ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Ортакът на Ружа Игнатова се призна за виновен и отива на топло
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:51 / 02.02.2023Коментари (1)2733
©
Съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд се призна за виновен по федералните обвинения срещу него в измама и пране на пари чрез кухата валута на Ружа Игнатова. Това става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ.

Според федералните обвинения съоснователят на финансовата пирамида от самото начало е знаел каква е идеята на Ружа Игнатова, а именно да бъдат измамени колко се може повече хора, а не да се създаде нова криптовалута. Грийнууд е участвал в създаването на измамната схема, заедно с криптокралицата планират всичко, детайл по детайл от самото начало, от 2014 г., когато е и основана компанията OneCoin.

Измамата на века генерира около 4 милиарда долара приходи от инвестиции на над 3 милиона души по цял свят, които не подозират, че криптовалутата, в която си влагат парите, е куха и няма никаква стойност.

"Себастиан Грийнууд ръководи една от най-големите международни схеми за измами, извършвани някога. Грийнууд, Ружа Игнатова и техни съзаговорници измамиха нищо неподозиращите жертви за милиарди долари, твърдейки, че OneCoin ще бъде "убиецът на биткойни", казва Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк, предава "България днес".

Грийнууд се опита да избяга преди години и се подвизаваше в Тайланд известно време, но в крайна сметка късметът му обърна гръб. Изпеченият измамник беше спипан от Кралската тайландска полиция на тропическия остров Кох Самуи през юни 2018 г. и екстрадиран в САЩ, където беше задържан под стража.

Оттогава Грийнууд е в затвора и изглежда, ще остане там в продължение на много години, след като току-що се призна за виновен за участието си в схемата на Ружа Игнатова за измама и заговор за пране на пари.

Според Министерството на правосъдието Грийнууд печели приблизително по 20 милиона евро на месец през последните години в ролята си на най-добрия "дистрибутор" на OneCoin в мрежов маркетинг.

Ако Грийнууд получи максималното наказание за всяко от престъпленията, за които се е признал за виновен, го грозят 60 години решетки във федерален затвор.

Братът на Ружа Константин Игнатов, който също взема дейно участие в криптоизмамата, вече търка наровете в американски затвор, след като преди години призна за схемата. Остава един човек да бъде тикнат зад решетките - самата Ружа Игнатова. Русенската комбинаторка изчезна преди години и към момента няма и следа къде може да се подвизава. Една от версиите е, че върти нова схема в Саудитска Арабия под името Зденка Резакова. Скоро името й се появи отново и в английските медии. Оказа се, че Игнатова има претенции към апартамент в Лондон, който й бе конфискуван. Мастити британски адвокати се борят в момента имотът за 13,6 милиона паунда отново да се озове в ръцете на криптокралицата, но това е малко вероятно.

Името на Игнатова попадна и в списъка на най-издирваните лица на Федералното бюро за разследване (ФБР). Федералните предлагат награда от 100 000 долара за информация, която ще доведе до нейното арестуване.

Уилямс каза, че този случай и други скорошни действия имат за цел да изпратят "ясно послание, че идваме след всички онези, които се стремят да експлоатират екосистемата на криптовалутата чрез измами, без значение колко големи или сложни сте".

Предстои Федералният съд на САЩ да прецени колко години ще лежи Грийнууд в кауша.

Грандиозно шоу на "Уембли"

Грийнууд и Игнатова популяризираха OneCoin, включително на официални събития по целия свят. Едно такова, наречено Coin Rush, се проведе на стадиона "Уембли" в Лондон на 11 юни 2016 г. Това беше и една от последните публични мегаизяви на Игнатова. Хиляди членове на OneCoin присъстваха на Coin Rush.

По време на събитието Грийнууд представи Игнатова на тълпата с думите: "Това е създателят, мозъкът, основателят на криптовалутата, на OneCoin. Това ще бъде най-голямото посрещане на сцената, което някога сме правили в историята." След това под звуците на Girl on Fire на Алиша Кийс и заобиколена от истински фойерверки Игнатова излезе на сцената на "Уембли", облечена в червена бална рокля. Криптокралицата продължи многократно да сравнява своята измамна криптовалута с биткойн, заявявайки, наред с други неща, че "OneCoin е убиецът на биткойн" и "След две години никой повече няма да говори за биткойн".


Още по темата: общо новини по темата: 43
17.03.2024 »
08.03.2024 »
16.01.2024 »
01.10.2023 »
24.09.2023 »
26.07.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1478) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: