ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
САЩ: ЕС се превръща в аграрен музей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 03.03.2019Коментари (1)3217
©
Откато Доналд Тръмп стана президент на САЩ, много американски посланици започнаха да правят впечатление с по-недипломатичното си поведение. Последният пример за това идва от американския посланик в Обединеното кралство.

В свой коментар за Daily Telegraph Уди Джонсън остро критикува британските опасения за един широк пазарен достъп за американските селскостопански продукти - и поставя под съмнение по-строгите стандарти на ЕС за храните.

Още при договарянето на вече провалилите се преговори за споразумението за свободна търговия TTIP американските разпоредби за използването на пестициди в селското стопанство, хлорните бани за прясно закланите пилета и хормоните в месопроизводството подхранваха масовите протести на граждани в много държави от ЕС.

И когато в четвъртък бе обявен документа от страна на правителството на САЩ, в който Вашингтон агресивно настоява за до голяма степен безпрепятствен износ на селскостопански продукти като част от бъдещо търговско споразумение с Великобритания, това отново предизвика подобни опасения. Според статия на Guardian британската асоциация на фермерите е отхвърлила понижаването на стандартите толкова яростно, колкото и един от най-известните гастрономически критици в страната - журналистът Джей Рейнер.

За американския посланик в Лондон реакциите са напълно неразбираеми, както изяснява той в материала си. Дори само названията "хлорно пиле" и "хормонално месо“ са обидни и клеветнически, пише Джонсън. Термините са били умишлено измислени, за да направят така, че американското земеделие да се проявява в най-лошата възможна светлина. "Сега е моментът да наречем тези митове такива, какви са те: кампания на омраза от протекционисти“, пояснява американският посланик, самият той мултимилиардер и член на династията основатели на концерна за потребителски стоки Johnson & Johnson.

След което Джонсън критикува и сравнително строгите европейски разпоредби за храните: ЕС следва подхода на "селскостопански музей", докато американските земеделски производители използват всички съвременни технологични възможности, необходими за устойчивото и здравословно изхранване на нарастващото световно население, пояснява той. Третирането на говеда с хормони на растежа давало според него възможност да се произвежда повече месо при по-ниски разходи както за потребителите, така и за природата.

А хлоровите бани за прясно заклани пилета, според Джонсън, са т. нар. public safety no-brainer – в свободен превод "въпрос на защита на потребителите:. Смята се, че този метод е най-ефективният и икономичен начин за убиване на потенциално смъртоносните салмонела и бактерии - процесът е подобен на този, използван от земеделските производители в ЕС за третиране на зеленчуци и плодове, смята американският посланик.

Поне що се отнася до хлорните бани, Джонсън може би не може да убеди скептичните британци. В Twitter журналистът и гастрокритик Райнер реагира бързо на аргументите на американския посланик.

За разлика от изявленията на Джонсън хлорните бани са опасни, пояснява той. "Трябва да му кажем къде може да си ги сложи", призовава той своите повече от 230 000 последователи.

След това журналистът дава линк към изследване на Университета в Саутхемптън, според което хлорните вани не убиват надеждно смъртоносните микроби. "Проучването е за салатите, но директорът на проучването ме увери, че то е приложимо и за пилетата", казва Райнер.

Американският посланик все още има много работа, що се отнася и до убеждението на британското правителство. "Винаги сме казвали ясно, че няма да понижаваме стандартите си за храни в бъдещите търговски споразумения", заяви говорител на премиера Тереза Мей в отговор на исканията на САЩ.

Източник: Investor.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Посланник мултимилиардер и член на династията основатели на концерна за потребителски стоки Johnson & Johnson - наследството на Тръмп е да направи България по-добра страна от САЩ :))))))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (885) 16%
Спас Гърневски (794) 14%
Д-р Иван Чомаков (541) 10%
Славчо Атанасов (1446) 26%
Иван Тотев (1482) 26%
Здравко Димитров (486) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: