СЗО: Пръскането на дезинфектант по улиците е опасно за здравето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
08:59 / 17.05.2020
6543
Пръскането на дезинфектант по улиците, което се практикува в някои страни, не елиминира новия коронавирус и дори представлява риск за здравето, предупреди Световната здравна организация в събота, цитирана от АФП.

В документ за почистването и дезинфекцията на повърхности като част от мерките срещу вируса, СЗО казва, че пръскането може да бъде неефективно.

"Пръскането или опушването на открити пространства, като улици или пазари, не се препоръчва за унищожаване на вируса COVID-19 или други патогени, тъй като дезинфектантът се инактивира от мръсотия и отломки“, обяснява СЗО.

"Дори при липса на органична материя е малко вероятно химическото пръскане да покрие адекватно всички повърхности за продължителността на необходимото време за контакт, необходимо за инактивиране на патогените.“

СЗО заяви, че улиците и тротоарите не се считат за "резервоари на инфекция" от COVID-19, добавяйки, че пръскането с дезинфектанти, дори навън, може да бъде "опасно за човешкото здраве".

Документът подчертава също, че пръскането на хора с дезинфектанти "не се препоръчва при никакви обстоятелства".

"Това може да бъде физически и психически вредно и да не намали способността на заразения човек да разпространява вируса чрез капчици или контакт“, се казва в документа.

Разпръскването на хлор или други токсични химикали върху хората може да причини дразнене на очите и кожата, бронхоспазъм и стомашно-чревни ефекти, се казва още в препоръките на СЗО.

Организацията предупреждава и срещу системното пръскане и изпаряване на дезинфектанти върху повърхности в закрити помещения, позовавайки се на проучване, което показа, че то е неефективно извън зоните за директно приложение.

"Ако трябва да се прилагат дезинфектанти, това трябва да се направи с кърпа, напоена с дезинфектант“, се казва в съобщението.

Вирусът SARS-CoV-2, причинителят на пандемията, която уби повече от 300 000 души по целия свят от появата си в края на декември в Китай, може да се прикрепи към повърхности и предмети. Понастоящем обаче няма точна информация за периода, през който вирусът остава заразен по различните повърхности.

Проучванията показват, че вирусът може да остане на няколко вида повърхности в продължение на няколко дни. Тази максимални продължителност обаче е само теоретична, тъй като резултатите са записани при лабораторни условия и трябва да се тълкуват с повишено внимание в реалната среда.

Виж коментарите (10)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).