ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Русия строи гигантска лазерна инсталация за тестване на ядрени оръжия
Автор: Рени Томович 13:14 / 26.03.2023Коментари (0)4764
©
Русия строи най-мощното в света лазерно изпитателно съоръжение за ядрени оръжия, пише американският Wired Magazine. Авторите на статията отбелязват, че Цар-лазерът ще помогне на учените да симулират експлозии и да поддържат бойната готовност на ядрените сили.

За да тестват готовността на атомните оръжия, учените провеждат симулации на експлозии с помощта на мощни лазери - и Русия създава най-мощния от тях.

В затворения град Саров, на около 350 километра източно от Москва, учени работят по проект, който ще помогне да се поддържат руските ядрени оръжия в дългосрочна готовност. В огромно съоръжение, високо колкото десететажна сграда и с размерите на две футболни игрища, те разработват лазерна система, официално известна като UFL-2M или, както я нарекоха руските медии, "цар-лазер“.  Ако проектът бъде завършен, той ще стане най-мощният лазер в света.

Мощните лазери могат да концентрират енергията в групи от атоми, повишавайки температурата и налягането, за да започнат ядрена реакция. Учените могат да ги използват, за да симулират какво се случва, когато ядрена бойна глава детонира. Чрез създаване на експлозии в малки проби от материал - или изследователски проби, или малки количества от съществуващи ядрени оръжия - те могат да изчислят как ще работи една пълноценна бомба. В случай на стара бойна глава можете да проверите дали тя все още работи по предназначение. Лазерните експерименти позволяват тестване без детониране на ядрена бомба. "Това е значителна руска инвестиция в техните ядрени оръжия“, казва Джефри Луис, изследовател на неразпространението на ядрени оръжия в Института за международни изследвания Middlebury в Калифорния.

Досега Русия се открояваше сред най-развитите ядрени сили с това, че не разполагаше с мощен лазер. САЩ разполагат с лазерна система NIF - в момента най-мощната в света. Неговите 192 лазерни лъча освобождават общо 1,8 мегаджаула енергия. От една страна, един мегаджаул не е огромна сума - той е еквивалентен на 240 хранителни калории, което е като лека закуска. Но концентрирането на тази енергия в малка област може да създаде много високи температури и налягания. Франция разполага с лазера Mégajoule, който в момента има 80 лъча от 350 килоджаула, но планира да увеличи броя на лъчите до 176 до 2026 г., което ще осигури 1,3 мегаджаула енергия. Британският лазер Orion произвежда пет килоджаула енергия; Китайски лазер SG-III - 180 килоджаула.

Когато изграждането на "цар-лазер" бъде завършено, той ще надмине всичките си конкуренти. Подобно на NIF, той трябва да има 192 лазерни канала, но с по-висока обща мощност от 2,8 мегаджаула. В момента обаче работи само първият му модул. На заседание на Руската академия на науките през декември 2022 г. един от официалните лица каза, че на този етап лазерната инсталация има 64 лъча. Общата им мощност е 128 килоджаула - 6% от планираната крайна мощност. По думите му следващата стъпка ще бъде тестването им.

"Колкото повече, толкова по-добре“, каза Стефано Ацени, физик от Римския университет в Италия, относно изграждането на лазерни машини, които произвеждат ядрени реакции. По-големите инсталации могат да произвеждат по-висока енергия, което означава, че веществата могат да бъдат подложени на по-високи температури или налягания или че могат да бъдат тествани по-големи обеми материали. Избутването на границите на експериментирането потенциално дава на ядрените изследователи повече полезни данни.

Засега липсата на такъв лазер не е голям недостатък за Русия в осигуряването на функционирането на нейните оръжия. Това е така, защото Москва се стреми постоянно да преработва плутониеви ядра - централните части на ядрено оръжие. Ако те могат лесно да бъдат заменени, тогава няма нужда да използвате лазери, за да проверите колко са се разградили през годините. "В САЩ също бихме възстановили ядрените си оръжия, но нямаме капацитета да произвеждаме голям брой ядра“, казва Луис. Най-голямото производствено съоръжение в Съединените щати в завода Роки Флетс в Колорадо затвори през 1992 г.

Както каза Луис, фактът, че Русия разработва "Цар-лазер“, предполага, че тя иска да запази ядрените си запаси. "Това е знак, че те планират ядрени оръжия в дългосрочен план и тук има малко добро“, казва той. Но ако лазерът бъде завършен, той вижда зрънце надежда в хода на Русия. "Много съм загрижен, че САЩ, Русия и Китай ще възобновят изпитанията на бомби“, каза Луис. Вместо това, каза той, инвестирането в лазерно съоръжение може да покаже, че Москва вече разполага с достатъчно данни от ядрени опити, според нейните оценки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: