ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Меркел призова България и Северна Македония да изгладят противоречията си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:29 / 10.11.2020Коментари (0)2284
©
Германският канцлер Ангела Меркел призова България и Северна Македония да  разрешат противоречията си по пътя на Скопие към Европейския съюз. Това стана след първата среща на четири очи между Бойко Борисов и Зоран Заев след дипломатическите искри около общата история. Двамата лидери се срещнаха за съвместното председателство на Берлинския процес, чиято основна цел е интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз.

"Трябва да се разберете един с друг, не го забравяйте. Много е важно", заяви Меркел.

В рамките на Срещата на върха по Берлинския процес бяха подписани декларации за Общия регионален пазар и за Зеления дневен ред. Двата документа се оценяват като сериозен успех за съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес.

"Всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. – това дава възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали", каза премиерът Бойко Борисов.

"Зеленият дневен ред допълнително ще донесе нов икономически тласък и ще помогне за интеграцията на региона в политиките на Европейския съюз", заяви Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС, предават от пресцентъра на МС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС, предават още от пресслужбата на МС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

"Има много символика в Съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона“, заяви премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес.

Българският премиер припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г.

"Ние бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време - 15 години сред Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна обратно в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на региона“, отбеляза Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Акцент в изказването на премиера беше, че днешният форум също е белязан от глобалната пандемия от COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните системи на здравеопазване и социални грижи, но и разтърси ценностните ни системи.

"Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората и в местен, и в регионален, и в национален, и в глобален план“, категоричен бе Борисов. По думите му независимо от предизвикателствата, София и Скопие са обединили усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното домакинство. Българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. От ключово значение е също стартирането на съвместен регионален пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-доброто сътрудничество и разбирателство в региона, постави фокус в изказването си Борисов.

"За нас е важно в рамките на Берлинския процес да се отдели специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят и бизнесът, и гражданите“, отбеляза Борисов. Той добави, че свързаността във всичките й аспекти е от съществено значение за региона, защото чрез нея той ще стане по-силен и по-конкурентоспособен. "Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, каза още Борисов.

Пред лидерите премиерът посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество, които придобиват още по-голяма значение на фона на общите предизвикателства.

 

Борисов изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: