ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Scientific American: "Нестабилните" луни може би унищожават извънземен живот в цялата вселена
Автор: Рени Томович 16:11 / 26.03.2023Коментари (0)1589
©
Сблъсъкът на Луната със Земята може да изглежда като нереалистичен сценарий за края на света или като научнофантастично бедствие. Но за някои планети в други звездни системи това може да е обичайно, пише Scientific American.

Сблъсъците между планети и техните луни вероятно представляват постоянна опасност за възможен извънземен живот.

В ново проучване, публикувано в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрономите използват компютърни модели, за да демонстрират, че сблъсъците между екзопланети и техните луни (наречени екзолуни) всъщност могат да бъдат често срещано явление, което може да доведе до катастрофални събития и последствия за всички форми на живот.

Въпреки че към днешна дата астрономите все още не са успели да открият конкретни екзомони, те  са уверени, че има доста от тях във Вселената.

"Ние знаем, че има много луни в нашата Слънчева система, така че вярваме, че има много в други екзопланетни системи“, каза Джонатан Бранде, астрофизик от университета в Канзас, който не е участвал в изследването, споменато по-горе. В това отношение теоретици като Брад Хансен, астроном от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и автор на ново проучване, се интересуват от това как екзопланетите и техните луни могат да си взаимодействат и как тези взаимодействия влияят на обитаемостта на планетите в далечна звезда системи.

"Бягащи луни"

Взаимодействието между една планета и нейните луни се контролира от гравитацията, която се проявява под формата на приливи и други ефекти, като нашата собствена луна бавно се отдалечава. Всяка година нашата Луна се отдалечава от нашата планета с почти три сантиметра, а орбитата й става все по-голяма. Междувременно Земята се върти малко по-бавно всяка година. Тези два процеса са пряко свързани помежду си: Земята прехвърля част от ъгловия момент от своето въртене към орбитата на Луната.

Ако този взаимен процес продължи достатъчно дълго, нашата Луна може в крайна сметка да се "откъсне“ от Земята. За наше щастие това ще отнеме толкова време, че нашето Слънце ще има време да избухне много преди Луната да може да "избяга“ от своята планета. Но около някои екзопланети - особено тези, които са много по-близо до своите звезди, отколкото Земята до Слънцето - този процес може да се развие много по-бързо. Според изчисленията на Хансен, някои планети и техните "нестабилни" спътници могат да се сблъскат през първите милиарди години от тяхното формиране. За сравнение, Земята и нейната Луна сега са на около 4,5 милиарда години.

В симулациите на Хансен луните, които в даден момент са "избягали" от планетите си домакини, често се връщат, блъскайки се в планетата и създавайки огромни облаци прах. Тези облаци блещукаха в инфрачервения лъч, тъй като бяха осветени и нагрявани от звездна светлина. Но те са съществували само около 10 000 години, преди да изчезнат - по стандартите на космоса това е само миг.

Наблюденията, направени с Wide-field Infrared Survey Explorer на НАСА, показват, че всяка звезда ще преживее подобно събитие в даден момент от живота си, каза Хансен. Той добави, че е вероятно тези емисии на прах да са резултат от сблъсък между планетите и техните луни.

Въпреки това, поради факта, че облаците прах са много кратки, астрономите са наблюдавали само около дузина от тях. Освен това някои астрономи все още не са убедени, че тези облаци прах се образуват от сблъсъка на екзопланета и нейната екзолуна, вместо това вярват, че те може да се дължат на сблъсъка на две планети. Във всеки случай са необходими повече наблюдения, за да се изясни ролята на екзолуните в еволюцията на екзопланетите и да се определи дали техните сблъсъци могат да окажат влияние върху извънземния живот.

"Луните често се разглеждат като нещо полезно“, каза Хансен. Учените смятат, че луните спомагат за стабилизирането на аксиалния наклон на планетата, правейки сезоните по-меки и по-благоприятни за живот. Въпреки това, сблъсък като тези в симулациите на Хансен със сигурност би надвишил тези ползи, унищожавайки всякакъв шанс за живот с един-единствен огнен удар.

"На всеки две седмици в интернет се появява ново видео, показващо как някакъв гигантски космически обект се блъска в Земята и я унищожава“, добави Бранд. "Ако не ви е провървяло толкова, че вие живеете на някаква далечна скалиста екзопланета, може би ще можете да си разясните как да се държите в такава ситуация. Това едва ли може да се нарече успех в процеса на търсене на извънземен живот, то все едно това си струва да се знае“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: