ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
От Русия: На България е по-удобно да ни обвинява, отколкото да поеме отговорност за своите грешки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 28.05.2020Коментари (6)4966
©
"В България отново си припомниха обидите, нанесени от Москва. По-специално, там е много популярна представата, че Русия принципно пренебрегва ролята на българите в просвещението на славяните, създаването на кирилицата и, като следствие, руската литература“, пише Ирина Алкснис във водещия материал на руската агенция РИА Новости за деня. Статията е представена от "Фокус" без редакторска намеса.

Този път поводът беше изложба по повод Деня на славянската писменост и култура, поставената пред входа на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София.

Писателят и журналист Огнян Стамболиев публикува гневна статия, в която се възмути от факта, че "руснаците, вместо да ни благодарят, все още крият и дори напълно отричат ролята и значението на българите в кръщението и създаването на тяхната литература“. Като особено ужасен факт авторът посочва "предизвикателството“, което уж е отправил към България Владимир Путин с публичното си твърдение, че "азбуката на братята Кирил и Методий идва от… Македония“.

В този случай използването на частицата "уж“ е фундаментално, тъй като в действителност руският президент просто не е казал подобно нещо.

Точно преди три години наистина се разрази голям скандал около думите на Путин по тази тема, в който почти цялото държавно ръководство на България се отбеляза с остри изказвания, подобни на сегашните думи на Стамболиев. През май 2017 г. руският лидер, срещайки се с колегата си от Македония (тогава не от Северна), отбеляза, наред с други неща, че "писмеността дойде при нас точно от македонската земя“.

Формулировката е абсолютно правилна, както заяви и руското Министерство на външните работи, тъй като "още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са родени и са работили Св. Св. Кирил и Методий, се нарича Македония“. И, разбира се, никой в Русия не се опитва да отрече приноса на Първото българско царство за създаването на славянска писменост, тъй като "това би било в противоречие с историческите факти“.

Освен това, точно такава формулировка (с оглед не на държавната принадлежност, а на историческия и географски район, където са се случили събитията) може да се счита за най-политически точна.

Регионът, сега разделен между Гърция, Северна Македония и България, има много бурна история, която трите държави през последните десетилетия успешно превърнаха в минно поле, където разпределят помежду си събития от преди повече от хиляда години. Историята за преименуването на Македония в Северна Македония под натиск от Гърция, недоволна от "узурпацията“ на името на нейната историческа провинция, е в същата линия като желанието на България да "приватизира“ създаването на кирилицата.

Неуморната и безкомпромисна борба на трите държави за тяхното велико минало изглежда особено впечатляваща на фона на тяхното доста потискащо настояще. Гърция се превърна в символ на социално-икономическата деградация на Южна Европа. Северна Македония се отказа от собственото си име с цел присъединяване към НАТО (едва след това Атина спря да блокира процеса). България сред новите членки на ЕС се превърна в може би най-яркият пример за самоунищожение и демонтиране на собствената си икономика в полза на Брюксел.

И да, и трите случая са придружени от засилване на антируската политика с внимателно изчисляване на обидите и травмите, нанесени от Русия. Най-различни скандали, от шпионски до религиозни, вече почти обичайно разклащат отношенията на Москва със страните от "македонската земя“.

Обикновено е прието това да се приписва на вредоносното влияние на Запада и особено на САЩ, които манипулират младшите си партньори, настройвайки ги срещу Кремъл. Срещат се и такива мнения, че Русия и принципно напразно някога е разглеждала тези държави като приятелски и братски, оказвайки им огромна помощ в течение на векове: нали е казано, не прави добро, за да не получиш зло.

Но има и предположения, че в настоящото раздразнение на Източна Европа или Гърция към Русия играе голяма роля и това, че нашата страна служи като доказателство за погрешността на направените избори и то е непряк упрек в предателство – не от Русия, а към самите себе си.

Социално-икономическите и политическите успехи на Западна Европа от миналото породиха в много от нейните източни и югоизточни съседи своего рода комплекс за непълноценност и усещане за втори клас хора. В резултат там се появи на бял свят идеологически урод, в който твърдата прозападна ориентация и съпровождащото я доброволно унизяване за сметка на приобщаването към "райската стълба“ на човечеството се компенсира от хипертрофирала гордост на нацията от великите постижения в миналото – понякога напълно реални, често митични, а понякога и просто изцяло измислени.

В последното, например, постигна големи успехи Украйна. И до определен момент всичко беше добре. Обкръжаващият ни свят потвърждаваше правотата на направения не просто политически, но и буквално цивилизационен избор.

Всичко обаче се промени, когато низвергнатата от геополитическия Олимп и пребиваващата в тотална бедност Русия се върна с нов модел на развитие и държавно влияние – без да се е отрекла от себе си, отказваща да играе по чужди правила и не просто живееща със сладки спомени от миналото си величие, а творяща отново история тук и сега. Това причинява голяма болка на много страни, с които Русия е свързана от векове с културна и истироческа близост, защото просто със своето съществуване тя им показва, че от тяхна страна всичко – саморазрушението и самоунищожението, деградацията и вричането във вярност на Запада – е било напразно.

Оттук и тази болезнена и изострено-политическа реакция на съседите на това, което в Русия се смята за актуално, основно сред учените – независимо дали произхода на славянската писменост за България или особеностите на взаимоотношенията между православните църкви за Гърция. Защото на тях не им е останало почти нищо. А останалото изпратиха съзнателно, със собствените си ръце и ентусиазъм, в хаоса на световната политика. Е, тъй като има естествена нужда да обвиняваме някого за всички неприятни преживявания и процеси, в този случай, разбира се, Русия е идеална мишена. В крайна сметка това е много по-удобно, отколкото да поемете отговорността за собствените си решения и действия.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Убийства, кражби, лъжи и манипулации са сред специалеитетите на алкокочината, давеща се в собствената си безполезност! Колкото по-далече от тях, толкова по-добре!
+1
 
 
Тази руска мастия защо не си затвори лайнявата уста и да прочете фактите!Мамицата ви смотана пиянгурска!
+4
 
 
Това ново развитие със стари задници май само в Русия го виждат. На авторката бих и припомнил ,че почти всички деца на политическия елит и олигархическия са в западащия и деградиращ Запад. А в Гърция и България живеят много руснаци понеже са мазохисти. А колкото до братството и помощта...от това да ти дадат вяра и букви,че и език по голямо дело едва ли има. Апропо,когато Климент и учениците на Кирил и Методий са създали тази азбука нарекли я кирилица във Велики Преслав,там в школата и царския двор славяни е нямало. Имало е българи! И азбуката е по скоро българска ,а славянски са им ушите на невежите кгбйци. Когато в техните земи е имало Български държави,които те са унищожили по късно ,руснаци е нямало.Когато приемат азбуката и книгите заедно с монаси и книгописци в края на 10 век са минали 100г.от смърта на Кирил и Методий. За тези 100г.тук са се написали хиляди книги и обучени хиляди български духовници на наша си азбука. На какво са писали говедата в онези земи през този един век ?. Ако Гърция и България пренебрежително ги назидавате с някакво пропадане и провал понеже почнаха да НЕ ви обръщат внимание ,коя друга страна от Източна Европа ви харесва ? Помиярите ви от Сърбия. Даже вече и бившите ви сссрСкия другари ви теглиха майните,като Украйна и Грузия ,а Беларус и Молдова са на път. Коя държава уважавате вие,че да ви уважават и вас. Колос на глинени крака и невеж към историята си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: