
+1
 
 
а само да попитам, имам предвид тези които се правят на патриоти? колко често посещават църквата? нали са Българи "Християни"
Aнонимен
на 04.04.2012 г.
+7
 
 
Според историческите сведения Османската империя не е била основана на етнически принцип, а на религиозен - обединявала е мюсюлмани от всякакви етноси. Според неистовите дипломатически усилия на Република Турция в настоящия момент, държавата е светска. Въпросът тук е: защо Република Турция дарява финансови средства за построяването на мюсюлмански храм в чужда държава? Да, вярно е, че в България има мюсюлмани, но те не принадлежат към конкретно турско вероизповедание. България, например, не би дарявала средства за построяване на храм в Австралия за нуждите на тамошните граждани от гръцки произход, защото Гърция има своя патриаршия. Има ли Турция статут на мюсюлмански религиозен център, след като е "светска" държава?
Aнонимен
на 04.04.2012 г.
+7
 
 
В края на самия мост, свързващ центъра на града с кв. Възрожденци дълги години имаше поставен кръст, на това място трябваше да се построи църква, строежа се отлагаше постоянно, докато в един момент не премахнаха и самия кръст, сега няколко години по-късно малко по-нагоре от това място ще се постои най-голямата джамия в България. Чудя се така ли не се намериха пари за църквата, която малко поне щеше да измили лицето на този български град...
-4
 
 
Няма нищо лошо в това. Не разбирам тези ксенофобски коментари за какво са. Колко от Вас тъпи неграмотници разбира тази дума? Мюсюлманите в България също имат права и могат да строят джамии. На който не му харесва това, да строи църкви, а не да пише глупости по форумите.
Aнонимен
на 04.04.2012 г.
+10
 
 
Колко българи има в Турция, за да окупираме нещо там.Ние за българите в Северна Гърция,Албания,Бивша Югославска Република Македония и т.н. нищо не правим, та в Турция ли?Имат си малцинство,грижат се за него.
+5
 
 
Кви джамий ,кви 5 лева бе.Който иска джамия да отива в Турция.ТУК В България ще си строим само Църкви. Ай сиктир марш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: