ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Русия смятала България за ахилесовата пета на НАТО
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:54 / 05.05.2021Коментари (2)1903
©
"Как една малка страна от ЕС се превърна в бойно поле за шпиони": така е озаглавил "Шпигел" своя статия за България. В нея известният експерт Марк Галеоти казва, че Москва смята България за Ахилесовата пета на НАТО.

"Как една малка страна от ЕС се превърна в бойно поле за шпиони" - под това заглавие германското списание "Шпигел" публикува обширна статия от Димитър Ганев и Александър Зарович. В подзаглавието авторите обобщават: "Покушение с отрова, шпионска мрежа: в България отново и отново се провеждат операции на тайни служби, зад които очевидно стои Русия. А това създава рискове за НАТО и за ЕС".

"Не е изненада, че Русия провежда шпионски операции в България"

Авторите припомнят за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 година, за което, според разследващите журналисти от "Белингкат" и "Шпигел", отговорност носи поделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ. Те пишат и за предполагаемата връзка между това покушение и взрива на боеприпаси в Чехия.

"Западни служби за сигурност смятат, че въпросното елитно подразделение на руското военно разузнаване води скрита война с цел отслабването на Европа", отбелязват авторите и изброяват известните факти: покушението срещу Сергей Скрипал и разследванията на взривове в български оръжейни складове през 2011, 2015 и 2020 година. "Подобни епизоди показват, че през последните години България се е превърнала в същинско бойно поле на шпионите", констатира "Шпигел" и информира читателите си за последния шпионски скандал между София и Москва.

По-нататък в статията четем: "Предполагаемите случаи на шпионаж нагледно илюстрират поне едно: геополитическите центробежни сили действат в България особено силно. По съветско време страната беше най-лоялният сателит на Москва, културните връзки все още са тесни, а Русия е най-важният енергиен доставчик. В същото време от 2004 година страната членува в НАТО, а през 2007 се присъедини и към ЕС".

Авторите на "Шпигел" са разговаряли с Марк Галеоти, експерт по дейността на тайните служби от мозъчния тръст по въпросите на сигурността RUSI в Лондон. Галеоти между другото казва:

"Не е изненадващо, че Русия провежда шпионски операции в България". Експертът добавя още, че активността на руските тайни служби в западните държави вече е достигнала равнището от времето на Студената война, а Москва смята България за Ахилесовата пета на НАТО. Галеоти очевидно е изненадан от факта, че София разгласява всичко това, но експертът го отдава на желанието на правителството да отправи определени съобщения както вътре в страната, така и навън. Авторите на статията цитират подозренията, че по този начин премиерът Борисов иска да се представи като верен съюзник на НАТО и на ЕС и да отклони вниманието от своята "избуяваща клиентелистка политика".

Във втората част от обширната статия в "Шпигел" става дума за Николай Малинов, който беше обвинен в шпионаж в полза на Русия. Авторите пишат за връзките на Малинов с Константин Малофеев, "православен монархист, (…) който си е поставил за цел да освободи Европа от така наречения либерализъм". Според тях фактът, че руският президент Владимир Путин връчи на Малинов руски орден, трябва да се тълкува като предупреждение към българските власти. В края на статията става дума и за продажбата на "Виваком", както и за ролята, която изиграха в тази сделка банкерът-беглец Цветан Василев и вече споменатият Константин Малофеев.

"Този загадъчен случай"

За предполагаемата дейност на руски шпиони в България и за връзката с оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев пише и "Нойес Дойчланд" - вестникът, който навремето беше комунистически официоз в бившата ГДР. В статия под заглавие "Българската следа" авторът Биргер Шютц констатира, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е "загадъчна фигура, за която дори добре осведомените наблюдатели знаят съвсем малко". В тази публикация става дума за сделките на Гебрев с Украйна и Грузия и за обширната статия по въпроса в "Ню Йорк Таймс", от която се разбира, че българското правителство е "благоразположено към Москва" и навярно е оказало съпротива срещу такива сделки.

По повод отравянето на Гебрев авторът пише: "Българското правителство дълго време не демонстрираше голямо желание да разплете този загадъчен случай. Твърде балансираният по отношение на Москва премиер Бойко Борисов оповестяваше действия, но самите разследвания си оставаха половинчати".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Незнам
премахни филтъра

0
 
 
А не бе! Само като видиш кой ни е бил НАТОвски генерал и сега президент и действията и реакциите му....не ахилесова пета, ами направо си имат постоянна свързка в НАТО.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: