ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Пардю: Борисов превърна България в еднопартийна държава без сериозна опозиция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 10.09.2020Коментари (5)5630
©
"Премиерът Бойко Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава без сериозна политическа опозиция като алтернатива за избирателите. Медийната свобода е изключително ограничена, а върховенството на закона е много проблематично. Обществото вече е уморено от непрекъснатото налагане на нечии интереси...".

Това коментира в интервю за  "Дойче Веле" бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю. Пардю обяви, че следи от близо новините за случващото се в България, към която изпитва привързаност и изрази увереност, че официален Вашингтон също следи ситуацията. 

"Очаквам Съединените щати да подкрепят не конкретен човек, а принципите на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и честни избори и обществения избор между конкуриращи се политически партии. Отлично беше изявлението на посланик Мустафа относно важността на правото на мирни протести в една демокрация. Хората имат право мирно да изразят недоволството си от правителството, когато това правителство не отговаря на основните стандарти на демокрацията", коментира Пардю по повод изразената от посланик Херо Мустафа позиция в началото на протестите.

На конкретен въпрос може ли Борисов да разчита на подкрепа на САЩ, особено в светлината на представеното за успешно посещение през 2019 г. там, Пардю подчертава, че САЩ традиционно признават конституционно избраните лидери и не се обвързват с конкретни лица. Според него посещението през 2019 г. наистина е успех. 

"Аз го оценявам до голяма степен като израз на признателност за това, че България купи военните самолети F-16", изтъква Пардю.

В отговор на конкретен въпрос за предадения от бившия посланик Джон Байърли доклад за миналото на Бойко Борисов и дали на свой ред е разполагал с тази информация и може ли да й се варва Пардю заявява: 

"Всеки посланик е длъжен да дава пред националното си ръководство една реалистична оценка за лидерите, правителството и ситуацията в страната, в която представлява Съединените щати. Уверен съм, че Вашингтон не си прави илюзии нито за премиера, нито за ситуацията в България". 

Според Пардю ситуацията в страната в момента не позволява точни прогнози дали кабинетът на Борисов ще оцелее.

"Размерът, обхватът и продължителността на тези демонстрации ги правят важен израз на съпротивата срещу съществуващото правителство. А действията на министър-председателя засега не задоволяват демонстрантите", изтъква дипломатът. Според него ще бъде важно да се появат и устойчиви политически партии, които да могат да оспорят еднопартийното управление.

"Може би тези демонстрации ще родят нови лидери и опозиционни партии. Ще видим. Освен това исканията засега са насочени само към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за реформи, които ще подобрят състоянието на демокрацията в България. А проблемите с демокрацията в България не са от вчера, те надхвърлят мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални реформи в областта на върховенството на закона, отговорността пред избирателите, равенството на възможностите и медийната свобода", изтъква още Пардю.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 10.09.2020 г.
+1
 
 
Кажи го на онези във Вашингтон, пред Дойче Зеле - няма никакъв смисъл да говориш.
-3
 
 
Какво е виновен Борисов или "зависимите медии" че алтернативите където и да се появят говорят общи приказки само и само да спечелят някой друг заблуден глас? В България няма опозиция, защото в момента гласуват предимно ултрасите на няколко партии. Мислещите не гласуват от десетилетия и затова който иска да влезе в парламента трябва да говори абсолютни глупости за да повлече стотината хиляди тариката на които като им обещаеш лесни пари гласуват за теб! Преди беше Бареков сега са НФСБ и Марешки, на пролет ще е Слави. Лошото е че цялата 2021 България няма да има правителство а тук ако няма "началник" никой не работи и малкото постигнато последните 10 години ще бъде съсипано.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: