ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Путин и Ердоган взеха исторически решения за Сирия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 23.10.2019Коментари (10)5347
©
Сирия трябва да бъде освободена от незаконното чуждестранно военно присъствие, заяви президентът на Русия Владимир Путин след продължилите над шест часа разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сочи, предаде ТАСС.

Руският президент посочи, че е важно да не се допусне терористите в Сирия да се възползват от действията на турските въоръжени сили в североизточната част на страната.

Путин каза, че турският президент Ердоган му е обяснил подробно целите и задачите на операцията на турската армия в Сирия.

Ердоган съобщи, че Турция и Русия ще патрулират съвместно в Сирия. Ердоган каза, че кюрдските сили имат 150 часа да напуснат 30-км зона. Срокът тече от утре по обяд. После ще започне турско-руско патрулиране за запад и изток от района на турската операция, предаде ТАСС.

Бойците на кюрдските формирования от "Силите за защита на народа" (СЗН) ще се изтеглят от сирийските градове Тел-Рифат и Манбидж, съобщи той.

"В течение на 150 часа терористите от СЗН и техните оръжия ще напуснат Тел Рифат и Манбидж и ще излязат извън пределите на 30-километровата зона от нашата граница. Този срок ще започне да тече от 12:00 ч. утре. Укрепените съоръжения и позиции на групировката ще бъдат разрушени. След отредените за целта 150 часа ще започне турско-руско патрулиране на запад и на изток от мястото на провеждане на операцията "Извор на мира", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС и ДПА.

Той обясни, че съвместното патрулиране ще се осъществява на сирийска територия, в ивица широка 10 км по протежение на границата с Турция.

Според ДПА това е фактически продължение на предишното примирие, което трябваше да приключи в 19 ч. по Гринуич тази вечер, но не става ясно дали то ще продължи и през нощта до 12 ч. утре, когато започне да тече новият срок.

Руска военна полиция и сирийски военни ще започнат от утре по обяд да патрулират в района на турската военна операция в Сирия, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Анкара е доволна от постигнатото вчера след повече от 6 часа преговори между Ердоган и Путин в Сочи споразумение за Сирия.

Според подписаното между Москва и Анкара споразумение, кюрдските милиции от Силите за защита на народа ще напуснат до 150 часа територията на планираната зона за сигурност в Северна Сирия. След този срок руски и турски военни съвместно ще патрулират в дълбочина до 10 км на сирийска територия.

Срокът от 150 часа, договорен за изтеглянето на кюрдските милиции, изтича на 29 октомври. Датата е емблематична, понеже тогава се чества националният празник на Турция. На тази дата се навършват 96 години от обявяването на страната за светска Република от Мустафа Кемал Ататюрк. Именно на тази емблематична за Турция дата Турция ще стъпи в зоната за сигурност, заради която турската армия предприе операцията "Извор на мира" в Северна Сирия и се смята, че е изпълнила с чест тази задача, отбелязва Нахиде Дениз.

Разговорите между двамата президенти са продължили 6 часа. Главният резултат е постигнатата договореност за изтеглянето на кюрдските милиции от 30-километровата зона за сигурност, както и започването на общи патрули от руски и турски военни в зоната за сигурност.

Ето какво съдържа подписаното съвместно споразумение между Турция и Руската Федерация, (в оригиналния вариант се нарича меморандум) което публикуваха турски медии.

1. Двете страни заявяват (потвърждават) запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и опазването на националната сигурност на Турция.

2. Подчертават своята решимост да се борят с всички форми и прояви на тероризма и за прекратяване на сепаратистките дейности на сирийска територия.

3. Във връзка с това ще се поддържа установеното статукво на територия 32 км в дълбочина, постигнато от операцията "Извор на мира", включващо Тал Абияд и Рас ал Айн.

4. Двете страни потвърждават значението на Договора от Адана. Руската федерация при съществуващите условия ще улеснява изпълнението на Договора от Адана.

5. На 23 октомври, от 12 часа на обед, руски военни полицаи и сирийски граничари ще навлязат от сирийска страна на територията, която остана извън операцията "Извор на мира", за да гарантират изтеглянето на кюрдските милиции и на тежките оръжия от 30 километровата територия край турско-сирийската граница. Тези действия ще приключат в рамките на 150 часа. В същото време съвместни руско-турски военни патрули ще започнат съвместни патрулни действия в границите на турската военна операция на запад и изток на 10 км дълбочина, която не включва град Камишли.

6. Всички сили на кюрдските милиции, както и оръжията им ще бъдат изведени от Манбидж и Тел Рифат.

7. Двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване проникването на терористични елементи.

8. Ще бъдат предприети съвместни дейности с цел осигуряване на сигурността на мигрантите и улесняване на доброволното им завръщане.

9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането и изпълнението на този меморандум.

10. Страните ще продължат усилията си за намиране на трайно политическо решение на конфликта в Сирия в рамките на Механизма от Астана и за подпомагане на дейността на Конституционната комисия.

Владимир Путин проведе телефонен разговор със сирийския си колега Башар Асад, за да го запознае с резултатите от срещата си с Реджеп Тайип Ердоган, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. Путин изтъкнал, че постигнатото снощи руско-турско споразумение ще помогне за възстановяване на териториалната цялост на Сирия.

Асад благодарил на Путин и изразил пълна подкрепа за резултатите от срещата. Той уверил, че сирийските граничари са готови да се разположат заедно с руската военна полиция на сирийско-турската граница, посочил Песков.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че Съединените щати не са изпълнили изцяло обещанията си в рамките на споразумението между Анкара и Вашингтон от миналата седмица за временно прекратяване на турската офанзива в североизточна Сирия, предаде Ройтерс.

"САЩ не изпълниха всички свои обещания. Ако тръгнем на отстъпки, ще отворим пътя за терористичната организация", заяви Ердоган, цитиран от турската телевизия Ен Ти Ви.

Това изявление бе първата реакция на Анкара след изтичането на 120-часовия срок вчера в 19.00 часа по Гринуич вчера, даден на кюрдските милиции да се изтеглят от североизточна Сирия, съгласно споразумението между Турция и САЩ за прекъсване на операцията "Извор на мира".

В съобщение от снощи на турското министерство на отбраната се казва, че Съединените щати са информирали Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от "зоната за сигурност", която Анкара иска да установи в Северна Сирия, е приключило.

"На този етап няма нужда от нова операция" извън района на сегашната военна офанзива, се добавя в комюникето.

На 17 октомври Вашингтон и Анкара постигнаха споразумение , предвиждащо спиране на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия за пет дни. През този срок, който изтече вчера в 19.00 часа по Гринуич, сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), трябваше да се изтеглят от планираната зона за сигурност на дълбочина от 32 км от турско-сирийската граница, да оставят оръжието си и да премахнат укрепленията си.


Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
С присъствието си в Сочи, Ердоган е признал анексията на Крим. В замяна на това признание е получил подкрепа в Сирия.
-1
 
 
Дядо Дони се оака и разни диктатори пируват.... импиич!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (776) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1423) 26%
Иван Тотев (1445) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: