ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Обмислят ваксинационни стратегии и ограничения за пътуване: Какво още ни чака заради маймунската шарка?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:04 / 23.05.2022Коментари (3)4454
©
Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава "Дейли Мейл“.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите-членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението.

Не съществува ваксина срещу маймунска едра шарка, но ваксината срещу дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекция с маймунска едра шарка.

Стратегията, известна като "кръгова ваксинация", включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек, за да се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта.

Експертите предупреждават, че държавите могат да въведат ограничения за пътуване, за да контролират разпространението на болестта, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията за извънредна.

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г., а Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г.

Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-висок риск от епидемията.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е "лесно решение" да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората.

Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

САЩ вече се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Това се случва, след като ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок, тъй като водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано. Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже. 

Експертите предупредиха, че може да се стигне до връщане на ограниченията за пътуване, въведени по-рано, за да се ограничи разпространението на новите варианти на Covid.

На близките контакти на болните от маймунска едра шарка с висок риск се препоръчва да се самоизолират в продължение на три седмици и да избягват контакти с деца. Това е два пъти по-дълъг срок от препоръките за карантина на контактите с Ковид в разгара на пандемията, тъй като инкубационният период на вируса е много по-дълъг.


Още по темата: общо новини по темата: 75
29.11.2022 »
28.11.2022 »
14.09.2022 »
09.09.2022 »
02.09.2022 »
31.08.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сатанистите изпълзяха ! Отново локдауни, отново арести на хората ! Дали овцете правят логическа връзка между цените в хипермаркета , и това което вече трета година причиняват сатанистите ?
0
 
 
Кой спря ваксините за едра шарка при децата ???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: