ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Путин раздал Балканите на олигарси?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:40 / 26.11.2020Коментари (0)9340
©
По време на управлението на Владимир Путин Русия се превърна в клептокрация. В резултат на това външната ѝ политика стана по-агресивна. Основната част от външната политика Путин предаде на представителите на руския бизнес, позволявайки на Кремъл да извлече изгода от тяхната бизнес изобретателност, да пести пари и да остане скрит зад липсата на формални доказателства за участие в различни престъпления като поръчите, пише шведският икономист и старши научен сътрудник в Атлантическия съвет Андерс Аслунд.

В последно време нещата се развиха така, че Путин разпореди на отделни бизнесмени да поемат инициативата в отделни държави.

През 2014 г. пламенният привърженик на православието Константин Малофеев предприе частни сепаратистки действия в Източна Украйна, за което САЩ му наложиха санкции. Готвачът на Путин Евгений Пригожин ръководеше частна военна компания в Сирия, Либия и други държави в Африка. През 2019 г. той попадна в санкционния списък на САЩ като ръководител на Агенцията за интернет проучвания в Санкт Петербург, което беше обвинено за намеса в американските избори през 2016 г. Олег Дерипаска, който през 2018 г. попадна в списъка със санкции на САЩ като близък до Кремъл олигарх, най-вероятно е координирал руската политика в Черна гора и Армения.

Ръководителят на "Роснефт“ Игор Сечин е проводник на руската политика във Венецуела. Грузия е управлявана от много богатия руско-грузински олигарх Бидзина Иванишвили. А човекът на Кремъл в Гърция е роденият в СССР Иван Савидис.

Тези бизнесмени, оцелели в трудния руски бизнес климат, обичат риска. Тъй като са близки до Кремъл и до руските специални служби, на тях им е предоставен монополът в определени държави, както през XVII-XVIII в. английската корона глезеше своите частни предприемачи. Ограбвайки чужди държави, те напълно случайно изградиха Британската империя.

В доклада на специалния прокурор Мюлер се подчертава, че Путин лично е подтиквал изявени руски бизнесмени да се намесват в политиката на САЩ. Милиардерът Пьотр Авен – председател на най-голямата в Русия частна търговска банка "Алфа банк“, "разказа в кабинета на (специалния прокурор), че се е срещал с Путин на всеки 3 месеца... и разбрал, че всички предложения или критични бележки от страна на Путин по време на тези срещи са били скрити указания за действия“. И ако той, Авен, не ги изпълни, може да има последици за него. Путин е поискал да установи контакт с новата администрация на Тръмп. Спрямо Авен не са повдигнати обвинения в каквито и да било престъпления.

Путин е ограничил свободата не само на обикновените руснаци, но и на олигарсите. Колкото по-богати стават, толкова по-послушни трябва да бъдат спрямо Кремъл, защото имат какво да губят. Руски бизнесмени, които по-рано са изглеждали независими, сега са принудени да служат на Кремъл в чужбина. В противен случай ще изгубят собствеността си в Русия, пише БГНЕС.

Следва да се отбележи, че огромни суми от руски "тъмни пари“ се пазят на Запад, тъй като съхраняването им в Русия не е безопасно. Съхраняваните в чужбина пари на руски частни лица се оценяват на около 1 трилион долара. Обикновено пристигат зад граница чрез различни офшорни фирми и в крайна сметка попадат в анонимни компании на два основни национални пазара – в САЩ и във Великобритания. Тези два основни западни финансови пазара са големи и допускат анонимна собственост на активи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (902) 16%
Спас Гърневски (807) 14%
Д-р Иван Чомаков (550) 10%
Славчо Атанасов (1482) 26%
Иван Тотев (1517) 26%
Здравко Димитров (493) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: