ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Румъния, България и Хърватия са най-корумпираните страни в ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:46 / 22.03.2016Коментари (7)3479
©
Корумпираните европейски държави струват на ЕС над 1000 милиарда евро на година, сочи проучване, цитирано от Independent. Според изданието тази година приблизителната годишна загуба е над 8 пъти по-голяма от предишните калкулации.

Румъния, България и Хърватия са най-корумпираните страни в ЕС, според проучването на Европейския парламент, което разкрива, че корупцията из целия Съюз се оценява на повече от 1000 милиарда евро на година. Огромната сума, която се оценява на 6,3 процента от брутния вътрешен продукт на всички 28-страни членки, което предизвика призиви за създаването на Европейска обществена прокуратура, заради провалящите се опити да се прекратят корупционните практики.

Новите очаквани загуби за година са осем пъти по-големи от предходни изчисления. Това се дължи на факта, че този път изчисляват пълната цена на проблема, включително и индиректния ефект, например от когато компаниите нямат достъп до инвестиране, до директното влияние, включително и загубените пари от връщане на данъците.

Корупцията, за която докладът дава дефиниция като "злоупотреба със сила за лична облага" може да варира от даване на подкуп на служители, злоупотребявайки с властта им, до награждаване за изгодни договори за обществени поръчки.

И загубите не са единствено финансови. Има също така важни социални и политически, като по-голяма неравнопоставеност, по-високи нива на организираната престъпност и отслабване на върховенството на закона, предупреждава докладът.

"Извън икономическите загуби, корупцията представлява огромна заплаха и като инструмент на организираната престъпност и терористичните организации, често използвана за да се окаже влияние и за да поддържат операциите си", твърди проучването, поръчано от Европейския парламент от организацията RAND Europe.

Шестте най-малко корумпирани страни Люксембург, Холандия, Швеция, Финландия, Дания и Великобритания. Държавите от Източна Европа са на дъното на тази класация, като всички са с над средните за Съюза нива на корупция.

В доклада се препоръчват няколко основни основни промени, които биха спестили повече от 72 милиарда евро годишно. Те включват разширяване на механизма на сътрудничество и проверка, вече използвани в България и Румъния, и в други европейски страни, както и да се създаде Европейска прокуратура, която да подкрепя работата на Службата за борба с измамите на ЕК, така и обща система на ЕС за поръчки.

Марко Хафнер, ръководител в RAND Europe и главен автор на проучването, казва: "Корупцията предполага огромни социални, политически и икономически загуби. Резултатът не е само в огромните количества пари, които губим всяка година, но корупцията води до повече неравноправие в обществото, по-високи нива на организирана престъпност, отслабване на върховенството на закона и по-ниско доверие в държавните институции."

"Измерването на корупцията е предизвикателство, но нашето проучване предоставя едно от най-реалистичните и актуални оценки на истинска цена, която цяло Европа плаща. Нашите предписания подчертават достъпни таргети за ЕС и страните-членки, които помагат да се спре корупцията и да се ограничат загубите на пари, изтичащи всяка година", добавя той.

"Тези цифри потвърждават това, което винаги сме подозирали - корупцията е черната дупка в сърцето на европейската икономика и пречи на възстановяването й", каза Карл Долан, директор на офисът за Интернационална прозрачност за Европейския съюз, коментирайки откритията, "Европейският съюз трябва да впрегне силите си за да въведе на дневен ред прозрачността, която ще позволи публичните и корпоративни данни да бъдат контролирани от страна на гражданското общество, журналисти и антикорупционни активисти."








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Глупости. Изобщо няма база за сравнение. Ние сме 10 пъти по-корумпирана държава. Били ли сте в Румъния/ Хърватия ? Там си е вече западна Европа.
-1
 
 
Йеее супер :) трябва да има и такива ;)
0
 
 
разбира се, но иначе "няма" корупция в бг.
+3
 
 
Такива сме си - корумпиран народ. Факт е, че на който пенсионер не са звъннали телефонни измамници, само той не се е опитал да "подкупва" я доктор, я прокурор, я някой от пенсионното (за по-голяма пенсия), вижте какво се случва по ТЕЛК комисиите... Това си е национален манталитет. Политиците, които избираме са все хора с БГ лични карти, какво по-различно очаквате? Един виц в този ред на мисли: Оплакват се българите на Господ. - Господи, в България вече не се издържа - мръсотия, кражби, побоища, убийства, корупция.... - Ами щом не ви харесва, не го правете! - Отговорил им Той.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: