Призоваха САЩ да върне Аляска на Русия

Автор: Гено Петров
Коментари (5)
08:32 / 08.05.2021
12630
"САЩ продължаватада се бъркат там, където не им е работа. Полуостров Крим е част от Русия, няма как да го върнем на Украйна. По същата логика ние искаме САЩ да ни върне Аляска". Това заяви Юрий Гемпел, Ръководителят на комисията на парламента на Крим по народна дипломация и междуетническите отношения. Така той коментира публикация на рускоезичната страница на Държавния департамент на САЩ във Facebook, в която Вашингтон призова "Русия да върне пълния контрол на полуострова на Украйна“.

"Всички знаят, че Крим погрешно е бил част от Украйна. Призоваваме САЩ да не се месят в делата ни и да не се изказват неподготвени", каза още той.

Русия продава Аляска на САЩ през 1867 г. за  7,2 милиона щатски долара. През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. Същевременно със стойността на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие срещу разрастващото се проникване и влияние на Британската империя в Северния Пасифик. В крайна сметка със загубата в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че поради силния британски флот е безсмислено прякото владение на ледените планински територии в Америка и през 1867 г. "куфарът с лед“ е продаден на САЩ.

Виж коментарите (5)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).