ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Макрон задейства прокарване на пенсионната реформа без гласуване в парламента, опозицията се готви за вот на доверие
Автор: Тереза Герова 23:00 / 16.03.2023Коментари (0)1446
©
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон задейства чл. 49.3 от Конституцията, който дава власт на правителството да приема закони без гласуване в парламента. Този ход ще му позволи да прокара предизвикалата сериозна полемика в обществото пенсионна реформа, но и право на опозицията незабавно да поиска вот на доверие, коментират France Info, AFP, AP и Reuters.

Решението бе взето само няколко минути преди гласуването в Националното събрание, долната камара на френския парламент. Заседанието, на което по-рано бе обявено, че ще присъства и самият Макрон, започна с освирквания и изпълнение на националния химн на страната – Марсилезата.

Законопроектът ще повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и е сочен като водещ проекта за втория мандат на Макрон. Непопулярният план обаче предизвика големи стачки и протести в цялата страна от януари насам.

Решението на Макрон бе обявено часове, след като Сенатът на Франция прие законопроекта със 193 срещу 114 гласа - резултат, който бе до голяма степен очакван, тъй като консервативното мнозинство в горната камара на парламента подкрепя повишаването на възрастта за пенсиониране.

Но правителството не бе сигурно за броя на гласовете в Националното събрание, което принуди френския министър-председател Елизабет Борн да обяви задействането на член 49.3.

Опозицията реагира с ярост

Решението крие риск от допълнително разпалване на протестите и стачките, които разтърсиха Франция през последните месеци. Освен това дава право на опозицията незабавно да поиска вот на доверие в парламента.

Опозицията реагира гневно на решението да се избегне гласуване след седмици дебати по законопроекта. В отговор на решението на управляващите опозиционните депутати започнаха да пеят френския химн. Сесията бе прекъсната, тъй като реакцията на депутатите попречи на Борн да говори.

Когато сесията бе подновена, Борн взе думата, но речта й бе до голяма степен заглушена от освирквания и скандирания от опозиционни депутати и призиви за "оставка“ в рядка хаотична сцена във френския парламент, коментират медиите.

"Когато един президент няма мнозинство в страната, няма мнозинство в Националното събрание, той трябва да оттегли законопроекта си“, заяви лидерът на Социалистическата партия Оливие Форе.

Марин Льо Пен осъди решението на управляващите и обеща да внесе в парламента вот на недоверие към правителството.

Решението е "пълен провал“ за Макрон и премиерът Борн "не може да остане“ на поста си, категорична бе Льо Пен,  кандидат на президентските избори през 2022 г.

Унижение

Прибягването до мярката вероятно допълнително ще разгневи синдикатите, протестиращите и левите опозиционни партии, които твърдят, че реформата е несправедлива и ненужна.

"Това правителство не е достойно за нашата Пета република, за френската демокрация. До самия край парламентът беше осмиван, унижаван", подчерта Фабиен Русел, лидер на Френската комунистическа партия.

Макрон популяризира пенсионните промени като централни за своята визия за по-конкурентоспособна френска икономика.

Близо 500 000 души протестираха срещу законопроекта в цялата страна в сряда.

Икономическите предизвикателства предизвикаха широко разпространени вълнения в Западна Европа. В сряда във Великобритания учители, младши лекари и персонал в обществения транспорт стачкуваха за по-високи заплати, за да отговорят на нарастващите цени. А лявото правителство на Испания се присъедини към профсъюзите, за да обяви "историческа“ сделка за спасяване на пенсионната си система чрез повишаване на разходите за социално осигуряване за хората с по-високи заплати.

Междувременно пореден протест блокира площад "Конкорд" във френската столица, предаде репортер на "Фокус". Има и засилено полицейско присъствие в района на площада.



Още по темата: общо новини по темата: 1
17.03.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: