ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
От Брюксел: България трябва да промени отношението си към ромите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:51 / 31.03.2020Коментари (28)29731
© БГНЕС
Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович представи днес доклад от посещението си в България през ноември миналата година.

Докладът разглежда расизма, нетолерантността и дискриминацията; насилието над жени и домашното насилие; и свободата на медиите, се посочва в съобщение на Съвета на Европа.

Според комисаря има нужда от политическа и културна промяна в начина, по който малцинствените групи се представят в България, където езикът на омразата, дискриминацията и враждебността срещу ромите, ЛГБТИ хората и гражданите от други малцинствени групи предизвикват остра загриженост. Миятович призовава властите да реагират енергично на проявленията на език на омразата, включително от страна на високопоставени политици, да повишат правната защита от дискриминация и престъпления от омраза, и ефективно да разследват и преследват наказателно подобни деяния, предаде БТА.

Комисарят изразява възмущение от настроенията на враждебност срещу ромите, особено срещу онези, принудени да напуснат домовете си заради протести срещу техните общности в няколко населени места. Миятович призовава властите спешно да предприемат мерки за справяне с положението на засегнатите, както и незабавно да направят необходимото за законодателството за принудителните изселвания. Необходимо е също да се предприемат решителни действия за подобряване на общото жилищно положение на ромите, включително техния достъп до социални жилища, се допълва в съобщението.

Миятович изразява загриженост от това, че дебатите около Истанбулската конвенция са поели в тревожни посоки, представляващи сериозна заплаха за правата на жените, децата и ЛГБТИ хората. Продължаващите атаки срещу неправителствени организации, оттеглянето на стратегията за закрила на детето и отлагането на влизането в сила на новия закон за социалните услуги са сред най-печалните примери за тези посоки, заявява Миятович.

Властите трябва да променят посоката и да се борят с вредните изказвания, да подобрят законодателството и да повишат осведомеността на обществото за нуждата от по-голяма закрила на жертвите на насилие срещу жени и домашно насилие. Особено внимание следва да се обърне на насърчаването на равенството между жените и мъжете, казва комисарят.

Миятович призовава властите да увеличат броя на кризисните центрове и на другите социални услуги, необходими за жертвите на домашно насилие. Тя препоръчва мерки за борба с насилието над жени и домашното насилие. Необходими са по-силна подкрепа за НПО и правозащитниците, постоянно събиране на данни за всички видове насилие срещу жени, основано на пола. Властите трябва да наложат възпиращи наказания на извършителите, да осигурят на жертвите достъп до безплатна правна помощ и лесно достъпни мерки за закрила, както и да им предоставят ефективни правни средства за защита, добавя Миятович.

Докладът на комисаря отбелязва и продължаващо влошаване на медийната свобода по множество причини, включително заради непрозрачност на медийната собственост и финансиране, тормоза над журналисти, използването на дела за клевета и политическото влияние. Миятович отбелязва значението на свободата и разнообразието на медиите за правилното функциониране на демокрацията.

Тя призовава властите да насърчават благоприятна за свободата на изразяване среда, чрез предотвратяване на прекалената концентрация на медийна собственост, отмяна на наказателноправните разпоредби в случаите на клевета и налагане на наказания на всички, които отправят заплахи и извършват посегателства срещу журналисти.

Миятович приканва властите да подобрят професионалната защита на журналистите и условията им на работа. Тя призовава съставът и мандатът на Съвета за електронни медии да бъдат по-ефективни и независими.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Напълно съм съгласна. Време е да се отнасяме с ЦИГАНИТЕ без дискриминация. Какво имам предвид: спиране на всички социални помощи за хора, изоставили поне 1 от децата си, ако децата им не могат да четат и пишат; пари - само срещу труд. Време е и те да започнат да плащат данъци, да строят само с разрешение. Да не се дават детски надбавки и социални помощи за над 2 деца (без значение от етноса). Вместо детски надбавки - да имат право само на безплатни градини, образование и т.н. - само неща, от които има смисъл и които са наистина разход за нормалния мислещ БЪЛГАРИН. Ще ме прощавате, но нали всички сте с българско гражданство. време е ВСИЧКИ да иамт равни права, но и равни ЗАДЪЛЖЕНИЯ!!! А следвяащото изселване на цели фамилии препоръчвам да е в Брюксел - за да ги подкрепите в така несправедливите и тежки моменти за тях!
Aнонимен
на 31.03.2020 г.
+1
 
 
Всичко е с цел,интеграция на циганите,за да не отидат в Брюксел а да си останат в България.
+2
 
 
От Брюксел нищо свястно не са ни научили,напротив! Наложиха ни гей паради, искаха да внедрят дженъдр обучение още от детските градини,Истанбулската конвенция,Стратегия за детето/ законно отнемане от държавата на деца и продаването им на гай двойки /,тотално ни сринаха образованието като премахнаха патриотични произведения, простаци продажници обявиха Левски за терорист , а други искаха да строят паметник на Шипка на загиналите турци,а сега отново-цялата мара втасала , та те заинтересувани за циганите! Ми вземете ги и ги научете ги бе!Оная тумба с талибани ги приехте,те ви шибаха жените,взривиха ви баровете,газиха ви с камиони,мушкаха ви с ножове и вие сте тръгнали акъл да ни давате,като сами не може да се справите!? Мисля,че без Брюксел живота ни ще е по-добър!
+2
 
 
Тея в Брюксел само доклади и насоки дават,ама реалността е друга.В България от време оно сме мултиетническа нация/за тея от Брюксел уточнявам/турци,арменци,мюсюлмани,и ЦИГАНИ разбира се за които за последните 20г. се дадоха толкова средства/и продължават да се дават/ за "интегриране",че ако някой има смелостта да каже колко са може до други последствия да доведе.Няма друга такава общност която освен за издръжка от държавата да не спазва никакви закони и обществени норми.Г-жо Миятович,не знам от къде черпите информацията си/надявам се че не е от БХК/,но защо не питате ЦИГАНИТЕ дали изобщо искат да се интегрират/но първо някой трябва да им разясни това понятие и какво следва от това/,да спазват законите,да се образоват,да правят деца колкото могат да гледат,да си плащат данъците и тогава да ни обяснявате кой е расист,кой как трябва да се отнася с тези МАРГИНАЛИ.
+7
 
 
Стига вече с тези цигани.Всеки ден само с тях се занимавате.Брюксел да си ги вземе и да си ги гледа.
Aнонимен
на 31.03.2020 г.
+4
 
 
Що? От къде накъде!? Щот' са много 'убави или умни? Най-добрият индианец е мъртвият индианец! Не съм го казал аз - братята кравари...
Aнонимен
на 31.03.2020 г.
+6
 
 
айде да си ги взима и да си ги гледа,плаща сметките и т.н. не си плащат сметките това не ели дискриминация спрямо нас.
на 31.03.2020 г.
+4
 
 
Не съм чел този пасквил,нито коментарите под него,но подозирам какво пише там. Много моля пропаднали разглезени и затлъстяли от преяждане общества да престанат да ни дават насока поне в дните и часовете когато са напът да изчезнат от лицето на земята! Някой ако иска цигани от Брюксел,нека знае,че и циганите искат при него така,че вместо безумно плямпане зова към действия,чрез извозване с първа класа и еднопосочен билет!
Aнонимен
на 31.03.2020 г.
+3
 
 
защо не си го начука.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1459) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: