Терор в Париж! Над 100 души бяха убити при серия нападения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
08:04 / 14.11.2015
8038
118 души бяха убити при стрелби и експлозии на седем места във френската столица Париж, съобщи полицията. Неутрализирани са петима терористи.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че в Париж са извършени "безпрецедентни терористични атаки". Той обяви извънредно положение в страната и въведе контрол по границите, а в Париж бяха разположени военни части.

Най-кървавото нападение беше извършено в зала "Батаклан", докато в нея имало концерт. Първоначално беше съобщено, че там са били убити най-малко 15 души, а около 60 са взети за заложници. Имаше съобщения за стрелба и експлозии край залата. Нападателите ѝ викали, че отмъщават на Франция за Сирия, съобщи френската телевизия БМФ, като се позовава на думите на очевидци.

Около 1 ч. местно време (2 ч. наше време) силите за сигурност щурмуваха залата и полицията съобщи, че
на мястото има около 100 жертви.

Поне седем взрива бяха чути по време на щурма, съобщи радио "Франс енфо". "Първите шест избухнали в началото на операцията, проведена от две спецподразделения - РЕД на френската полиция и БРИ на парижкия отдел за борба с бандитизма и тероризма. След това настъпи прекъсване от около 20 минути. После прозвуча последният силен взрив", посочва радиото. Убити бяха най-малко трима нападатели.
Оцелял разказа, че терористите са били облечени в черно и въоръжени с автомати "Калашников". Те нахлули и открили безразборна стрелба по множеството.

Преди равносметката от "Батаклан" се съобщаваше за други най-малко 40 убити при серията нападения в града.
Полицията обяви, че общо жертвите са 140, но по-късно броят им беше намален на 118.

Атакувани бяха два ресторанта (Le Petit Cambodge and Le Carillon) и кафене в центъра на Париж. Нападение беше извършено и близо до "Стад дьо Франс", като има съобщения, че там се взривил атентатор самоубиец.

Местното радио "Европа 1" съобщи за стрелба край търговски център в центъра на Париж.

Кметството на града предупреди в "Туитър" жителите на града да не излизат от домовете си.

В 10-ти и 11-ти район на Париж, в което се намират обектите на атаките, са изпратени между войници, които да обезопасят района.

В района на "Стад дьо Франс" сапьори правят оглед на терена, съобщава радио "Франс Енфо". В съобщението се казва, че е открито и обезвредено самоделно взривно устройство, направено с газова бутилка за битови нужди. Търсенето на други експлозиви продължава.

Президентът Франсоа Оланд е бил на "Стад дьо Франс", където е наблюдавал приятелския мач между Франция и Германия, но своевременно е бил изведен от района.

"Шокиран съм от събитията тази вечер в Париж. Нашите мисли и молитвите ни са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем", написа британският премиер Дейвид Камерън в "Туитър".

"Ще направим каквото е нужно и ще работим с Франция, за да изправим тези терористи пред правосъдието", каза президентът на САЩ Барак Обама в извънредно изявление от Белия дом.

"Все още не знаем подробностите за това какво се е случило", каза той и заяви, че ще поддържа връзка с френския президент.

По-рано американското разузнаване изрази мнение, че атаките са координирани.

Забележка: Видеото е забранено за хора под 18 години, хора с лабилни нерви и здравослвни проблеми.
 


Виж коментарите (25)

Още по темата (105):
11.05.2016 Българската граница непристъпна за шефа на терористите, ударили Париж
02.04.2016 Салах Абдеслам доброволно пощадил парижани по време на атентатите от 13
ноември
12.03.2016 България предлага морските си курорти на туристите, търсещи сигурност
28.02.2016 Заловиха още един заподозрян за атаките в Париж
24.02.2016 Атентаторът Салах Абдеслам беше зарязан от годеницата си в ефир
19.02.2016 Шефът на Европол: Подготвят атентат, по-голям от този в Париж
Още новини от Международни новини:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция
ЕС заплашва да спре приложението Tik Тok


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).