ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Предлагат вдигане на възрастта за пенсия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 05.07.2021Коментари (3)7486
©
Възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота. Това предлага Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в свое заключение във връзка с предизвикателствата за бюджетите на страните членки заради застаряването на населението. Проблемът с увеличаване на дела на възрастните хора е разгледан на последното заседание на ЕКОФИН, на което е участвал и служебният министър на финансите Асен Василев.

И сега в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е записано, че до 2037 г. възрастта за пенсиониране на мъжете и жените постепенно ще бъде увеличена до 65 години. А след това възрастта за получаване на пенсия ще зависи от нарастването на средната продължителност на живота. Но в КСО не е записана формула за определяне на тази възраст.

Ако предложението на ЕКОФИН и текстовете в КСО бъдат изпълнени, възрастта за излизане в пенсия ще расте, защото прогнозите сочат, че и продължителността на живота ще нараства. През 2020 г. средната продължителност на живота в България е 73,6 години, като заради пандемията намалява от 75,1 години за 2019 г., показват данните на Евростат. Българите имат най-малка продължителност на живота сред гражданите на ЕС. Но според прогнозите на Евростат за следващите 20 години (до 2040 г.) средната продължителност на живота у нас ще нарасне с 5-6 години и за мъжете ще стане 76,7 години, а за жените - 82,8 години, информира "Труд".

Това означава, че хората в България, които в момента са на възраст около 45 години ще живеят по-дълго от своите родители, но може да се наложи да излязат в пенсия доста след като навършат 65 г. За днешните млади хора на по 20 години излизането в пенсия може още повече да бъде отдалечено във времето, защото според прогнозите на Евростат продължителността на живота в България през 2070 г. ще бъде средно 82,9 години за мъжете и 87,7 години за жените.

Ако възрастта за пенсиониране не бъде повишена, през 2070 г. мъжете ще взимат пенсия средно 21,4 години, а жените - 24,7 години. Това е доста повече от времето, което днешните пенсионери може да се радват на получаваните от хазната суми - около 14 годни за мъжете и 18 години за жените. В резултат необходимите пари от държавната хазна за изплащане на пенсиите ще нараснат. А обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота ще намали разходите за пенсии, посочват от ЕКОФИН.

Застаряването на населението е голямо предизвикателство за страните от ЕС, пише в доклада на ЕКОФИН. А България е сред страните от ЕС с най-застаряващо население. Ако към момента за всеки човек на възраст над 65 години има трима в трудоспособна възраст, до 2070 г. ще има по-малко от двама души. Продължаващото нарастване на очакваната продължителност на живота ще допринесе за “посивяване" на населението, пише в документа. Затова сред препоръките на Брюксел е възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота и да се насърчава активния живот на възрастните хора, така че да работят по-дълго време. За целта трябва да се подобри достъпът на хората до качествени здравни услуги, пише в документа на ЕКОФИН.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Според мен след 20 години рязко ще спадне средната продължителност на живота , когато още едно поколение ще си отиде. родителите ми на 88г. и 82г. са още живи, но разликата в начина на живот е различна. Нашето поколение няма да ги надживее, по същата причина, начина на живот. Медицината напредва, но като нямаш пари - не те лекуват. А стресът, под който живеем , ще ни убие много по-бързо. Още малко ще расте възрастта и рязко ще спадне. А ние ще работим с памперси и докато сме живи и няма пенсия.
+1
 
 
Най-доволен ще бъде Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси при спиране изплащането на всякакви пенсии.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: