ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Покъртителната история на една 9-годишна булка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:39 / 03.12.2021Коментари (1)3497
©
Млада майка седи заедно с шестте си деца на задната седалка на автомобил, след като напусна импровизирания им лагер в северозападната част на Афганистан. Завита с одеяло на скута ѝ се е сгушила 9-годишната Парвана Малик, която е спасена заедно с братята и сестрите си от организация, която спасява момичета от детски брак.

"Наистина съм щастлива. Благотворителната организация ме отърва от съпруга ми, а съпругът ми е стар“, казва Парвана по време на пътуването. Миналия месец CNN съобщи, че Парвана и няколко други непълнолетни момичета са били продадени от бащите им, за да имат останалите членове на семействата им какво да ядат.

По това време бащата на Парвана Абдул Малик каза, че тя плачела ден и нощ, молейки го да не я продава, казвайки, че вместо това иска да ходи на училище и да учи. След международно недоволство, Парвана беше върната при семейството си, заради реакцията на общността срещу купувача.

Базираната в САЩ организация с нестопанска цел Too Young to Wed (TYTW) (бел. ред. Прекалено млада за брак) също се включи, за да премести момичетата, техните братя и сестри и майките им в сигурна къща. "Това е временно решение“, каза Стефани Синклер, основател на TYTW. "Но наистина това, което се опитваме да направим, е да предотвратим продажбата на момичета с цел брак“, добави тя.

"Младите афганистански момичета се превръщат в цената на храната, защото в противен случай семейството им ще умре от глад“,

казва водещата афганистанска активистка за правата на жените Махбуба Серадж.

Въпреки, че бракът под 15-годишна възраст е незаконен в цялата страна, той се практикува от години, особено в селските райони на Афганистан. Ситуацията се влоши от август насам, тъй като семействата са все по-отчаяни за прехраната си.

"Обикновено има много нещастия, има много малтретиране, има много злоупотреби, свързани с тези практики“, каза Серадж, добавяйки, че някои момичета, принудени да се омъжат в невръстна възраст, умират по време на раждане, защото телата им са твърде млади, за да се справят.

"Някои от тях не могат да го понесат. Повечето умират доста млади“, казва тях.

Жените отдавна са третирани като граждани втора ръка в Афганистан, който е класиран като най-лошата страна в света за жени в Индекса за жени, мир и сигурност за 2021 г. Откакто талибаните поеха властта, много от основните права, за които жените се бориха през последните две десетилетия, им бяха отнети. Наложени са ограничения върху образованието на момичетата, определени работни места са забранени за жените и актрисите вече не могат да участват в телевизионни драми.

След четиричасово пътуване по планински пътища, семейството на Парвана пристига късно през нощта в малък хотел в Херат, третият по големина град в Афганистан. Заедно с майката на Парвана Реза Гюл и нейния брат Пайинда, със семейството пътува и местен представител на Too Young to Wed.

Реза Гюл и Пайинда споделят пред CNN, че бащата на Парвана е инициирал продажбата ѝ протих тяхната воля. "Разбира се, бях ядосана, борих се с него и плаках. Той каза, че няма избор“, казва Реза Гюл.

Парвана е продадена на 24 октомври на 55-годишен мъж с побеляла коса срещу пари, овце и земя на обща стойност 2200 долара.

"Баща ми ме продаде, защото нямахме хляб, ориз и брашно. Той ме продаде на един старец“,разказва самата Парвана.

Тогава купувачът на момичето казал пред CNN (медията получила разрешение да заснеме продажбата), че това ще му е втори брак и настоял, че всички ще се държат добре с Парвана. На няколко пъти ѝ било разрешено да посети семейството си и майка ѝ казва: "Тя каза, че я биели и не искаше да се върне там“, а момичето добавя: "Те се държаха лошо с мен, обиждаха ме, будеха ме рано и ме караха да работя“.

След като историята за ситуацията на Парвана беше публикувана, възмущението на общността, се изляло върху купувача Корбан, което го накарало да се укрие, твърди семейството му. Оттогава CNN не успява да се свърже с него или семейството му за коментар. В последващо интервю за медията бащата на Парвана казва, че той също е бил критикуван и се е чувствал притиснат да промени решението си за брака в интервюта с някои местни медии.

Около две седмици след продажбата ѝ, Парвана е върната на семейството ѝ,

но баща ѝ все още дължи еквивалента на 2200 долара на купувача. Той е използвал приходите за изплащане на други задължения.


Още по темата: общо новини по темата: 136
29.09.2023 »
27.02.2023 »
10.01.2023 »
20.12.2022 »
06.12.2022 »
01.12.2022 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре изглежда. Давам 2000 ама ще я докарам в Кючука, в белия свят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1549) 16%
Спас Гърневски (1349) 14%
Д-р Иван Чомаков (919) 10%
Славчо Атанасов (2491) 26%
Иван Тотев (2465) 26%
Здравко Димитров (838) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: