ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Превръща ли се Сърбия в "Бангладеш на Балканите"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:15 / 29.11.2021Коментари (0)2556
©
"Нямаме нито храна, нито ток", успява да каже един виетнамски работник на английски. Толкова английски знае и няма как да говори с дошлите на обекта журналисти. Мъжът и още около 500 други виетнамци не могат да повярват, че медиите в Сърбия от дни се занимават със съдбата им, а въпросът е на път да се превърне в политически.

От месеци насам виетнамците работят на строителен обект край град Зренянин, в северната част на Сърбия. Там се изгражда огромен завод на китайската компания за автомобилни гуми Linglong Tyre. Компанията възнамерява да инвестира в проекта 900 милиона щатски долара - рекордна сума за Сърбия. Предвижда се един ден във фабриката да работят над 1000 души.

Само че приказките за "здравото приятелство" между Китай и Сърбия и щедрите перспективи, които биха се открили чрез новия Път на коприната, бяха помрачени от информациите за робските условия на трудна обекта.

"Ужасно е. Хората са оставени дори без медицинска помощ", разказва разследващата журналистка Ивана Гордич, информирала първа за тежките условия на живот и труд на виетнамците. Кадрите на кабелната телевизия N1 на свой ред показват порутени бараки в покрайнините на града, с легла като в препълнени затвори и само две стари бани за стотици строителни работници. "Отопление няма, а топлата вода от бойлера стига най-много за петима", обяснява Гордич.

Заради съмнения за робски труд и търговия с хора сръбски активисти са завели жалба. Гастарбайтерите били получили досега само една месечна заплата, независимо че се трудят в Сърбия от пролетта на 2021 година. Работодателят е задържал паспортите им, твърдят още правозащитниците.

Миналата седмица активистите извели един работник от бараките, който бил уволнен, защото говорил с медиите. Стигнало се до сблъсък със служителите по сигурността, полицията и инспекторите по труда се появили едва след това.

"Всичко това е само една медийна и политическа кампания срещу китайския капитал", казва по този повод сръбският президент Александър Вучич. "Покрай обществения натиск изпратихме инспектори. Условията не са добри, но се подобряват", допълни Вучич, след което попита критиците: "Трябва ли да провалим инвестиции в размер на 900 милиона? Искаме да помогнем и на виетнамските работници, но аз няма да прогоня инвеститорите".

Вучич управлява страната фактически еднолично - опозиция практически няма, а големите медии се държат изкъсо. Макар Вучич да е привърженик на членството на Сърбия в ЕС, често споменава съвсем открито как "проси" инвестиции от Китай.

Междувременно китайските фирми контролират едно голямо стоманодобивно предприятие и една медна мина в Сърбия. Строят железопътни мрежи и автомагистрали.

"Проблемът не е в това, че Linglong е китайска фирма - проблемът е, че тази ситуация е логично следствие от ерозията на трудовите права и на надпреварата за привличане на чуждестранни инвестиции", казва Данило Чурчич, адвокат по човешките права на неправителствената организация "А11".

Той има предвид значителните суми, които инвеститорите получават за всяко създадено работно място. Тези суми могат да достигнат до 50 000 евро за работно място - при положение, че обикновените работници получават 400-500 евро нето месечно. "Сърбия все повече се превръща в Бангладеш на Балканите", казват по този повод критиците.

Пред ДВ Чурчич отправя тежки обвинения към случая Linglong. "В тази ситуация Сърбия не се проявява като добронамерена държава, а по-скоро като съучастник на инвеститора. По друг начин няма как да се обясни това сериозно игнориране на местните и на международните закони и конвенции.

Германската евродепутатка Виола фон Крамон от Зелената партия също нарече условията "неприемливи". Тя написа в Туитър: "Нормалните условия на труд и човешките права трябва да се зачитат и да са достъпни за всички". Реакцията на сръбския външен министър бе, че това бил нов опит на евродепутатката да "демонизира" Сърбия.

Междувременно 500-те виетнамски работници са настанени в три други сгради при по-добри условия. Но парите, които са спечелили, все още не са им изплатени.

Според източници на ДВ, китайският мениджмънт е провел "интензивни разговори" с виетнамските строителни работници. Участници в тях твърдят, че работниците са били предупредени да не разговарят повече с критично настроени журналисти. Но ако искали, можели да говорят пред проправителствени медии, каквато възможност наскоро са имали, когато екип на популярната в Сърбия телевизия "Пинк" посети виетнамците от Зренянин. Тази телевизия не спира да хвали президента Вучич. В репортажа от строителния обект виетнамските работници казват, че всичко е прекрасно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: