Специалист: Очаква се следващият трус да бъде някъде в Мраморно или Егейско море, съвсем близо до нашата територия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:41 / 23.02.2023
7826
Поредицата от земетресения в Турция постави много въпроси за движенията на земните пластове и активните сеизмични зони в България и съседните ни страни.

"Земетръсът се случва по една от големите тектонски плочи. Това е голям разлом, известен е от десетилетия. Всяко земетресение от подобен мащаб инициира каскада от неблагоприятни процеси. Генерира свлачища, цунами... Дестабилизира земната кора на доста голям район. Ако има глинести слоеве, става отлепване. В България колеги наблюдават такива свлачища в района на Симитли, в района на Източните Родопи", обясни в "България сутрин" проф. Янко Герджиков - ръководител на катедра "Регионална геология" към Софийския университет.

По думите му все още знаем малко за втората разломна зона, която е в пресечен планински терен, където се очакват много свлачища и срутища.

"Тези разломи, които засегнаха тази част на Турция и Сирия, не водят до цунами. Хората са в паника и виждат, че става отдръпване на морето. Може просто да е резултат от приливи и отливи. Преди голямо цунами морето се отдръпва и вероятно това е притеснило хората. Няма основание за притеснение", категоричен бе проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че съществуват методи, с които може да бъде измерено с точност движението на блоковете земна кора. Данните показват, че става изместване от порядъка на 4-5 метра на места.

"Притеснително от геоложка гледна точка е, че такива значителни движения разтоварват напрежението по част от един разлом и натоварват съседните разломни сегменти. При Северноанадолския разлом става миграция на земетръсите от изток към запад. Очаква се следващият трус да бъде някъде в Мраморно море, дори в Егейско море, съвсем близо до нашата територия, което е притеснително", каза още проф. Герджиков.

Според него сме относително по-сигурна територия, докато на териториите на Турция и Гърция стават съвременни процеси на взаимодействие на тектонски плочи.

"Ние сме една от малкото държави в Европа без геоложка служба. Проблемни са нещата, свързани с геоложкия риск, споделя се между няколко ведомства", посочи проф. Герджиков.

Сателитите показват, че Арабската плоча непрекъснато се движи на север със скорост от 2 сантиметра на година и този процес не може да бъде спрян. Единственият начин напреженията да бъдат спрени е чрез земетръси. Ние трябва да сме подготвени за следващи събития", завърши гостът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (259):
16.03.2024 Пак предричат много силно земетресение близо до България: Всяка десета сграда ще се срути, около 200 000 души ще загинат
07.03.2024 Земетресение с магнитуд 4,2 е регистрирано в Турция
23.11.2023 Земетресение с магнитуд 5,3 е регистрирано в Турция
13.11.2023 Силно земетресение близо до България
12.10.2023 Земетресение разлюля Турция
23.09.2023 Земетресение с магнитуд 4,5 разлюля Турция
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).